Filmovi, predstave i super koncerti

Filmovi, predstave i super koncerti

kino europa slider

U programu ovogodišnjeg izdanja Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 12. do 17. ožujka moći u Kinu Europa pogledati šest atraktivnih filmskih naslova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Među njima će se naći i Miris žene (1974.) Dina Risija, jednog od najplodnijih iz poslijeratne generacije talijanskih redatelja, na koji je svojedobno podsjetio istoimeni američki remake Martina Bresta ‘Scent of a Woman’ iz 1992., s oskarovskom ulogom Al Pacina.  Restaurirana kopija talijanskog izvornika, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji uniformirana mladića putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa. Ova pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu.

Među ovogodišnjim filmovima najbliže idealu talijanske komedije je Pero Roana Johnsona, humorna obiteljska drama koja tematizira međugeneracijske ratove, svakodnevne egzistencijalne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje djece-maturanata. Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje Tommaso Kima Rossija Stuarta, kojega mnogi uspoređuju s talijanskim Woodyjem Allenom – Nannijem Morettijem i njegovim filmskim samoterapijama. Tommasa (igra ga sam redatelj) proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih trauma i strahova te pretjerane izbirljivosti kad su u pitanju žene, nije u stanju realizirati u stvarnome životu.

Dio ovogodišnjeg raznovrsnog programa čini i film Nerazdvojne rođenog Napolitanca Edoarda de Angelisa, fikcija o frustriranim sestarama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke.

Među ovogodišnjim draguljima svakako valja istaknuti još jedan film Uši, drugu cjelovečernju režiju Alessandra Aronadija,  punu bizarnih epizodnih zgoda što ih u jednom danu, zbog nezgodnog šuma u ušima s kojim se tog jutra probudio i vijesti o prijateljevoj smrti, doživljava njegov zbunjeni “antijunak”. Program zaključuje film Ovi dani Giuseppea Picciolinija koji se bavi ženskom stranom suvremene egzistencije i intime, kroz portret četiri prijateljica na zajedničkom balkanskom putovanju ka ispunjenju i sazrijevanju. Cijena ulaznice za ostale projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn.  Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa i online na kinoeuropa.hr.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ovaj tjedan bit će prilično uzbudljivo. Na repetroaru su dvije odlične dramske predstave, balet i organizirano razgledavanje kazališta s glumcima. U utorak i četvrtak na rasporedu je predstava Mate Matišića ‘Ljudi od voska’, dok je u srijedu na rasporedu predstava ‘Tri zime’ Tene Štivičić. U nešto ranijem terminu u četvrtak, u 11:30 ujutro izvest će se javna generalna proba balet ‘Labuđe jezero’ za koju možete kupiti ulaznice te je prihod namijenjen Plesnom studiju Brodski leptirići iz Slavonskoga Broda. ‘Labuđe jezero’ uprizoruje proslavljeni svjetski plesač i koreograf Vladimir Malakhov.

17098096_10155048448093491_5466526489371682980_o

Isti balet moći će se pogledati i u regularnoj izvedbi u petak u 19 i 30. No, ono zbog čega je ovaj tjedan u kazalištu jako zanimljiv, naravno osim predstava, jest zbog ‘Tajne povijesti kazališta’. Radi se o organiziranom razgledavanju Kazališta s glumcima Drame HNK. Zbog velikog zanimanja građana i gostiju grada Zagreba, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu uvelo je ovu novu uslugu: najmanje jedanput mjesečno održavat će se posebno osmišljeni grupni obilasci zgrade kazališta prema scenariju Ive Sille, a pod vodstvom glumaca zagrebačke Drame. Grupe će se kretati po mjestima inače zatvorenim za publiku i klasične obilaske, a ova će neobična šetnja predstaviti skrivenu stranu kazališta. Hodnici, podzemni prolazi, carski salon i svečane lože, garderobe, baletne dvorane, radionice i pozornica, samo su neka od mjesta kojima će prolaziti ovakav obilazak začinjen pričama iz kazališne povijesti, starim tajnama i sjećanjima, ali i iskustvima naših voditelja.

Sredinom mjeseca, 18. ožujka Edo Maajka dolazi s novim planovima, novim pjesmama, novim bendom i predstavlja uskoro novi album u Tvornicu kulture velikim povratničkim koncertom.

Na repertoaru koncerta naći će se dobro poznati hitovi u sasvim novom ruhu, no i neke dosad neobjavljene pjesme. Neposredno prije koncerta Edo će publici predstaviti dvije pjesme s budućeg albuma, ‘Ne mogu disat’ koja je ljubavne tematike te ‘Od sutra’ koja govori o odgađanju života. Ulaznice po cijeni od 50 kn (na dan koncerta 70 kn) potražite u sustavu Entrio (u Zagrebu glazbena knjižara Rockmark).

Idući četvrtak, 16. ožujka legendarni John Garcia niti godinu dana nakon prvog koncerta, vraća se po drugi put u Vintage Industrial Bar. Prije nešto manje od godinu dana servirao nam je bogatu glazbenu poslasticu, a što se nudi u drugom slijedu provjerite sljedeći tjedan. John Garcia je suosnivač bendova Unida, Slo Burn, Vista Chino, kao i mitskog Kyussa kojeg je pred kraj 80-ih formirao u kombinaciji s gitaristom Joshom Hommeom (liderom Queen Of the Stone Agea), basistom Nickom Oliverijem te bubnjarom Brantom Bjorkom.

Ljubitelji ovog zanimljivog rock žanra doći će svakako na svoje, a dvoje sretnika koji na ifeellucky@journal.hr pošalju svoje ime i prezime s predmetom emaila ‘John Garcia’ osvojit će ulaz za sebe i svoju pratnju. Sretno!

Čestitamo Rei Vargović i Maji Lončarek na osvojenim ulaznicama. 

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori