Možda najbolja stvar u Londonu – marketi

Možda najbolja stvar u Londonu
– marketi

london-marketi-4

Vikendom se u Londonu pojedine ulice i dijelovi grada bude novim životom, ispune se mirisima hrane sa svih strana svijeta, zvukovima glazbe, štandovima prepunim zanimljivim sitnicama i vintage komadima te rijekama ljudi. Ako ste ikad posjetili britansku prijestolnicu (a odnedavno nas veže još jedna low budget kompanija) onda znate o čemu se radi – londonskim marketima.

Ima ih pregršt, za svaki ukus ponešto, uglavnom su najživlji subotom i nedjeljom, no neki su kroz godine postali institucije, gradske znamenitosti i njih možete posjetiti svaki dan u tjednu. Tu pričamo o najpoznatijima, Camdenu, Portobellu i Covent Gardenu, iako će te i na njima ipak vikendom naići na najviše zanimljivosti. Pripremite se za golemu gužvu, ali i odlično iskustvo gdje ćete kupiti najbolje suvenire, očuvanu vintage odjeću, dekoracije za dom i isprobati genijalan street food sa svih strana svijeta.

Broadway Market

Broadway Market

Okupili smo neke od nama najdražih, što nipošto ne znači da vama za oko neće zapeti neka nova lokacija. Obavezno se pripremite prije dolaska u London i istražite koje još markete možete posjetiti, tko zna, možda će se baš nekoliko ulica od vašeg hotela ili apartmana skrivati pravo blago.

Broadway Market

S afirmacijom istočnog Londona kao cool i hipsterskog dijela grada, četvrti Shoreditch i Hackney postaju nezaobilazne ako želite zaviriti u najbolje dućančiće, barove, restorane, vintage trgovine, galerije, itd. Broadway Market u Hackneyu nije velik, ali je raznolikost štandova doista zanimljiva pa ćete tu isprobati odlične kolače, vegetarijanske i mesne burgere, kupiti buket cvijeća ili proizvod nekog od kreativaca.

Broadway Market

Chocolate fudge brownie na Broadway Marketu

U neposrednoj blizini je preslatki mali Netil Market u čijim kućicama ćete bez sumnje pronaći nešto genijalno – vintage naočale, prefinu kavu, organske svijeće za dom ili isprobati ‘hot buttered rum’.

Ako se nađete na ovom marketu u nedjelju isplati se posjetiti i Columbia Road Flower Market koji je relativno blizu, a oduševit će vas njegovo šarenilo i mirisi cvijeća koje možete kupiti.

Columbia Road Flower Market

Columbia Road Flower Market

Brick Lane Market

Možda najalternativniju ponudu ima ulica Brick Lane. Dugačka ulica ispunjena je vikendom najrazličitijim štandovima u kojima prednjače antikviteti i vintage odjeća, a što se tiče svjetske kuhinje nema što nema. U Brick Laneu se nalazi i Cereal Killer, mali bar u kojem se poslužuju samo pahuljice i cornflakes u svako doba dana.

Brick Lane

Brick Lane

Old Spitalfields Market

U neposrednoj blizini Brick Lanea nalazi se Spitalfields gdje je ponuda malo luksuznija. Bivša tržnica danas je natkriveni market što znači da vam tu neočekivana londonska kiša neće smetati, a okružen je bistroima, restoranima i trgovinama koje garantiraju dobar shopping. Vikendom je ponuda najbolja, kvalitetni vintage komadi, mladi kreativci i mali ‘food trucks’ – posjet može trajati satima.

Spitalfields Market

Old Spitalfields Market

Borough Market

Borough Market je mjesto za sve gurmane. Otvoren svaki dan, vikendom ipak ima najbolju ponudu na štandovima. Od tradicionalnih britanskih jela, preko svjetske kuhinje, do najfinijih slastica. Tu je i tržnica s domaćim proizvodima i nemoguće je ne pronaći nešto za svoj ukus.

Borough Market

Borough Market

Meat Pie na Borough Marketu

Meat Pie na Borough Marketu

Camden Market

Camden Town je već institucija, ne samo što se marketa tiče već i cijele četvrti koja ga okružuje. U glavnoj ulici ove četvrti nalazi se golemi market u kojem se možete izgubiti na cijeli dan, a i šetnja do njega bit će doista živopisna zahvaljujući šarenilu pročelja kuća. Svako malo market se dodatno širi jer je potražnja nezaustavljiva. Ovdje doista nema što nema, a iako je vikendom najbogatija ponuda, možda bi bilo pametno izbjeći najveću gužvu i posjetiti Camden tokom tjedna.

Camden Street

Camden High Street

Camden Market

Camden Market

Portobello Road Market

Kao i Camden, Portobello je institucija. Proslavljen u filmu Notting Hill s Hughom Grantom i Julijom Roberts zaista je jedan od najdugovječnijih marketa u Londonu. Osim što vikendom na ulicu postavljaju štandove, duž ulice su i mali dućani, caffe barovi pa čak i kultna kino dvorana Electric Cinema. Ako već ne idete u shopping, gledanje filma u ovom kinu bit će posebno iskustvo.

Portobello Road

Portobello Road

Electric Cinema

Electric Cinema

Greenwich Market

Zanima li vas pogled na nulti meridijan onda je Greenwich nezaobilazan za posjet i šetnju. Osim zvjezdarnice i pomorskog muzeja, pronaći ćete i mali Greenwich Market sa zanimljivim štandovima, jedan od najstarijih u Londonu.

Covent Garden

Smješten u centru Londona već je odavno napustio formu uobičajenog marketa, ali je njegov šarm nepobitan. To dokazuju rijeke ljudi koje svaki dan mile oko ovog mjesta. U Covent Gardenu ćete pronaći najbolje od najboljeg, smješteno u simpatične male trgovine, a vaše će oduševljenje dodatno narasti kad krenete istraživati okolne ulice.

Covent Garden

Covent Garden

Foto: privatni album

Učitati još
Zatvori