Lea Aviani: Što zapravo znači biti dizajner?

leaaviani4

Villa T na Braču

Kad me pitate što sam po zanimanju, najiskreniji odgovor bio bi nepopravljivi sanjar. Jer ako kažem dizajner, što to zapravo uopće znači?
Moj je svakodnevni zadatak primjenjivati i koordinirati dizajn u svojim raznim oblicima i različitim okolnostima.

leaaviani2

Villa T na Braču

Odabrala sam Mediteran kao područje svog djelovanja. Split je moje polazište, ovaj prostor stimulira moju kreativnost i utkan je u sve ono što radim.
Dugo sam bila uvjerena kako je budućnost za mene negdje drugdje, van Hrvatske. Danas znam da nije tako.

leaaviani1

Pločica Tapis dizajnirana za brend Perondo

Le Corbusier kaže: “Ako je panika rasprostranjena, prirodni joj se zakon mora suprotstaviti, što znači skupiti ljude da se međusobno pomažu…”
To je put za Hrvatski dizajn, ali i sve ostalo.
Ja zaista vjerujem kako estetski oblikovani predmeti mogu vratiti romantiku i ravnotežu predindustrijskog doba i učiniti ljude sretnima. Težim za cjelovitim stilskim i vizualnim izrazom. Ali najviše od svega težim za jedinstvom. Čini mi se da nikad nismo bili tako malo jedinstveni.
I zato je prekrasno (iako je to rijetko) kada se udruže istomišljenici, nadahnuti pojedinci i trude se ostvariti total dizajn.

Priča o oblikovanju stara je, dakle, koliko i čovjek. Ali biti profesionalac, živjeti od stvaranja, svjesno biti lucidan, zaista je izazov.
Kako to postići u Hrvatskoj?
Poslovično sve što se događa u New Yorku, Londonu ili Parizu, ne samo da postane globalno eksponirano, senzacija, već i smjernica koja ubrzo postaje opća strategija razvoja i način života.
Ali ima i kod nas primjera kada je oblikovanje odjeknulo i van Hrvatske.
U svibnju 1964. Alfred Hitchcock ispijao je Maraschino na rivi i divio se zadarskom zalazu sunca. I danas se na tom mjestu divimo zadarskom zalazu sunca ali odlazimo pozdraviti prekrasan spoj arhitekture i glazbe i široki spektar djelovanja njegovog autora.

leaaviani5

Villa T na Braču

Miroslav Fruht je davne 1981. godine u predgovoru svoje knjige napisao:

“O dizajnu kao stvaralačkoj disciplini i fenomenu naše civilizacije sve se više i češće govori i u našoj zemlji…”
I čini nam se kao da od tada stvari nisu puno promjenile.
I zato govorimo, slavimo dizajn, jer dizajn je sve. Ne samo dobar proizvod, intelektualna konceptualizacija, već i svaka dobra zamisao, način komuniciranja, ponašanje, jelo, svaka izmišljotina, osnutak nečega.
I slavimo jedni druge, jer smo tu i jer se trudimo.

leaaviani3

Ovaj tekst je za sve one koji žive dizajn u Hrvatskoj.
Pozdrav iz Splita.

0