Američki san na hrvatski način – popričali smo s Martinom, direktoricom američke muške nogometne lige
Američki san na hrvatski način – popričali smo s Martinom, direktoricom američke muške nogometne lige

Američki san na hrvatski način – popričali smo s Martinom, direktoricom američke muške nogometne lige

Možemo reći kako je fenomen sporta usko vezan za društvo u cjelini. Možemo reći kako upravo sport na određen način veže mase ljudi. Osjećaj ponosa, uzbuđenja i adrenalina koji osjetimo tijekom gledanja utakmice ili meča gotovo je neponovljiv. Kada generalno govorimo o sportu rekli bismo kako svatko ima svoju preferenciju. Netko uživa gledajući nogometne utakmice, netko teniske mečeve dok drugi, pak, uživaju gledajući skijaške slalome. Da se razumijemo, ovo je samo šaka sportova koji čine jedan društveni fenomen. No jedan sport koji glasi kao omiljeni, barem kod nas, je nogomet. Činjenica da nogomet glasi kao najvažnija sporedna stvar na svijetu pridonosi samoj važnosti ovog sporta.

Žena koja gradi svijet sporta

Kada govorimo o nogometu jasno je da je on ponos naše nacije, a osim nogometaša koji su omiljeni masama i zaslužni za postizanje izvrsnih rezultata iza svake momčadi stoji veliki tim ljudi. Ponekad šira javnost ne pridaje veliku važnost timu koji stoji iza svake momčadi ili nogometne lige, ali ako nas pitate oni su jednako važni kao i sama momčad. Osoba koja je dio takvog tima je Martina Knežević, direktorica američke muške nogometne lige. Iza nje je već deset godina iskustva, a uskoro ćemo ju moći slušati na ovogodišnjem Sunset Sports Media Festivalu. Imali smo priliku popričati s Martinom koja nam je otkrila koliko je izazovno kao žena raditi u svijetu sporta, kako žene oblikuju sport i koja je njena tajna uspjeha. Sve detalje vam donosimo u nastavku.

  • Svoju karijeru započeli ste kao marketing koordinator u Zagrebu, a sada ste direktorica američke muške nogometne lige. Možete li nam reći koliko je zapravo bilo izazovno probiti se na sami vrh i koja je vaša tajna uspjeha?

Izazovno je bilo i ostalo. Moj, nazovimo ga problem, koji je možda ujedno i tajna dosadašnjeg uspjeha je to što me izazovi privlače. Od preseljenja u Sjedinjene Američke Države, završenog magisterija u godinu dana, pronalasku posla dva dana nakon završetka fakulteta, nadmašujući sve druge kolege u sportskoj akademiji koji su imali više iskustva u sportu i prodaji nego ja tih godina, otvaranje prvog Europskog ureda za bivšu firmu u Barceloni bez znanja španjolskog jezika, vođenje ureda u Kini, Brazilu, Japanu, Južnoj Koreji, Meksiku. Sada to izgleda kao samo jedna točka u životopisu, ali su to sve ustvari ogromni izazovi koje stavljam pred sebe. Na temelju toga napravim plan kako svaki dan napredovati i kretati se naprijed te sebi dokazati da ni taj novi izazov nije nemoguće savladati.

  • Mnogi bi rekli da je svijet sporta, a pogotovo nogometa pretežito vođen muškarcima. Koliko je izazovno raditi u takvoj industriji?

Na svoj posao i karijeru gledam kao da je sport. Profesionalni sportaš igra svoj sport, dok je moj sport poslovni svijet i moje sportsko događanje se događa se iza kulisa. Taj način razmišljanja mi pomaže misliti kao sportaš. Tako se ne može dogoditi da se nisam pripremila za neki od sastanaka, uvijek dodatno proučim one sa druge strane stola, te se fokusiram samo na ono na što imam utjecaj – moje vještine, moj stav, moju energiju i perspektivu.

U MLS-u imam sreće biti okružena sa znatno većim brojem žena u usporedbi s prošlom firmom. Nadam se da će moj primjer i primjeri mojih kolegica potaknuti još više žena da se pridruže ovoj industriji te da će naš način obavljanja posla pokazati vodećim ljudima u korporacijama da poslovanje neće doseći svoj maksimum sve dok god se broj žena u svim odijeljenima i pozicijama firme ne poveća.

Izazovi u sportskoj industriji

  • Iako ste trenutno u sportu, kroz karijeru vas prate i poslovi u zabavnoj industriji, marketingu i brend menadžmentu. Koliko je bila izazovna tranzicija iz svijeta zabave u svijet sporta?

Zabavna industrija je ono što me privuklo prema SAD-u i može se reći da su Amerikanci stvorili tu industriju. Dokaz toga je da pod normalno postoje fakulteti koji su fokusirani samo na zabavu i medije. To da sam s prvim američkim poslom “slučajno” završila u sportu je zato što je IMG vodeća tvrtka u sportu i zabavi. U Americi sam brzo shvatila da ustvari nema razlike između sporta i zabave.

