3 lekcije o novcu koje svaka shoppingholičarka treba usvojiti

Dobro je poznato da lekcije o novcu koje usvojimo u djetinjstvu, utječu na naše financijske odluke u kasnijoj dobi. Konzumerizam kao društveni fenomen sve je zanimljivije promatrati iz dana u dan. Stalna želja za kupovinom i potreba za posjedovanjem svakog novog trenda na tržištu lako prerasta u ovisnost. Kao odgovor na konzumerizam javili su se brojni pokreti poput minimalizma koji mu se vješto suprotstavljaju i kroje neke nove lekcije o upravljanju novcem i materijalnim stvarima. Svaka shoppingholičarka dobro zna da su jesenska sniženja prava temptacija, a divne kolekcije iz gradskih izloga pravi predmet žudnje. Kako doskočiti impulzivnoj kupovini i kupovati bez grižnje savjesti i prekoračivanja budžeta, pročitajte u nastavku.

Shoppingholičarka bez grižnje savjesti

Svaka promjena sezone za sobom nosi i prirodnu želju da se stara garderoba obnovi. Kako biti shoppingholičarka bez grižnje savjesti uz sve fotke poznatih trendseterica na Instagramu koje gradskim pločnicima šeću najnovije komade iz trendi kolekcija? Izlozi omiljenih brendova vješto su osmišljeni i dekorirani kako bi čak i ‘nezainteresirani’ ušli pogledati što se može pronaći na vješalicama. Ponekad se čini kako ljubav prema shoppingu i razumno raspolaganje novcem ne idu zajedno. No, za početak je najvažnije poznavati vlastite financije i budžet koji prolazi kroz prste, tek onda možemo krenuti na usvajanje lekcija o pametnoj kupovini.

1. Novac ne kupuje sreću, ali olakšava život

Pojam ‘shoppingholičarka’ u mnogima budi negativne asocijacije na nekoga tko kupuje impulzivno i nepotrebno, a često se baca u dug radi uživanja u materijalnim stvarima. Da novac ne kupuje sreću potvrdit će upravo te iste osobe. Shopping se koristi kao paravan za popunjavanje praznina koje u životu nedostaju, a nisu materijalne prirode. U današnje vrijeme kada mnogi ‘krpaju’ kraj s krajem, imati dovoljno novaca prilika je za lagodniji život. No, oni koji raspolažu povećim svotama znaju da novac sa sobom nosi i odgovornost, ali ne nužno i sreću. Uz društvene mreže lako je povjerovati u tuđe uspjehe i baciti se na usporedbu životnih stilova, sjetite se kako je svaka fotka rezultat savršenog filtera prikazivanja onoga što vjerojatno nije realno. Iako se sreća ne može definirati jer za svakoga predstavlja nešto drugo, ipak se može reći kako podmirivanje osnovnih životnih potreba i nešto novca na računu za kraj mjeseca život čine manje stresnim.

2. Ušteđevina nam pruža sigurnost

Zlatni savjet koji će svaka shoppingholičarka poželjeti da je naučila ranije je – štednja. Pametniji izbori i jasne granice, između potrebe i želje u shopping groznici između polica sa sniženjima, zvuči gotovo nemoguće. Postoje brojne tehnike kako doskočiti impulzivnoj kupnji i izbjeći minus na računu. Prije svega ljudi bi trebali kupovati iskustva umjesto stvari. Uštedjeti novac i otići na putovanje ili koncert donose trajni osjećaj sreće i živopisne uspomene koje bi potencijalno bile potrošene u jednoj vrećici s nekoliko haljina. Idealni plan budžeta uključuje iznos koji odvajamo za namirivanje osnovnih životnih potreba, nužnih troškova i fond ušteđevine. Poznavajući granice koje se ne prelaze, bez grižnje savjesti ćete svaki mjesec moći uživati u kupovini.

3. Kreditne kartice nisu za svakoga

Život bez kreditne kartice za jedne je nezamisliv, dok drugi ni ne promišljaju o njenom postojanju i upotrebi. U financijskom sistemu današnjice čini se da se neki već rađaju u dugovima. Kreditne kartice elegantno su rješenje za putovanje ili provlačenje na veliki iznos kojeg je moguće otplatiti uz minimalna izdvajanja. U većini hollywoodskih filmova već od malih nogu učimo o konceptu gdje shoppingholičarka i kreditna kartica stvaraju nerazdvojivi duet. No, u stvarnom životu, kada je riječ o odlasku u shopping, posjedovanje iste možda ipak nije dobra ideja. Ona pruža osjećaj sigurnosti ako ju znamo pametno upotrebljavati, no kupovina još jednog pulovera i gležnjača na dug do iduće sezone definitivno nije razuman izbor.

Foto: Instagram

0