U Svetim Srcima otvorena izložba fotografija “Trilogija, Pula – Grad Interval” Igora Zirojevića

U Svetim Srcima otvorena izložba fotografija “Trilogija, Pula – Grad Interval” Igora Zirojevića

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, Arheološkog muzeja Istre, sinoć je u 20 sati otvorena izložba fotografija pod nazivom Trilogija, Pula – Grad Interval pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića. Izložba predstavlja trilogiju “Pula – Grad Interval” čiji će posljednji dio monografije “Pregaoci” biti premijerno promoviran 5. prosinca, na dan otvorenja obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige u Istri. U svečanom okruženju, prisutnim posjetiteljima obratio se autor izložbe Igor Zirojević, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, direktorica pulskog Sajma Magdalena Vodopija, kustosica i koautorica projekta Paola Orlić te zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci koja je izložbu proglasila otvorenom.

Nastavno na tematsku okosnicu obljetničkog 25. Sajma, Gradovi u tijeku posvećenu gradu Puli i njezinoj umjetničkoj, literarnoj i intelektualnoj sceni, ovaj umjetnički projekt na sveobuhvatan način zadužuje stilsku različitost pulske arhitekture. Ciklus fotografija Trilogija, Pula – Grad Interval Igora Zirojevića emotivna je posveta mjestu odrastanja i vizualna pripovijest o prostoru Grada u kojem se dekonstruira termin “vlastitosti” odnosno posjedovanja i pripadnosti. Fokusiran na temu prostora kao Grada dugog trajanja i njegovu kompleksnu povijesnu slojevitost, koji u samo jedno stoljeće mijenja nekoliko državnih ustroja (Austrija, Italija, Jugoslavija), autor u maniri gradskog pripovjedača progovara o povijesnim društvenim, kulturološkim i političkim mijenama Pule. Iz pomno režiranih kadrova zadane arhitekture grada, arhetipske slike, oblikovane i naslijeđene iz austrougarskog, talijanskog i socijalističkog perioda, izranja povijesna i urbana slojevitost Pule. Svjestan da isti prostor koji naziva “svojim” u nekom drugom vremenskom intervalu mjesto je obitavanja i svih onih “nekih drugih” koji mu prethode i s kojima ga dijeli, iz svoga rakursa – medija fotografije i svijeta iz kojeg dolazi i unutar kojeg se pogledom iza objektiva tiho kreće u svojoj svakodnevici, pokušava slijediti i osvijetliti pokoji zapis na vremenskom kontinuumu grada. Umjetnički projekt Pula – Grad Interval započet 2014. godine čine tri slojevite i smislene fotografske priče (monografije) redom kontekstualizirane perima Dragana Velikića, Milana Rakovca i Miroslava Bertoše te Paole Orlić, koja je uz Igora Zirojevića koautorica koncepta.

Pula – Grad Interval III: Pregaoci

Prvi dio trilogije Stanari prikazuje fotografije aristokratskih austrougarskih vila uz decentno prisustvo protagonista, stanara zatečenih u specifičnim radnjama i situacijama proizašlima iz vrlo osobnoga narativa. Drugim dijelom Čuvari, interpretiraju se uglavnom interijeri nekih od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja javnih prostora nastalih za vrijeme Italije. Evokacijom nasljeđa socijalizma u završnom dijelu “čuvari” se pretvaraju u Pregaoce simbolične nosioce ostatka ideje nekog boljeg i humanijeg društva, zapeloga u crvotočini odavno svršenoga sutra. Ti novi protagonisti, koje se usprkos diskretnom prisustvu unutar velikoga i glasnoga arhitektonskog sloga namjerno označilo terminom čija se etimologija uspostavlja iz praslavenskoga pojma upregnuće, dok se sinonimska značenja šire u polju marljivosti, agilnosti, ustrajnosti i stalne misli o trudbeništvu i nesebičnom davanju, simbolični su nositelji onih energija koje čine okosnicu trećega intervala Grada. U maniri svojevrsnoga hommagea najduljem neprekinutom vremenu u kojem grad, treći put, novim političkim ustrojem uspostavlja svoj urbanitet, posljednje poglavlje trilogije esejistički je artikulirano perima Miroslava Bertoše i Paole Orlić koji svojim memorijskim rakursom raspredaju vrijeme osobnih i inih općih društvenih pregalaštva.

Otvorenjem druge izložbe Sajma, približavamo se tjednu u kojem će Sa(n)jam knjige u Istri započeti svoje 25. izdanje, a koje će se održati od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja. Izložba fotografija realizirana je suradnjom Sa(n)jam knjige u Istri i Arheološkog muzeja Istre, a ostaje otvorena do 15. prosinca u Svetim Srcima na adresi De Villeov uspon 8 u Puli.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori