Oscarovski filmovi koje nećete moći gledati nigdje drugdje

MV5BMTc1NzAwOTI2M15BMl5BanBnXkFtZTcwMTk0MTEwNw@@._V1_SY1000_CR0,0,1510,1000_AL_

Filmovi 41. sezone kultnog zagrebačkog MM centra

Kultni zagrebački MM centar svoju 41. sezonu otvara Oskarom nagrađenim dokumentarcem o borbi za radnička prava te najavljuje dva nova projekta koji televizijske serije prenose na veliko platno. Program kreće 7. rujna projekcijom filma Okrug Harlan SAD (Harlan County USA) redateljice Barbare Kopple, a u okviru projekta Kratke slike kojim je 2015. započela programska revitalizacija MM centra.

Okrug Harlan jedan od najznačajnijih američkih dokumentaraca, nagrađen Oscarom 1976. u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, bezvremenski je prikaz života rudara i njihovih obitelji za vrijeme 18-mjesečnog štrajka. Ganutljiv i izrazito intiman prikaz zajednice prate blugrass napjevi koje izvode sami stanovnici okruga Harlan i čine ga jednim od klasika u portretiranju radničke borbe.

Jean-Luc Godard i Filmske (pri)povijesti

8. rujna kreće se s Filmskim (pri)povijestima, novim projektom inspiriranim istoimenim serijalom velikana svjetske kinematografije, prvenstvno, francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda. U 8-dijelnom video eseju Godard, kroz kolaž klasika svjetske kinematografije, daje se jedan mogući pogled na prošlost filmske umjetnosti i njezinu povezanost s 20. stoljećem te govori o rođenju filma, talijanskom neorealizmu, Hollywoodu… Godardove Pripovijesti poslužit će kao inspiracija za diskusiju uživo u kojoj će sudjelovati vodeći domaći filmolozi i kritičari, koji su svjetonazorski bliski Godardovoj estetici i filozofiji povijesti filma, a diskusije će voditi i moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović. Filmske (pri)povijesti će biti na rasporedu svakog prvog petka u mjesecu, a na prvom izdanju ugostit ćemu Brunu Kragića i Tomislava Brleka.

I dok se Godard fokusirao na filmsku prošlost, austrijski redatelj Michael Palm u dokumentarcu Budućnosti filma (Cinema Futures), kojeg ćete moći vidjeti 15. rujna, govori o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba. Ocrtavaju se mogući scenariji, kulturni strahovi i utopije koje obećavaju, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca na nematerijalno i radikalno kratkotrajno doba prolaska podataka digitalne slike. U filmu sudjeluju velikani kao što su Martin Scorsese, Christopher Nolan, Tacita Dean, Apichatpong Weerasethakul, David Bordwell, Tom Gunning, Jacques Rancière, Margaret Bodde… I ovaj film prikazuje se u sklopu Kratkih slika, programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a, a njime ujedno najavljujemo i ovogodišnje izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji se od 28. rujna do 1. listopada održava u Studentskom centru.

Paul Almond i slavni Michael Apted

Drugom vrstom budućnosti bavi se jedinstveni dokumentarni eksperiment, Up, pokrenut sredinom 1960-ih u Velikoj Britaniji s ciljem da prikaže zadivljujući svijet sedmogodišnjaka. Iz jedne emisije, razvila se cijela serija koja svakih 7 godina prati životne puteve nekoliko djece iz potpuno različitih društvenih slojeva i okruženja. Serija Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo. Autor i redatelj prve serije je Paul Almond, a svih ostalih Michael Apted, danas proslavljeni hollywoodski redatelj i producent. Serija će se prikazivati u dvotjednom ritmu, a prvu epizodu, 7 Up, moći ćete pogledati 25. rujna. Više informacija o programu saznajte na mmcentar.sczg.hr.

Foto: Screenshot

0