Lice grada: Veličanstveni mural na Dolcu

Lice grada: Veličanstveni mural na Dolcu

mural-dolac-10062017

Na zagrebačkom kultnom Dolcu nešto se ‘kuha’ već par dana. Niti mi, niti naš Ivan Klindić iz rubrike ‘Lice grada’, nismo mogli zamišljati o kakvoj ljepoti je riječ. Uživajte u prizoru, a ako ste u prilici, svakako popijete kavu na Dolcu s pogledom na jedan od najljepših zidova u Hrvatskoj!

‘Outings’

Ovih dana gradskim kuloarima širi se priča o veličanstvenom muralu koji je oslikan na tržnici Dolac. Tko god je par puta otvorio stranicu Lice Grada zna koliko volimo ovakve pothvate, stoga smo oduševljeni krenuli Splavnicom prema Dolcu.

mural-dolac-10062017 (5)

Dolac

Riječ je o francuskom vizualnom umjentiku Julienu de Casabianci koji je oslikavanjem pročelja kuće na Dolcu nastavio svoj projekt “Outings”. Još je fascinantnije što je mural na Dolcu inspiriran slikom “Moje gnijezdo” poznatog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca.

Julien de Casabianca do ovog projekta međunarodnoj je javnosti bio poznatiji kao filmski redatelj – scenarij za njegov kratki film “La Nuit après la pluie”, u potpunosti snimljen u zamišljenom gradu, napisao je Gao Xingjian, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a glazbu je skladao Yaron Herman. Njegov dugometražni film “Passing by”, koji je hvalio i Costa Gavras, nastajao je tijekom tri godine kada je snimao anonimne prolaznike u 44 grada 22 europske države te sve pretvorio u videoinstalaciju na četrdeset ekrana koja se prikazivala na pročelju gradske vijećnice 4. pariškog arondismana: projekt je otvorila glumica Charlotte Rampling.

mural-dolac-10062017 (4)

Međutim, trenutno je fokusiran samo ovaj projekt “Outings” koji traje već tri godine i zbog kojeg putuje po cijelom svijetu. Počeo je od Pariza, produžio do Los Angelesa i New Yorka, pa sve do Hong Konga. Ne možemo reći da nismo presretni što se zaustavio u Zagrebu i oživio detalj slike legendarnog hrvatskog umjetnika.

mural-dolac-10062017 (2)

mural-dolac-10062017 (1)

Foto: Ivan Klindić (Lice grada)

Učitati još
Zatvori