Izložba zbog koje idemo u Beč

Man Ray

Man Ray u bečkom Kunstforumu

Man Ray je svjetsku slavu stekao svojim umjetničkim portretima i takozvanim rayografijama tj. fotografijama snimljenim bez fotoaparata. No da je Man Ray i slikao, crtao, dizajnirao objekte, snimao filmove, pisao te se bavio tipografijom i uređenjem knjiga i časopisa manje je poznato.

I dok su njegova djela neizostavan dio svake izložbe o dadaizmu i nadrealizmu, u njemačkom je govornom području Man Ray kao univerzalni umjetnik do danas gotovo nepoznat.

Ray je u svom stvaralaštvu na zaigran i inventivan način koristio ogroman broj umjetničkih medija i tehnika. No njegovo hodanje po rubu ne odnosi se pri tom samo na medije koje je koristio nego i na dvije glavne umjetničke metropole toga vremena, Pariz i New York, gdje je naizmjenično živio.

Man Ray

Izložba bečkog Kunstforuma posvećena je cijelom Manu Rayu i kritički se odnosi prema temama koje su se provlačile kroz njegov cijeli život, bliskost i distanciranost između muške i ženske tjelesnosti i kreativnosti. Izložba koja obuhvaća 150 ključnim djela slavnog umjetnika – slika, fotografija, objekata, kolaža i eksperimentalnih filmova – prikazat će Mana Raya i kao sveprisutnu figuru u glamuroznim društvenim krugovima tj. prototip umjetničkog networkera.

Izložba je otvorena 14. veljače 2018., a pogledati se može sve do 24. lipnja ove godine. Više na stranicama Kunstforuma.

Copyright: MAN RAY TRUST

0