Vrsar Art Fest – novo umjetničko događanje u Istri

Vrsar Art Fest – novo
umjetničko događanje u Istri

Vrsar Art Fest 2019.

Istarski grad Vrsar će od 19. do 26. svibnja 2019. biti domaćin umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti. Prvi Vrsar Art Fest jedinstveni je festival koji slavi kulturu i umjetnost na inovativan način, uz brojna događanja prilagođena širokoj publici. Posjetitelje će oduševljavati djela istaknutih hrvatskih umjetnika poput I. Taritaša, D. Sobote, M. Fernežir, D. Shreima, Z. Milakovića i drugih, dok posebnu izlagačku sekciju čine studenti likovnih akademija Rijeke i Zagreba. Hrvatska moderna umjetnost ima mnoštvo predstavnika u liku mlađih umjetnika i autora, a upravo njih želi se približiti domaćoj publici i inozemnoj javnosti u Vrsaru.

Organizator, agencija Bijela rukavica i direktor događanja G. Milaković, najavljuje službeni početak programa Vrsar Art Festa u nedjelju 19. svibnja, kada se manifestacija otvara za javnost. Svi dijelovi programa za posjetitelje su besplatni, a tijekom svih sedam dana na glavnom će trgu u Vrsaru biti izložen stalni postav umjetničkih djela. Tamo će biti moguće i prijaviti se na radionice koje će se održati u četvrtak, petak i subotu, dok će u večernjim satima biti održani i atraktivni performansi slikanja tehnikom “speed painting” u živo. Na nekoliko lokacija u gradu nalazit će se i posebne instalacije, spremne za svaku fotografiju ili selfie. Program predviđa i nekoliko panela sa zanimljivim raspravama pod zajedničkim nazivom Umjetničke ćakule, kao i Art Talk – druženje posjetitelja s umjetnicima.

Vrsar i umjetnost

Orsera, Ursaria, Vrsarium.. kako god kroz povijest nazivali Vrsar, njegova je ljepota uvijek bila mamac za sve koji uživaju u prekrasnom ambijentu i očaravajućim zalascima sunca. Zbog svoje pozicije ponekad ga nazivaju i gradom vidikovaca, jer se sa svakog od njih pruža veličanstveni pogled na grad, otočiće i uvale koje ga okružuju. Na jednom od njih nalazi se i skulptura „Bepo i Tonina“ koja s ovim vidikovcem dijeli i ime, dok onaj imena „Casanova“ također krije skulpturu od istarskog kamena. Umjetnost i Vrsar oduvijek su išli ruku pod ruku, čemu svjedoči i Park skulptura Dušana Džamonje.

Uz podršku Turističke zajednice i Općine grada Vrsara te hotelske kompanije Maistra d.d, brojni će hrvatski umjetnici upravo u Vrsaru pronaći svoj novi dom i izložbeni prostor, barem na tjedan dana. Posebnu vezu umjetnosti i turizma prepoznali su sponzori, partneri i prijatelji festivala pa je tako Maistra d.d. omogućila boravak za sve zainteresirane po posebnim cijenama unosom koda VAF2019 prilikom online rezervacije. Radionice za “art” entuzijaste osvježit će FuzeTea, a svoj doprinos dali su i Stanić, Libertas međunarodno sveučilište, Moje malo zlato i drugi. Zahvaljujući svima njima ulaz na VrsArt je u potpunosti besplatan, baš kao i sudjelovanje na radionicama i panelima.

Kroz VAF će posjetitelji moći upoznati Vrsar, Istru i Hrvatsku na poseban način – putem bogatih umjetničkih sadržaja. Kroz interakciju publike i umjetnika, umjetničke instalacije će povezati posjetitelje s ambijentom, a umjetnička djela pružit će novi oblik turističkog sadržaja. Najnovije informacije o Vrsar Art Festu možete pronaći na web stranici vrsar-art-fest.eu, kao i na službenim profilima VrsArta na društvenim mrežama.

 

Učitati još
Zatvori