Lokacije kao stvorene za Wes Andersonove filmove

Lokacije kao stvorene za Wes
Andersonove filmove

ebb-tide-tyler-haughey-8

Specifična estetika Wesa Andersona

Wes Anderson poznat je po svojim vizualno upečatljivim filmovima, savršeno simetričnim kadrovima, pastelnim i ‘voćnim’ bojama, a najviše po karakteristično ‘pomaknutim’ i bizarnim likovima čiji se karakteri često ogledaju u prostoru koji ih okružuje i u kojem se radnja odvija. Ovaj zanimljiv i intrigantan režiser sa svakim novim filmom, čak i onim animiranim, budi pozornost javnosti čak ne toliko zbog naracije samog djela (iako i to može biti priča za sebe), već zbog vizualnog dojma koje svako njegovo djelo ostavlja.

I taman kada smo mislili da nema mjesta više koje on nije iskoristio kao scenografiju radnje svojih fimova, naletili smo na nekoliko (a neki su bili tu ‘pred nosom’ cijelo vrijeme) njih koji bi poslužili kao idealna kulisa i scenografija Wes Andersonovih filmova.

Kindergarten Kitsch

Prvo i osnovno, sve što znamo o Sjevernoj Koreji (koliko god ostavljalo gorak okus u ustima) trebamo ostaviti sa strane i obratiti pozornost na savršeno složene boje i simetriju koja se provlači u svakom aspektu sjevernokorejskog života. Tzv. ‘Kindergarten Kitsch’ Sjeverne Koreje odlično se slaže s estetikom Wesa Andersona.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Jersey Shore

Američki predio, posve drugačiji od Sjeverne Koreje, Jersey Shore zabilježen je aparatom fotografa Tyler Haughey u divnoj seriji naziva ‘Ebb Tide’ i bez problema možemo zamisliti kako se ekscentrični Andersonovi likovi šetaju tim predjelom i, recimo, obiteljski, onako njima svojstveno, prepiru, rastaju, vole i dramatično žive, u svakom slučaju.

ebb-tide-tyler-haughey-2 ebb-tide-tyler-haughey-5

Passage Rauch, 11ème

Francuska je poznata po svojim arhitektonskim ljepotama, Pariz pogotovo, no ima jedno mjesto koje nije baš svima poznato i koje svim ljubiteljima vanjskih oslika će svakako oduzeti dah. To je fasada Džungle na adresi Passage Rauch, 11ème. Zapamtite tu adresu i posjetite ju čim ćete imati priliku. Donosimo par slika fasade, no nikako nisu njezino pravo ogledalo. Ipak se mora u živo vidjeti za potpuni doživljaj.

Processed with VSCO with m4 preset

Processed with VSCO with m4 preset

Processed with VSCO with 6 preset

Aveiro

Europa obiluje mjestima kao što je ovo pariško, a ‘Portugalska Venecija’, grad Aveiro, izgleda kao jedan veliki omot od bombona, po mogućnosti onog tvrdog i upakiran u omot s početka stoljeća. 20. – og naravno. 2000.-e ipak nisu bile toliko dražesne, barem što se ovakvog vizualnog dojma tiče. Kuće uz plažu donose fasade koje odmah možemo zamisliti u njegovim filmovima. Naravno, tu je i šetnica uz plažu i kabine za presvlačenje. Apsolutno savršeno.

Processed with VSCOcam with 7 preset

aveiro20

Processed with VSCOcam with c3 preset

Aveiro32

Hotel-Restaurant Belvédère

I za kraj, naravno da ne možemo pobjeći od Švicarskih Alpa – Hotel-Restaurant Belvédère na savršenom Wes Andersonovom mjestu – u planini, namijenjen onima malo dubljeg džepa  i to na najneobičnijem mjestu – na samom zavoju serpentine prilikom uspona na planinu. Može li biti savršenije. Može – ako bolje pogledate kako izgleda i podsjeća li vas na neku određenu građevinu.
Cym6GqOWEAEHi_8

d9bf08840d3593bfc9a8561458c70eb3

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori