Odlična predstava renomiranog američkog autora u ZKM-u

Odlična predstava renomiranog
američkog autora u ZKM-u

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (5)

Zagrebački plesni ansambl u rujnu najavljuje dvije izvedbe predstave The Devil’s Garden američkog koreografa s belgijskom adresom Davida Hernandeza koja je premijerno izvedena krajem 2016.

Predstava The Devil’s Garden

Plesna uspješnica The Devil’s Garden u koreografiji renomiranog američkog umjetnika Davida Hernandeza premijerno je izvedena u prosincu 2016. te je dosad izazvala odličan prijem i interes kod publike. Spomenuta izvedba otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge.

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (2)

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (3)

Vrt kao mini-svemir

Kako bi stvorio to mjesto, Hernandez je angažirao vizualnu umjetnicu Zdravku Ivandija Kirigin koja je osmislila vrt kao mini-svemir koje izvođačice nastavaju i kojim upravljaju. U stvaranju zvukobraza, Hernandez i Bojan Gagić kreirali su zvučnu instalaciju u kojoj se osjeća prisutnost jednog izvanjskog svijeta i istodobno odjek tog pomalo mističnog prostora. Taj zvukobraz povremeno prekidaju dijelovi Bachova Umijeća fuge, dodatno pojačavajući dojam sjecišta dvaju svjetova i stvarnosti, i time neprestano mijenjajući gledateljev doživljaj.

U vrtu svjedočimo svojevrsnom obredu ženskog rada koji je zanimljiv i privlačan, utoliko više što ga promatramo iz položaja stranca, putnika bez karte, posjetitelja koji ne govori jezik tih žena, ali je očaran začudnim događajima na koje nailazi. Predstavu izvode plesačice Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Martina Nevistić, Filipa Bavčević, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

Predstava The Devil’s Garden na repertoaru je u utorak i srijedu, 19. i 20. rujna u Zagrebačkome kazalištu mladih u 20 sati, a dvoje sretnika ili sretnica darujemo s po dvije ulaznice za obje izvedbe! Pošaljite svoje ime i prezime na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila The Devil’s Garden, sretnike objavljujemo u ponedjeljak ujutro.

Čestitamo Martini Herceg i Heleni Kotrla!

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (6)

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (7)

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (10)

THE DEVILS GARDEN_JJankovic (11)

Foto: J. Janković

Učitati još
Zatvori