Sport se tretira kao zabava i to ne samo za vrijeme trajanja utakmice, nego sa svim popratnim sadržajima. Ovdje nije dovoljno samo gledati utakmicu, nego je potreban show. Od lokalnih restorana koji imaju svoje štandove na stadionu, do koncerta, zabavnih aktivnosti za djecu, čuvanja pasa, itd. Odlazak na sportski događaj je zabava i festival za cijelu obitelj.

  •  Kako, prema vama, u današnjem svijetu žene oblikuju svijet nogometa kakvog znamo?

Najbolji timovi u poslovanju ili sportu su oni koji imaju različite perspektive dok zajedno rade prema ostvarenju zajedničkih ciljeva. Kao žena, ja za stol donosim različitu točku gledišta. Od obzirnosti kako se ljudi osjećaju oko mene do moje empatije i kreativnih načina koji mogu poboljšati poslovanje i na kraju dana donijeti veće prihode. Ako industrija želi rasti po broju klubova, liga, stadiona, navijača onda treba napraviti sport još pristupačnijim.

To je ono gdje primijećujem da žene imaju puno više strasti. Od inicijativa da sam nogomet učine dostupnijim za igrati te da popratni sadržaj oko stadiona bude zanimljiv za što više ljudi, a posebno za obitelji. Vjerujem da je to točno ono što će i privući dodatni broj žena koje će onda željeti svoju poslovnu karijeru napraviti u nogometu.

Kao žensko u sportu i zabavnoj industriji, imam osjećaj da se moram dokazati puno više nego muške kolege

Život Američkog sna

  • S obzirom da ste veliki dio svog radnog vijeka proveli u Americi, možete li povući paralelu između poslovanja svijeta Amerike i Europe? Je li istinita uzrečica ‘Europljani rade da bi živjeli, a Amerikanci žive da bi radili?’

Ima istine naravno, ali nema smisla shvatiti tu uzrečicu doslovno. Ono kako bi ju ja prevela je da su Amerikanci dosta fokusirani na svoju karijeru i specijalizaciju. Isto tako bih dodala da su ponosni na poslove koje rade, a sistem je posložen tako da te nagradi ako želiš raditi i dokazati se. Moram priznati da to i meni osobno odgovara zato što na posao i karijeru gledam kao na nešto što će mi život učiniti boljim. Iz razloga što konstantno trebam učiti, upoznavati nove ljude i kulture, putovati te napredovati u svemu.  Od načina razmišljanja, komunikacije, kreativnosti, itd.

  • Koje tri stvari vam najviše nedostaju u sadašnjem životu, a imali ste ih u Hrvatskoj?

Mogu ovdje kopirati gornju uzrečicu da se čini kao da se u Europi “radi da bi se živjelo”, e taj mentalitet mi nekada nedostaje. No da bi work hard mentalitet bio moguć i održiv potreban je odmor, zdrava hrana, vrijeme provedeno u prirodi i s ljudima koji su ti prijatelji zbog toga što jesi, a ne posla kojim se baviš. Svega toga ima u Americi, ali nije na dohvat ruke kao što je u Hrvatskoj te je to nešto što mi nedostaje.

  • Planirate li dugoročno ostati u Americi ili se ipak želite vratiti svojim korijenima?

Približava mi se uskoro 10 godina života u Americi i sada kada sam u New Yorku nakon četiri različita grada na Floridi, mogu napokon reći da se ovdje osjećam doma. Teško mi je u ovome trenutku zamisliti da živim negdje drugdje jer ovaj grad ima neusporedivu energiju, različitosti i prilike. Tko zna koji odgovor ću dati na ovo pitanje za 10 godina. Ono što u ovome trenutku i u budućnosti želim jest unijeti više zabavnih i sportskih mogućnosti iz Amerike u Hrvatsku i obratno. Zbog toga Sunset Sports Media Festival u mom srcu nalazi posebno mjesto.

Sunset Sports Media Festival

  • Za sam kraj, uskoro ćemo vas slušati na Sunset Sports Media Festivalu. Možete li nam otkriti što spremate za domaću publiku u Zadru?

Ono što spremam za domaću publiku su iste informacije koje rado dijelim sa svim kolegama, suradnicima ili onima koji tek žele ući u sportsku te nogometnu industriju. Razlike između domaće ili bilo koje druge publike su minimalne. Činjenica je da imamo puno više toga zajedničkoga i putevi su nam slični. Zbog toga je puno lakše sebe vidjeti u određenoj situaciji. Ako znaš da je netko tebi sličan, već napravio nešto što ti želiš postići. U mom slučaju ta osoba je Pete Radovich. Za sam kraj se želim zahvaliti i pohvaliti sve u organizaciji Sunset Sports Media Festivala. Čast mi je biti dio festivala, a sudeći po trudu i profesionalnosti svih uključenih, nemam sumnje u dugovječnost i kvalitetu ovog značajnog događaja.

Foto: Privatna arhiva, Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori