Dođite na razgovor s najboljim hrvatskim umjetnicima muralistima i prošećite zagrebačkim street artom

Dođite na razgovor s najboljim hrvatskim umjetnicima muralistima i prošećite zagrebačkim street artom

Salon mladih – najveća i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, koja je u Hrvatskoj u više od 50 godina predstavila nekoliko tisuća umjetnika, održava se do 6. prosinca na nekoliko lokacija u gradu. Mi smo izdvojili zanimljiv sutrašnji program koji će nas uvesti malo više u novitete u svijetu ulične umjetnosti u Hrvatskoj.

Millennial

Ovogodišnje izdanje naziva Millennial odvija se prema koncepciji kustosice Nike Šimičić te se bavi generacijom milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji. Jubilarno 35. izdanje, pored Meštrovićevog paviljona, širi se na još 5 lokacija gdje će se moći razgledati izložba Situacija kustosice Anite Ruso (Galerija Forum, Galerija Canvas, Urania) te izložba Venientes (Galerija Šira) u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, dok će se dio programa odvijati i u prostoru tvrtke Ortoforma. Salon će, tako obuhvatiti više od 100 mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Razgovor Street art – muralisti u (re)akciji

Sutra od 17:30 u prostoru Uranije, održat će se razgovor s eminentnim hrvatskim street art umjetnicima i muralistima. O najnovijim intervencijama u javnim prostorima govorit će Slaven Kosanović Lunar, Lonac, Chez 186, Melinda Šefčić, Lav Paripović, Tea Jurišić Kvar, sociologinja grada dr. sc. Jana Vukić, doc. i fotograf Jovica Drobnjak.

Melinda Šefčić, Foto: Ivo Kosanović, HDLU

Umjetnici i urbane intervencije

Jesu li ove umjetničke akcije zapravo reakcije na sve ono što urbane sredine trpe kao posljedicu nedovoljne brige o baštini, pretjerane turistifikacije ili prirodnih nedaća? Iz geta i rubnih dijelova street art intervencije dolaze sve više u same centre gradova pretvarajući se iz grafita u murale. Je li underground scena grafitera otvorila širom vrata mainstream umjetnicima o čijim se intervencijama u javnom prostoru sada brinu institucije kroz financijsko podržavanje njihova nastanka? Bilo da je riječ o Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku, Varaždinu, Vukovaru ili Opuzenu likovne akcije oslikavanja javnih površina organiziraju se najčešće u sklopu festivala koji mahom imaju međunarodni karakter.

Goran Rakić, Foto: Ivo Kosanović, HDLU

Šetnja zagrebačkim street artom

U subotu 31.10.2020. u 11h umjetnica Vida Meić vodit će zainteresirane građane na Šetnju zagrebačkim street artom. Okupljanje je ispred Doma HDLU. Okolica Meštrovićevog paviljona vrvi mladenačkim životom, a upravo umjetnici generacije milenijalaca često pronalaze sredstvo izražavanja u uličnoj umjetnosti, i to u obliku graffiti arta  i murala. Otvoreniji i nekonvencionalni kustoski koncept 35. salona mladih uključuje u svoj program i umjetnost koja inače nije obuhvaćena institucionalnim okvirima. „Galerijski prostor postaje mjesto održavanja i nekih neizložbenih programa, a neki negalerijski prostori postaju galerije“, prema riječima kustosice Nike Šimičić. Stoga će umjetnica Vida Meić u „Šetnji zagrebačkim street artom“ kontekstualizirati zagrebačku street art scenu i uvesti zainteresirane u uličnu umjetnost Lava Paripovića, Damira Sobote i Igora Taritaša.

Učitati još
Zatvori