Lauba ponovno otvara vrata s tri super izložbe

Kultura nam se polako budi pa se vraćaju i sve one stvari koje su mnogima od nas bile najvažniji dio tjedna; posjeti kazalištu, odlasci u kina i hodanje po izložbama. Brojimo dane do otvaranja kina i kazališta, a muzeji i galerije nedavno su ponovno otvorili svoja vrata.

Lauba – Kuća za ljude i umjetnost također nastavlja s izložbenim programom. Svoja vrata otvara s čak 3 izložbe u galerijskom prostoru: fotografskom izložbom dvaju autora koji su svoj umjetnički fokus usmjerili na akt – Stanka Abadžića (ciklus Miris žene) i Lorne Kijurko (ciklus Živost);
izložbom „Kakve veze imaju Kožul i Kožarić“ s probranim radovima Kristiana Kožula i Ivana Kožarića iz Laubine kolekcije; te izložbom „Iz spremišta“ s brojnim radovima iz kolekcije od kojih neki godinama nisu postavljeni u izložbeni prostor stoga je ovo jedinstvena prilika za ljubitelje hrvatske suvremene umjetnosti.

Izložbe ćemo moći pogledati od četvrtka, 14. svibnja u 20 sati, a može se pogledati sve do 12. lipnja 2020. godine.

Stanko Abadžić: ciklus aktova MIRIS ŽENE

Stanko Abadžić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija U ogledalu života. Hrvatskoj fotografskoj sceni vratio se 2002. Godine velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus In absentia. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama, Argentini, Japanu i Americi. 

Lorna Kijurko: ciklus aktova ŽIVOST

Lorna Kijurko samostalno djeluje kao fotografkinja od 2014. godine, članica je Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, a radi i kao modna fotografkinja. Primarni fokus u svom radu daje portretima i umjetničkoj akt fotografiji, s naglaskom na crno-bijeli izričaj. Njezini radovi izloženi su na više skupnih i samostalnih izložbi. U listopadu 2016. godine predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu “Živost” u galeriji Sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Samoinicirana serija umjetničkih aktova “Živost” i dalje je u nastanku, a zagrebačku premijeru doživjet će upravo u Laubi. 

“Živost, živahan, živ. Živost je melodija srca. Trenutak otvaranja unutrašnjeg svijeta. Skidanje slojeva. Razdvajanje i spajanje nevidiljivih niti. Susret u tišini. Krug bivanja. Živost je kada ti se duša obraća. Tu si i sada, i to imaš. Udahneš i bosim nogama nastaviš put”, izjavila je autorica o ciklusu.

Foto: Lauba

0