Hrvatski kustoski kolektiv WHW upravljat će muzejom Kunsthalle Wien

Hrvatski kustoski kolektiv WHW upravljat
će muzejom Kunsthalle Wien

WHW – Nataša Ilić, Ivet Ćurlin i Sabina Sabolović

Kolektiv WHW odlazi u Kunsthalle Wien

Članice kolektiva What, How & for Whom/WHW, kustosice Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, odlaze u Beč kako bi upravljale muzejom Kunsthalle Wien! Nakon Documente, ovo je sljedeći kolektiv na toj čelnoj poziciji.

WHW kustoski kolektiv čine četiri žene, od kojih tri odlaze u Beč: Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović. Četvrta članica, Ana Dević, bit će koncepcijski uključena, ali će i dalje voditi Galeriju Nova u Zagrebu.

Od svog osnutka 1999. WHW je razvijao modele kolektivnog načina rada putem izložbi, publikacija i diskurzivnih događanja. Od svibnja 2003. WHW vodi Galeriju Nova, neprofitnu galeriju u centru Zagreba, koja je u vlasništvu Grada. WHW je prvi dobitnik Nagrade Igor Zabel za kulturu i teoriju (2008), dodijeljene kao priznanje za kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi. WHW kolekti je dobio ime po svojoj prvoj izložbi: Što, kako i za koga, povodom 152. obljetnice Komunističkog manifesta, održanoj 2000. u Zagrebu. Što, kako i za koga su tri temeljna pitanja svake ekonomske organizacije, a tiču se planiranja, koncepta i realizacije izložbi, kao i produkcije i distribucije umjetničkih djela i umjetničke pozicije na tržištu rada. Ta pitanja postala su moto WHW-ovog rada i izvor inspiracije za sve sljedeće projekte.

WHW, koji zajedno donose sve programske odluke, još nisu predstavili konkretne projekte za Beč – no očekujmo klasične izložbe, kao i projekte vezane uz nova mjesta, a koja će sigurno zanimati i novu publiku.

Foto: Damir Žižić (WHW), Creative Commons (Kunsthalle Wien)

Učitati još
Zatvori