Marrakesh za vikend

Marrakesh za vikend

marakes-9

Maštanja o putovanjima jedna su od najzabavnijih razbibriga, a odlazak na neko novo mjesto dar za sva osjetila koji treba iskusiti što više puta u životu. I sve su destinacije dobrodošle, pa makar i susjedni grad jer to je ono što će na kraju proširiti vidike. Jedna takva priča stiže nam s bloga Bravo Tango Hotel – zašto za sljedeće putovanje odabrati Maroko doznajte u nastavku.

marakes-10

Ovo nije trebala biti priča o Marrakeshu već o pustinji. Ali ipak ne mogu odoljeti a da se ne prisjetim njega. Boje su to preupečatljive da ih zaboravite. Krenite od crvene koju sunce rastapa u tonove. Do blijedo roze. Svaki se zid u tom gradu prelijeva iz nijanse u nijansu i stvara prizore koji oduzimaju dah. Motivi se slažu jedan na drugi kao zakrpa na zakrpu. I tako stoljećima. Život na ulici ove drevne oaze Maroka postaje inspiracija mnogima.

Majorelle

Majorelle

Za Marrakesh ne treba vodič. U njemu se trebate izgubiti širom otvorenih očiju. Prolazite uske uličice medine, souk, zanatske radnje i kožare. Mirisi su intenzivni, promet je kaotičan, prodavači glasni, a i turista je mnogo. Ovaj drevni grad i dalje živi po mjeri svojih stanovnika (a ne turista) i to ga čini autentičnim. Imam samo par preporuka koje ne bi htio da itko propusti. Primjećujem da moj izbor opet počinje s bojama!

Majorelle

Majorelle

Majorelle. Plavo kao platna pustinjskih berbera Tuareza. Jedna plava vila okružena asparagusima, kaktusima, sukulentima, palmama i filadendronima. Nekad je to bio dom (više skrovište) slavnog Yves Saint Laurenta. U gradu koji je bio njegova vječna inspiracija i koji je obožavao. Sofisticirana, vječna i upečatljiva. Šetajte i uživajte u detaljima. Ovo je najljepša oaza u oazi.

Nomad

Nomad

Negdje u medini nalazi se i moj omiljeni restoran Nomad sa čije krovne terase puca pogled na souk i prepredene trgovce, na četvrtaste minarete džamija, na prizore svakodnevnog života. U srcu ste starog grada: glasnog, užurbanog i šarenog. U Nomadu je ipak drugačije, a grad je ispod vas kao kulisa. Osjećate se sretno u tim skandi-marokanskim kombinacijama – od uređenja do hrane. Ručak. Večera. Zalazak. Bilo kad.

La Mamounia

La Mamounia

Mislim da je ovo možda najljepše doba godine za posjet Marrakesh. Tek počinju cvjetati agrumi. Treba osjetiti taj opojan miris u parkovima i ružičnjacima oko džamije Koutoubia i legendarne La Mamounie, spomenika jednog vremena kad su gospodari svjeta bili Francuzi i Englezi. Ali za ulazak u Mamouniu treba imati rezervaciju za restoran. Ili samo siguran gard da vas straže prepoznaju kao galantnog potrošača. Kažem vam, kao nekad! Preskočite prenatrpane baršunaste dvorane La Mamounie i prođite ravno u park. Čekaju vas dva restorana, ali više od svega preporučam šetnju tim mirisnim vrtom. Za nagradu se odmorite u paviljonu i guštajte u najboljem sladoledu. Uzmite voćni! Navečer svira klavir. Žene su u toaletama. Kažem vam, kao da je Churchill još živ!

La Mamounia

La Mamounia

Znam da u Marrakeshu ima dovoljno mjesta za istraživanje i uživanje, ali možda se nekom dopadne i ovaj prijedlog: prenoćiti u pustinji koja je tek 1,5 sati vožnje od Marrakesha. To je Scarabeo Camp i čini mi se idealno mjesto za proslavu rođendana, godišnjice… ili samo kao jednodnevni izlet u nešto autentično i posebno ako vas baš ni Marrakesh ne može razmaziti. I ne, nije to klasična pješčana pustinja koje ste vidjeli na slikama. Te su puno dalje od Marrakesha. Ovo je komotna varijanta.

La Mamounia

La Mamounia

Scarabeo Camp

Scarabeo Camp

Scarabeo Camp

Scarabeo Camp

Scarabeo Camp

Scarabeo Camp

Foto i tekst: Bravo Tango Hotel

Učitati još
Zatvori