2 izložbe u MSU-u koje ne smijete propustiti

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

2 izložbe u MSU-u, a koje možete pogledati do 18. kolovoza

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu možete pogledati samostalnu izložbu Mirjane Vodopije ‘Lutajući krajolik’, otvorenu do 18. kolovoza 2019. Izložba je već otvorena tjedan dana i pobudila je veliki interes javnosti.

Mirjana Vodopija – Lutajući krajolik

Izložba je sastavljena od 5 tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža. Svi oni predstavljaju razne aspekte jedinstvenog pejzaža koji se pojavljuje i nastavlja kroz izložbeni prostor.

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

Pojavljuje se kao beskrajna ravnica, nabrekla planina, litica, jezero, plato, mikropejzaž… U neke od ovih prikaza pejzaža ugrađeni su interijeri kao prostori intenzivnog obitavanja, dok su neki pejzaži, inverzno, ugrađeni u interijere.

Zbivanja u pejzažima su nadrealistička, proizlaze iz snova, podsvijesti i djetinjstva ili su temeljena na nadnaravnim pričama umjetničine prabake, a kroz njih se proteže jedinstveni horizont čežnje za cjelovitošću beskraja, stoji u najavi izložbe.

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

Mirjana Vodopija diplomirala je1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata.

Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

Kustosica izložbe je Martina Munivrana.

Mirjana Vodopija, ‘Lutajući krajolik’

Heimo Zobernig u MSU-u

U Prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti, na 1. katu, čeka vas otvorenje u utorak, 2. srpnja 2019. u 19 sati.

Heimo Zobernig, jedan od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika, prvi se put predstavlja u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Galerije Kula iz Splita. Za tu prigodu umjetnik je odabrao radove nastale u razdoblju od 2009. do 2018. godine, realizirane u mediju slikarstva, a što je samo dio njegove bogate i medijski raznolike umjetničke produkcije.

Za stvaralaštvo Heima Zoberniga od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas karakteristično je načelo heterogenosti umjetničkog izričaja. Njegov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva. Umjetnik neprestano promišlja o cjelovitosti umjetničke forme i mjestu njezina izlaganja, pa se baš zato u njegovu djelu prožimaju i isprepleću različiti mediji, prostorni odnosi i stilovi. Važna karakteristika njegovog umjetničkog djelovanja je dosljedna nedosljednost, naime on vrlo vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja, te na vrlo zaigran i duhovit način kroz svoj umjetnički rad postavlja ona bitna i temeljna pitanja o umjetničkog stvaralaštvu, njegovim povijesnim relacijama ili nasljeđu kao i samoj ideji i cilju umjetnosti.

Kroz performativnu igru boje, strukture i riječi, Zobernigova djela otkrivaju umjetnikovu eksperimentalnu zaigranost u mediju slike, koje dodatno podcrtava povijesnim referencama i citatima. Ujedno postavlja pitanja o naslijeđu moderne i sadašnjice. Zobernig je istinski predstavnik konceptualne umjetničke struje koja od šezdesetih godina na ovamo postavlja temeljna pitanja o svrsi umjetničkog stvaralaštva. Za razliku od svojih smrtno ozbiljnih, te često vizualno i sadržajno dosadnih i sumornih prethodnika, Zobernig se slikama predstavlja kao maštovit i razigran stvaralac, senzualni hedonist čiji duhovit i iskričav dijalog s nasljeđem modernizma i njegovim samodopadnim programskim formulama nikad ne posustaje i nikad ne gubi intelektualnu zainteresiranost, dubinu i mentalnu otvorenost na kojima počiva svako dobro umjetničko stvaralaštvo.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Otvorenju izložbe prisustvovat će i i umjetnik Heimo Zobernig, koji će novinarima biti na raspolaganju za izjave. Za glazbeni program nakon otvorenja pobrinut će se DJ Šuljić.

Izložba će biti otvorena također do 18.8.2019.

0