Ovo ljeto je krcato dobrom dozom kulture – još stignete pogledati odličnu izložbu na Braču

Ovo ljeto je krcato dobrom dozom kulture – još stignete pogledati odličnu izložbu na Braču

Još svega nekoliko dana stignete pogledati izložbu Danijela Srdareva u Bolu na Braču – i nećete požaliti! Izložba je otvorena u Galeriji Umjetnina Branislav Desković u Bolu na Braču do 3. srpnja 2019.

Danijel Srdarev izlaže u Galeriji umjetnina Branislav Dešković

Danijel Srdarev iznimno je plodan umjetnik, osebujnog i prepoznatljivog rukopisa. Primarno određen slikarskom provenijencijom, uspješno je transponirao sve blagodati svoje profesije na različite umjetničke medije te druge kreativne interese bliske likovnosti. Slikarstvo Danijela Srdareva nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Možda će nam u prvi mah pažnju najviše zaokupiti njegovi dominantni animalni motivi, rađeni sugestivnim potezima kista.

Životinje su kontinuirano prisutne u stvaralaštvu ovog umjetnika i često su okosnica na kojoj razrađuje i gradi svoj slikarski duktus. Nisu to samo životinje s ovdašnjih prostora – šuma, livada i pašnjaka; Danijel s njima putuje u egzotične dijelove svijeta, vlažne tropske prašume, suhe predjele savane, a ponekad odlazi i u bajkovita snoviđenja tražeći mitska stvorenja u nama bližoj Veneciji. Iako, prilikom odabira motiva, umjetnik polazi od ideje arhetipa, rezultat njegovog rada bitno je drugačiji.

Njegove slike, neovisno o prikazu, uvlače nas u dubinu svoje materije, odražavajući izrazit karakter i tankoćutnu emociju svojega tvorca. Shodno animalnoj tematici i biljke su zastupljene u Danijelovoj ikonografiji, gdje ih češće nalazimo kao lajtmotiv. Osim flore i faune unutar umjetnikovog ludičkog simulakruma, svoj odjek nalaze i vedute poznatih gradova, zagonetni likovi te različiti predmeti. Teško je zapravo sažeti Danijelovo oblikovno polje interesa jer se njegov rad neprestano razvija i transformira svakim novim podvigom. Prepoznatljivu konstantu čini slikarski senzibilitet naklonjen mediju grafike, unutar kojeg prevladavaju smjene crne i bijele.

Crtežu pridaje jednaku važnost – osobito liniji, koja neopterećeno vijuga formatom slike, umnaža se, rastače, a ponekad je i potpuno autonomna spram subjekta koji opisuje. Danijel nam ne nudi savršenu iluziju prikaza, njegovi motivi bivaju ponegdje apstrahirani, isprepleteni ili nedorečeni. Ipak, ovaj umjetnik nudi nam mnogo više. Uči nas spoznati samu iluziju i proniknuti u poetiku stvaranja jedne drugačije realnosti – one likovne.

Izložbom u Galeriji umjetnina Branislav Dešković, Danijel Srdarev predstavlja nam dio raznorodnog bogatstva animalnih motiva, proizašlih iz nekoliko tematskih cjelina. Pojedine činjenice vezane za ovu izložbu možda će nam se činiti kao zagonetno određenje sudbine ili pak sretan splet okolnosti. Kako bilo, ovaj slikar je uistinu našao okruženje u kojemu je ponajbolje shvaćen njegov umjetnički svjetonazor, nastanivši svoje životinje pod krov Galerije koja se već desetljećima diči skulpturama prvog hrvatskog animalista Branislava Deškovića.

Znakovito je nadalje spomenuti kako na izložbi imamo priliku vidjeti i radove  iz ciklusa „Bestijarij venecijanskih kanala“ kao odgovor arhitekturi renesansno-barokne palače s venecijanskim utjecajima u kojoj je smješten galerijski stalni postav. Srdarev ništa ne prepušta slučaju pa je posebno za ovu priliku realizirao i dvije nove slike s motivima  domaćih otočkih životinja – koze i magarca. Možemo kazati da umjetnik zaista pokazuje osjećaj za genius loci sredine u kojoj izlaže, formulirajući neke njezine posebnosti unutar svog specifičnog likovnog jezika. 

Na suptilan način u svoje stvaralaštvo unosi emocije i životne preokupacije, ali vjerojatno u njegove najintimnije radove spada recentna, posebna serija kolaža koju također možemo vidjeti na ovoj izložbi. Ove razigrane, spontane i nadasve intimne kolaže umjetnik je stvarao u kreativnom sazvučju sa svojom malešnom kćeri, nadovezujući svoj osviješteni slikarski nerv na njezin dječje nevini potez, pokazujući da je umjetnost neraskidiva od života i da samo najbolji putuju ovim putem. – Tino Vuković

Učitati još
Zatvori