3 pitanja za 4 hrvatske glazbenice

3 pitanja za 4 hrvatske glazbenice

Četiri mlade žene u usponu, četiri životna stila koja se isprepleću u jednoj stvari, ljubavi prema glazbi. Popričali smo s mladim hrvatskim glazbenicama – Tinom Vukov, Barbarom Munjas, Sarom Renar i Majom Posavec o tome kako je počelo njihovo kreativno stvaralaštvo, koji su im planovi u glazbenim vodama i što oblikuje njihov modni izričaj.

Maja Posavec

detour

Koji umjetnici su utjecali na tvoje glazbeno stvaralaštvo i izričaj?

Na moj glazbeni ukus i stil još uvijek utječu i utjecali su razni glazbenici, to je proces koji ima svoje korijene u djetinjstvu i na svu sreću još uvijek je propusan jer sam kao mala slušala Nove Fosile i Magazin. Glazba koja me inspirira najčešće dođe do mene bez mog uplitanja, imam prijatelje koji slušaju super glazbu i onda je meni preporuče, primjerice, tako sam saznala za bend ‘Lucius’ od Ivane Rushaidat, koji me oduševljava. Ponekad mi nešto i samoj zapne za uho i onda od toga živim i po nekoliko mjeseci. Ali ti utjecaji nisu direktni, vrate u neočekivanom obliku ili su još uvijek tu u meni kao nekakva informacija koja nema svrhu.

Na kojim projektima trenutno radiš?

Trenutno se s bendom pripremamo za nastup na Porinu, a potom za koncert u Saxu 21.03. To će biti prvi put da ćemo napraviti akustični koncert, što će uključiti promjene u aranžmanima nekih pjesama, neke obrade, i malo topliji i intimniji zvuk Detoura. Tom koncertu se jako veselim jer smo se svi u bendu složili da najbolje zvučimo akustično, iako se do sada nismo usudili napraviti cijeli koncert na taj način.

Kako kreiraš vlastiti stil i koji ti je najdraži beauty ritual?

Kada se odjevam za koncerte ili nastupe, uvijek imam neku ideju ili inspiraciju koju slijedim. Ponekad se moram potruditi da pronađem ono što sam si zamislila, ali taj put od ideje do konačnog rezultata je igra sama za sebe, slatka briga.

Tina Vukov

tina vukov

Koji umjetnici su utjecali na tvoje glazbeno stvaralaštvo i izričaj?

U mlađoj dobi voljela sam ženske vokale poput Whitney Houston, Arethu Franklin i Mariah Carey. U srednjoj školi intenzivnije sam slušala jazz i operu i djelomično poprimila taj utjecaj u pjevanju, a danas mi se sviđaju razni žanrovi, bitna mi je kvaliteta. U zadnje vrijeme me inspirira trip hop, filmska i akustična glazba.

Na kojim projektima trenutno radiš?
Radim na pjesmama, izbacujem novi singl ‘Na rubu’. Autori su duo ToRé, Senka Laginja, a spot je režirao Luka Nižetić. Stil je dark pop i u tome sam se zbilja našla, sretna sam što mogu pjevati nešto u čemu zbilja uživam.


Kako kreiraš vlastiti stil i koji ti je najdraži beauty ritual?

Volim vidjeti lijepu odjeću, ali nisam neki fan eksperimentiranja s njom. Uglavnom zapnem za jednu jednostavnu kombinaciju i to nosim dok mi se ne svidi nešto drugo. U zadnje vrijeme pokušavam smanjiti crno i otkrivam čari boja. Što se tiče beauty rituala, obožavam preparativnu kozmetiku, masaže i wellness. Među omiljenim proizvodima su mi Neutrogenin losion za tijelo i kreme za lice iz L’Occitanea.

