Umjetnost izvan galerija: Pogledajte instalaciju Borisa Bare i Ive Gašparića

Umjetnost izvan galerija: Pogledajte
instalaciju Borisa Bare i Ive Gašparića

Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je novi kulturno-umjetnički projekt pod nazivom „Izvan okvira“, a realizira ga u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Anom Mikin i Tinom Kovačiček i odabranim umjetnicima.

Umjetnost u javnom prostoru

Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju „Izvan okvira“. Time, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.

Aktualna tema: Obnova Zagreba

Projekt „Izvan okvira“ se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a trajat će od 27. listopada do 27. studenog 2020.

View this post on Instagram

Zahvaljujući projektu TZGZ “Izvan okvira” koji suvremenim i inovativnim predstavljanjem umjetnosti izvan muzejskih prostora uljepšava narušene vizure grada, u večernjim satima zgradu Muzeja za umjetnost i obrt te Škole primijenjene umjetnosti i dizajna krasi plavo osvijetljena instalacija umjetnice Ide Blažičko. Za „Hommage Hermanu Bolléu“ kiparicu Idu Blažičko za prostornu-specifičnu intervenciju na pročelju historicističke palače izgrađene 1888. godine inspirirala je biomorfna motivika kojom su prožeti MUO i ŠPUD. Tako sve do 27. studenoga MUO ima novo lice s porukom i nadom da će Zagreb i nakon ovog potresa, kao i onog 1880., biti ljepši grad uz pomoć novih, suvremenih umjetnika i njihovog doživljaja grada. ? Vedran Benović @vedran_182 @zagrebtourist

A post shared by Muzej za umjetnost i obrt (@muozagreb) on

Umjetnici u intervencijama

Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici pa su, tako, street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postavili instalaciju „Vani“ na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije „Novi krajolik“ te „Privremeno zatvoreno“ koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će „Hommage Bolléu“ na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori