Zagreb je dobio Punk Rock ulicu!

Zagreb je dobio Punk Rock ulicu!

Punk & Rock kultura

Zagreb je bio jedna od najrazvijenijih punk / rock scena u bivšoj Jugoslaviji 1970-ih i 1980-ih godina. Mnoge zagrebačke punk bendove pokrenuli su klinci radničke klase, baš kao i u drugim scenama Jugoslavije. U početku mediji nisu promovirali punk bendove i kulturu, no vremenom su se u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu kao žarištima subkulture počeli izdavati časopisi (Pop Ekspres i Polet, npr.) koji su svoju pozornost usmjerili upravo punk kulturi.

Punk je vremenom bio nešto tiši pa glasniji kako su se trendovi tj. valovi punka izmjenjivali. Iako punk doživljavamo kao glazbeni žanr i/ili pokret, izuzetno je utjecao i na vizualno – na modu, umjetnost, ples i dizajn.

Ekstravagantan imidž punka

Eksperimentalan i slobodan izraz te rušenje glazbenih i društvenih granica bio je bitan dio punk imidža. Individualnost je bila ključan pojam koji se najviše isticao u modi, gdje su se često pridavali bizarni i neuobičajeni elementi (npr. odjeća iz sex shopa, pseće ogrlice, lanci, ziherice itd.) Nose se ekstravagantne frizure, poderana odjeća, sprejem obojana, majice s parolama, bondage hlače, odjeća obrađena varikinom itd.

Pogo

Još jedna stvar karakteristična za punk, tada izumljena, a danas čvrst dio scene je ples pod imenom pogo. Basist Sex Pistolsa, Sid Vicious, tvrdio je da je on izumio pogo negdje oko 1976. Prema njegovoj izjavi, u gužvi na koncertu Sid nije dobro vidio sastav pa je počeo skakati gore-dolje kako bi bolje vidio i tako izumio ples. Istina je vjerojatno drugačija – spontana interakcija među ljudima na punk koncertima u ritmu snažnih punk zvukova. Osim poga na koncertima je prisutan i stage diving, headbanging te moshing. Bez njih ne može proći niti jedan punk koncert.


Punk Rock Street u Zagrebu

Punk, a i glazbenu povijest općenito, obilježili su mnogi glazbenici, a upravo nekolicini je (za sada!) tajanstveni hrvatski umjetnik posvetio poznati zagrebački prolaz, ulicu koja spaja Radićevu ulicu sa Strossmayerovim šetalištem preko Zakmardijevih stuba.

Zagrebačka novonazvana Punk Rock Street donosi portrete Joea Strummera (The Clash), Adama Yaucha (Beastie Boys), Petea Shelleyja (Buzzcocks) i Sida Viciousa (Sex Pistols)!

Šuška se da je Punk Rock Street tek početak obilježavanja grada i odavanja hommagea apostolima punka – za više informacija o nadolazećem punk art projektu zapratite @punksnotdeadart.

https://www.instagram.com/p/B0Lq8uUFBqA/
Učitati još
Zatvori