Lutajući oglasi šarmantna su mala umjetnička djela koja uljepšavaju gradske ulice

Na zagrebačkim ste ulicama sigurno odavno uočili šarmantne stranice istrgane iz knjiga koje su pretvorene u prava mala umjetnička djela. Na taj način na ulicama Zagreba, ali i ostalih gradova u Hrvatskoj, svoj potpis ostavlja umjetnica Antonella Šantek. Njezini nas radovi uvijek inspiriraju i u više nas je navrata pustila u svoj umjetnički svijet u razgovorima za Journal.

Ovog je vikenda mlada umjetnica krenula u još jedan divan projekt u kojem joj se pridružila Nastja Kulović. Ako još niste zaronili u svijet suvremenih autora u našoj književnosti, njezin dirljiv roman Kud si krenula odličan je start. Prije nekoliko smo mjeseci razgovarale s Nastjom o njezinoj jednako interesantnoj osobnoj priči koja je mnoge inspirirala, a nakon čitanja knjige ne sumnjamo da ćemo i svaki sljedeći roman s njezinim potpisom rado imati na svojim policama. Štoviše, uskoro izlazi njezina druga knjiga Nešto drugo u kojoj se okreće temi ljubavi, a ovaj je projekt savršena uvertira u taj tematski zaokret.

U sklopu festivala ulične umjetnosti Re:Think kojeg već poznajemo po umjetničkim intervencijama kojima mijenjaju vizuru gradova, ovog su vikenda Nastja i Antonella razveselile ulice Siska. Na mnogim su zidovima i točkama u gradu osvanuli njihovi zajednički Lutajući oglasi, nastali kao kombinacija Antonelline umjetnosti i Nastjinog teksta.

“Antonella i ja smo se upoznale preko Instagrama, spojila nas je umjetnost: ona je pročitala moju knjigu, a ja sam se oduševila kad sam vidjela da se njezina “Lutajuća knjiga” može kupiti pa sam naručila nekoliko radova (sebi kao poticaj i dragim ljudima za originalne poklone). Kad smo se našle uživo, susret je bio čisto prepoznavanje. Uskoro sam joj se javila s idejom da od mojih “Oglasa na prvi pogled” napravimo “Lutajuće oglase”. Antonella se oduševila pa smo za Valentinovo ove godine polijepile prve oglase u Medulićevoj. Nedavno smo nastavile, pa Oglase sad možete vidjeti i u Frankopanskoj.”, ispričala nam je Nastja.

Za šarmantne Oglase, Nastju je inspirirao njezin boravak u Chicagu.

“Oglase sam prvi put počela pisati prije deset godina nakon povratka iz Chicaga gdje sam u novinama “Chicago Reader” vidjela podrubriku ljubavnih oglasa “I saw you” u kojima ljudi pišu o svojim susretima u nadi da će se druga osoba prepoznati i javiti. Odlučila sam ih interpretirati na svoj način i tako su nastali “Oglasi na prvi pogled.” Tako da su mi Oglasi posebno dragi jer su, kako ih volim zvati, ljubavne priče u malim dozama.”

Njihova umjetnička intervencija posebna je upravo i zbog Siska kao lokacije u kojoj se još uvijek osjećaju posljedice potresa, a i ovakve male stvari mogu značiti stanovnicima grada.

Antonelline radove možete pronaći ovdje, dok Nastjinu književnost pratite ovdje.

Foto: Nastja Kulović

28