Lucija Bilandžić: Hedonistički vikend na Korčuli

Lucija Bilandžić: Hedonistički
vikend na Korčuli

lucija-korcula-hotel-Korcula-2

„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladim bižima i bobom, mladom kapulom i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare kao davno ispričane priče“…

Luka Krajančić (vinar i pjesnik)

I upravo tako je bilo na Korčuli. Pravo proljeće – sunčano, ali vjetrovito; zapravo svježe, ali toplo u zavjetrini. Bogato mirisima i okusima. Zdravo.

Korčulani su proslavili otvorenje turističke sezone prvomajskim vikendom i proljetnim festivalom hrane i vina nazvanim Korčulanske pjatance, koji je osim grada Korčule obuhvaćao i okolna mjesta Lumbardu, Žrnovo i Pupnat. Korčulanski restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, konoba Maha, pupnatska konoba Mate te restorani Feral i More iz Lumbarde na svojim su trpezama predstavili sezonske blagodati jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora.

lucija-korcula-korculanske-pjatance

Pozvali su sve prave domaće i furešte bonkulovićke i bonkuloviće, koji ih uz vrhunske gulozarije i žmul dobrog vina ohrabruju, podržavaju i s njima guštaju u njegovanju stoljetne gurmanske tradicije grada i otoka. Bilo je tu chefova, vinara, pjesnika, trgovaca najfinijim delicijama, arhitekata, hotelijera, novinara, fotografa, pa i po koja klapa. Nepotrebno je reći da smo se svi okupljali oko stola (ili bolje rečeno stolova). Dani su prolazili u veselju i bili su ispunjeni finom spizom i dobrim vinom.

lucija-korcula

Domaćini su nam pričali raznorazne priče – što o povijesti Korčule, što o životu na otoku danas. Tako smo, na primjer, saznali da Korčula ima jedan od najstarijih sistema kanalizacije, stariji čak od Dubrovačke Republike; da je, čak i ne tako davno, iz mjesta Blato u jednom danu otišlo 1500 ljudi trbuhom za kruhom prema Americi i Australiji te da je nedavni mraz uništio gotovu svu mediteransku vegetaciju na otoku, a posebno veliku štetu je nanio lozi, smokvama i orasima. Pa ipak, Korčula je danas prava gourmet oaza južnog Jadrana u kojoj će, sigurna sam, svaki bonkulović naći nešto za sebe – bilo da traži fine dining, preferira tradicionalnu konobu ili gušta u ribi sa žara.

lucija-korcula-korcula-2

lucija-korcula-chef-Marko-Gajski---rubia-gallega-tartar

Palača Lešić Dimitri, odnosno njihov LD Restaurant spiritus je movens fine dininga na otoku. Chef Marko Gajski i sommelier Dražen Matković danas čine temelj odlično uigranog tima koji svojim pristupom otočkoj gastronomiji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Moderne interpretacije lokalnih namirnica sljubljene s korčulanskim vinskim velikanima te poslužene s pažnjom i ljubavlju zadovoljit će i najzahtjevnije goste. Marko se igra i sa svjetskim delikatesama poput sicilijanskog gambera rossa i španjolske odležane govedine pasmine Rubia Gallega te na taj način drži Korčulu u korak sa svjetskim gastronomskim trendovima.

lucija-korcula-chef-Marko-Gajski---gambero-rosso

lucija-korcula-LD-restaurant

Korčula De La Ville, restoran najstarijeg gradskog hotela Korčula, koji datira iz davne 1912., mjesto je gdje stvara chef Steven Pieters. Ovaj nedavno renovirani hotel prava je oaza tradicije i iskustva u srcu povijesne jezgre grada Korčule. Njihova kuhinja također koketira s modernim interpretacijama lokalnih namirnica. Hotel sam po sebi reminiscira mediteranski glamur nekih prošlih vremena i zaista je pohvalno da ima restoran koji odgovara tom imidžu.

lucija-korcula-Korcula-De-La-Ville-2

Konoba Adio Mare najstarija je obiteljska korčulanska konoba koja priprema jela još od davne 1974. Danas ju vodi Ante, koji osim što je stručnjak u rukometu, stručno spaja tradicionalni i moderni pristup korčulanskoj gastronomiji. Podjednako su poznati po pašticadi, brudetu i ribi sa žara. Obzirom na dugu tradiciju, gotovo svi gurmani nautičari (različitih generacija) će vam na spomen Korčule prvo uzviknuti ime baš ove konobe i reći da su ovdje proveli neke od najljepši ljetnih večeri.

lucija-korcula-Adio-Mare-1

lucija-korcula-Adio-Mare---brudet

Konoba Mate u Pupnatu je pak obiteljska priča par excellence. Mate, Mirjana, Biljana, Ana i Matij glavni su akteri ove gastronomske bajke. Smješteni su u skrovitom Pupnatu, a imate feeling da su na izvoru svjetskih gastronomskih trendova. Sve sami proizvode i uzgajaju, i svak radi ono u čemu je najbolji i što najviše voli. Najzdravije i najsvježije namirnice iz polja i mora, čisti okusi, tradicionalni recepti, moderni pristup gostu – ma milina.

lucija-korcula-konoba-Mate---tezacka-plitica

Najbolje da vam prenesem što kažu sami za sebe jer ću vam tako najbolje dočarati njihovu filozofiju: „Mirjana, Mama familia je kuharica starog kova, okuplja nas sve oko teće i brine da mi, a ni vi (gosti) ne budete gladni. Mate, Pater familia, farmer u duši, prirodni čovik koji brine o svemu, živini na farmi i o tome da su pršuti vrhunski osušeni i pripremljeni svake godine. Biljana, često zvana ” čarobnica “, čarobira po kuhinji slasticama koje prate prirodni okusi aluize, mente i ostalih aromatičnih trava. Združene za špaherom, Mirjana i Biljana, potaknut će vaše nepce da se prisjetite kuhinje vaših baka, čija slast nikad ne izađe iz sjećanja. Ana, poljoprivrednica prirodnjakuša, često je u polju da bi hrana koju jedete bila friška i uzgojena jedino na ekološki način.”

lucija-korcula-konoba-mate---domaca-psta-od-mora-i-sela

Za kraj, što reći, nego – ovo ljeto pravac Korčula. Uživat ćete!

lucija-korcula-konoba-Mate---desert

lucija-korcula-rakija-od-ruze---konoba-Mate

lucija-korcula-konoba-Mate,-Pupnat

Foto: Lucija Bilandžić

Učitati još
Zatvori