mali Chef: poširane kruške s pelješkim varenikom

mali Chef: poširane kruške s
pelješkim varenikom

1

Sofisticirani desert

Kruške poširane u crvenom vinu klasičan je primjer kako najjednostavniji sastojci, uz minimalan napor, mogu rezultirati sofisticiranim desertom. Voćka u mirisnoj i baršunastoj kupelji od crvenog vina, prelivena pelješkim varenikom, zavest će vas kako svojom ljepotom, tako i nestvarno dobrim okusom.

Tajni sastojak ovog recepta je pelješki varenik, dragocjeni sirup koji se dobiva iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Jedan od najstarijih dodataka jelima u povijesti, zahvaljujući poznatim vinarskim obiteljima Bartulović, Miloš, Križ, i Vukas, spašen je od zaborava. Zbog njegove snažne veze s lokalnom kulturom i krajolikom, varenik je zaštićen unutar Slow Food prezidija, koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način. Samo žličica ovog koncentriranog vitaminskog sirupa, podarit će kuhanim kruškama sasvim novu dimenziju.

2

Cuveé Iskrenih vina Matković

Iako ne posjedujem puno recepata s kruškama, volim ih imati na svom kuhinjskom stolu. Voćka je to za koju više od bilo koje druge volim kad stoji sama za sebe, neopterećena biskvitima i kremama. Upravo tada njena gracioznost i ljepota dolazi najviše do izražaja. Najfinija je ubrana netom prije nego što će postati trula, pa se i nerijetko za nju kaže da stari dostojanstveno. Kruške kuhane u crnom vinu recept je koji najviše volim pripremati, a ponekad mi je sasvim dovoljno spojiti ju sa sirom i čašom dobrog vina ili šampanjca. Za ovaj recept odaberite kvalitetno suho crno vino, koje će odrediti karakter deserta. Za ovu priliku koristila sam cuveé Iskrenih vina Matković.

3

SASTOJCI ZA 6 OSOBA:

6 većih kruški (OPG Bastašić)
750 ml crvenog vina (Iskrena vina Matković)
1 štapić cimeta
2 lovorova lista
2 zvjezdasta anisa
1 mahuna vanilije
100 g demerera šećera
6 žličica pelješkog varenika (Vinarija Križ Pelješac)

4

PRIPREMA:

1.U loncu, dovoljno velikom da kruške stoje uspravno, pomiješajte vino sa šećerom i začinima. Stavite na srednju vatru i pustite da tekućina dođe do laganog vrenja.
2.U međuvremenu ogulite kruške. Peteljke ostavite, a ako kruška ne može stajati uspravno, nožićem odrežite donji dio kruške.
3.Dodajte kruške u lonac i kuhajte sve zajedno u pokrivenoj posudi 30 minuta. Kruške povremeno okrenite, kako bi se ravnomjerno skuhale u vinu.
4.Ostavite kruške u sirupu da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih stavite u hladnjaka na 24 sata. Tako pripremljene kruške mogu stajati do 2 dana u hladnjaku.
5.Kruške poslužite u plitkim zdjelicama sa žličicom pelješkog varenika. U slučaju da nemate pelješki varenik, reducirajte vino u kojemu ste kuhali kruške.

5

6

7

Učitati još
Zatvori