Upoznajte Enu Mašić – kreativku koja izrađuje predivne predmete od žice

Upoznajte Enu Mašić – kreativku koja izrađuje predivne predmete od žice

Ena Mašić iz Splita stoji iza odličnog hrvatskog brenda AloeWire. Magistra računarstva s izraženom kreativnom stranom, predah od računala traži upravo u umjetnosti. Predmeti koje izrađuje od žice uvijek nas iznova fasciniraju, a ova mlada inspirativna djevojka puna je planova i ideja za dalje.

https://www.instagram.com/p/B_fkoo_pIK2/

Kreativna Splićanka sa zagrebačkom adresom

Ena posljednje četiri godine živi u Zagrebu. Završila je dizajn multimedijalnih sadržaja u grafičkoj srednjoj školi i magistrirala računarstvo na FESB-u. Nakon toga se zaposlila u telekomunikacijama tj. u Ericsson Nikoli Tesli gdje i danas radi već 7 godina. „Cijelo to vrijeme imam potrebu izvan tih osam sati za računalom, baviti se i nekim vidom umjetnosti pa sam sudjelovala i na radionicama dizajna i interakcija na akademiji u Splitu, išla na tečajeve animacije, crtala, volontirala na festivalima a i glumila u jednom nagrađivanom filmu “Onda vidim Tanju” u ulozi Tanje.

Ideja o oblikovanju žice nastala slučajno

Ideja o oblikovanju žice nastala je potpuno slučajno, kaže Ena. Htjela sam još prije 5-6 godina napraviti personalizirane poklone za Božić svojim prijateljicama. Odlučila sam izraditi male oblačiće s imenom kao kuglice, otišla sam u dućan i kupila neku žicu i mala kliješta. Uspjela sam napraviti nekoliko oblačića, a ta prva imena nisu izgledala baš uredno i fluidno. Sviđao mi se taj osjećaj pod prstima da mogu upravljati tom linijom i od nje napraviti nešto što zamislim. Shvatila sam i da je najmanji sitni pokret u jednu stranu bitan jer ako se savije krivo nema nazad. Žica kad je jednom savijena krivo ne može se ispraviti (jer ostanu grbice i tragovi) nego se mora raditi ispočetka.

Inspiracija i istraživanje

Ena se u međuvremenu selila, obrazovala, istraživala i kako sama kaže „imala druge preokupacije“ ali je cijelo vrijeme imala u glavi da će se nastaviti baviti kreacijama od žice. Tako je i nastao AloeWire. „Evo zadnjih godinu dana sam se tome posvetila intenzivnije. Istražujem gdje nabaviti materijale, kakvih sve debljina žice ima, kojih boja, kakvih alata. Napravila sam puno kreacija za svoj stan dok nisam naučila kako treba baratati tim materijalima. Ideje za kreacije mi se nadovezuju jedna na drugu, dok izrađujem nešto već mi se mota po glavi kako sam mogla saviti u drugom smjeru i napraviti nešto drugačije. Na primjer, najviše je to došlo do izražaja, dok sam izrađivala cvjetove, pa su mi samo navirale ideje kako listići i latice mogu biti i drugačije, onda sam radila nove. Općenito crpim inspiraciju iz prirode, najviše mora i šume.

Planovi za nova stvaranja

Enini prijatelji su i najveći fanovi brenda AloeWire. Najčešće naručuju personalizirane poklone za razne prigode. „Tu su pokloni za krštenja, Božić i druge prigode a često me pitaju i može li se nešto izraditi od žice, npr. prezime za vrata, detalji za vjenčanja, posebni okviri za slike s natpisom…Nekad me iznenadi i oduševi kakve netko ima kreativne ideje koje i meni daju na razmišljanje kako bi se to uopće moglo izvesti. Također su jako dobre reakcije na dekoraciju za zid, lice od žice – Zoke, koji će u raznim dimenzijama ukrašavati dnevne boravke ili urede. U planu imam ostvariti neke ideje inspirirane morem. Imam u planu i jednu kolekciju umjetnosti miješane tehnike gdje bih koristila i konac i tempere, a voljela bih se okušati u stop animaciji u kojoj bi glavni likovi bili naravno od žice.“ Zaključuje Ena.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori