Lice grada: Rođendan Muzeja automobila Ferdinand Budicki

Lice grada: Rođendan Muzeja
automobila Ferdinand Budicki

Muzej automobila Ferdinand Budicki

Muzej automobila Ferdinand Budicki

Muzej automobila Ferdinand Budicki

Prije četiri godine, na današnji dan, te davne 2013., prostor bivše zagrebačke tvornice Pluto postao je dom Muzeja automobila Ferdinand Budicki. Tko je bio Ferdinand Budicki? Riječ je o pioniru automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta koji je 1895. godine konstruirao svoj vlastiti bicikl, a 1901. godine u Zagreb dovezao je prvi automobil što je izazvalo zgražanje među građanima Zagreba, sve ostalo je povijest.

Danas na spomen Budickog svi pomislimo na 1500 kvadrata izložbenog prostora na Zavrtnici koje čuva stotinjak očuvanih oldtimer automobila, motocikla i bicikala, od kojih su većina jedinstveni primjerci u Republici Hrvatskoj.

ferdinand-budicki-29012016-5

ferdinand-budicki-29012016-4

Što sve sadrži Muzej?

Prvo predstavljanje muzeja dogodilo se na Noći muzeja iste godine. Ideju organizatora Valentina Valjka prepoznalo je više od 10.000 posjetitelja, među kojima je bio i tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Osim prijevoznih sredstava, Muzej automobila Ferdinand Budicki sadrži i preko 2000 fotografija. Fotografije su vezane uz povijest hrvatskog automobilizma te kabine Sljemenske žičare. Muzej F. Budicki centralno je mjesto okupljanja i druženja za hrvatske klubove starododobnih automobila i motora. Poseban naglasak je na učenicima osnovnih i srednjih škola koji kroz metodičke radionice prilagođene različitim uzrastima, te zabavu i igru spoznaju jedan egzotičan dio nacionalne povijesti. Jedan od glavnih ciljeva Muzeja automobila Ferdinand Budicki je osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj. Društvo će se baviti prikupljanjem i arhiviranjem građe, održavanjem raznih tematskih predavanja i na koncu tiskanjem novih monografija na spomenutu temu.

Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti.

Više o muzeju i što on sve donosi na svoj rođendan saznajte na Lice grada.

muzej-zagreb-29012016

Muzej automobila Ferdinand Budicki

Muzej automobila Ferdinand Budicki

ferdinand-budicki-29012016-3

ferdinand-budicki-29012016-1

ferdinand-budicki-29012016

ferdinand-budicki-05062016

Foto: Lice grada

Učitati još
Zatvori