 Sara Renar

sara renar

Koji umjetnici su utjecali na tvoje glazbeno stvaralaštvo i izričaj?
Što se pristupa pisanju pjesama i komponiranje glazbe tiče to su svakako Leonard Cohen i Nick Cave. Obojicu odlikuje radna etika koja je nužna u glazbi kao i u bilo kojem poslu da bi se postigli rezultati. S produkcijske strane mi je intrigantno kako zvuče posljednji albumi Marka Lanegana, Nine inch nailsa, Trickyja i FKA Twigsa. Zanima me taj sudar ‘artificijelnog’ zvuka i instrumenta.

Na kojim projektima trenutno radiš?

Od bližih planova mogu izdvojiti nastup na dodjeli Porina u Splitu. Inače trenutno vokalno i tekstualno surađujem na tri ‘tuđa’ projekta, pripremam vlastiti treći album te nastojim što više nastupati. Također, plan mi je uklopiti i vizualnu komponentu u koncerte, planirati rasvjetu i projekcije. Uz to silom prilika od ove godine paralelno radim u struci pa je priličan izazov to sve balansirati. Plan je da mi u dogledno vrijeme glazba postane glavna profesija i izvor prihoda.


Kako kreiraš vlastiti stil i koji ti je najdraži beauty ritual?

Odjeću kupujem što po second hand i vintage buticima, što po high street dućanima, a bome često kradem i od mame i dečka. Često sam na biciklu pa to dosta određuje izbor odjeće i obuće. Za važnije svirke i posebne prilike volim surađivati s domaćim dizajnerima, primjerice Dioralopom. Od kozmetike u zadnje vrijeme koristim gotovo isključivo preparate za bebe, nježniji su od kozmetike za ‘odrasle’. Iskreno rečeno, jedini beauty ritual u kojem stvarno uživam je tuširanje nakon treninga. Sve ostalo mi dođe kao nužan gubitak vremena.

Barbara Munjas

barbara munjas

Foto: Ira Tomić

Koji umjetnici su utjecali na tvoje glazbeno stvaralaštvo i izričaj?

Na mene je utjecalo sve što sam u životu čula, vidjela i pročitala. Uvijek sam znala da će glazba na ovaj ili onaj način biti dio mog života. U početku je sve išlo kroz pjevanje, zatim sam počela hvatati gitaru jer su neki umjetnici kojima sam se divila svirali gitaru, a nakon toga sam i sama počela stvarati pjesme. Neke od umjetnica koje su me inspirirale da se pokrenem i napravim ono što zaista želim su PJ Harvey te Ivana Sajko i njen ‘Rio Bar’ koji me definitivno pokrenuo korak dalje iz moje dotadašnje faze pričanja i maštanja! A što se tiče stvaranja moje glazbe, nema pravila!

Na kojim projektima trenutno radiš?

Drugi album je snimljen i sada se polako rađaju neke nove ideje, nove pjesme, no ne želim brzati s time, pustit ću da prođe malo vremena prije nego opet krenem u pisanje. Sada se želimo posvetiti live nastupima. ‘Barbari’ iza sebe imaju dva albuma i dvije godine postojanja, sada ćemo svu svoju energiju usmjeriti u live nastupe. Svirke uživo su najbolji način za prenošenje energije publici.


Kako kreiraš vlastiti stil i koji ti je najdraži beauty ritual?

Obučem se onako kako sam inspirirana u trenutku. Najvažnije mi je da se osjećam dobro u onome što nosim. Odjeće imam brdo tako da sam sada u fazi da ne kupujem ništa. Najčešće kupujem u Zari, H&M ili nekom dućanu te vrste. Stil koji mi se najviše sviđa je onaj koji se furao 60-ih godina, a slijedi ga onaj iz 90-ih, crpim inspiraciju u tim godinama, i u stilu i u glazbi! Šezdesete su mi nekako najženstvenije, a nisu kičaste. Žene su imale prekrasne frizure, bile su dotjerane, odjeća je bila top, puna ravnih linija no ipak je naglašavala ženstvenost. Kad je riječ o kozmetici i uljepšavanju više volim trošiti vrijeme na unutarnje uljepšavanje nego ono vanjsko. Izgled ne znači ništa ako si neispravan kao osoba. Treba biti lijep iznutra pa ćeš sjajiti i izvana.

Učitati još
Zatvori