Filmovi kojima se već predviđa utrka za Oscare 2018.

'Dunkirk'

‘Dunkirk’

Iako je dodjela Oscara završena, još uvijek je filmska publika pod dojmom svega što se dogodilo na svečanoj ceremoniji, a i raznolikim pobjednicima koji su odnijeli zlatne kipiće doma… I ne možemo ne zapitati se koji će nas sve dočekati tijekom ove, 2017. godine.

No, već sada, početkom ožujka, možemo nagađati koji od dosadašnjih filmova će ući u utrku za prestižnu nagradu. Prvi koji nam odmah pada na pamet svakako je mega ratni spektakl ‘Dunkirk’. Remek-djelo je to režisera Christophera Nolana i izgleda da će se naći na popisu najboljih filmova ratne tematike. Film vjerno prikazuje događaje tijekom nevjerojatne bitke kod Dunkirka te evakuacije savezničkih vojnika iz Belgije, Britanije i Francuske koji su bili odsječeni i opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj između svibnja 27. do 4. lipnja 1940. godine. Evakuacijom je tada spašeno preko 300.000 vojnika. U filmu se u glavnim ulogama pojavljuju Tom Hardy, Cillian Murphy, oskarovac Mark Rylance, Kenneth Branagh i Harry Styles.

Film je sniman IMAX 65mm kamerama i u 65mm formatu pod snimateljskom palicom proslavljenog Hoytea van Hoytema, poznatog po hitovima Interstellar, Dečko, dama, kralj, špijun i Spectre. Dunkirk stiže u domaća kina 20. srpnja u distribuciji Blitz filma.

'Dunkirk'

‘Dunkirk’

‘Mudbound’ film je o povratku dvojice muškaraca kući nakon što su služili u Drugom svjetskom ratu. Radeći na farmi u ruralnom predjelu Mississippija bore se s rasizmom, netrpeljivošću, klasnim šovinizmom te se pokušavaju prilagoditi na život nakon užasa rata. Koliko nam je poznato u filmu su Carey Mulligan, Garrett Hedlund i Jonathan Banks ostvarili odlične uloge, a režiserski potpis Dee Rees također je jedan od razloga zašto treba pogledati film čim dođe u kina. Film je na prošlom, nedavnom izdanju Sundance festivala pobrao samo vrlo dobre i odlične kritike.

'Mudbound'

‘Mudbound’

'Mudbound'

‘Mudbound’

‘The Glass Castle’ novo je ostvarenje u kojemu glavnu ulogu ima Brie Larson, no uz nju glume još i Naomi Watts i Woody Harrelson. Radi se o filmu koji prati mladu djevojku, djevojčicu iz disfunkcionalne obitelji, majka je ekscentrična umjetnica i otac alkoholičar, koji usmjere njezinu maštu u neobičnim smjerovima ne bi li skrenuli pažnju sa svoje neimaštine.

'The Glass Castle'

‘The Glass Castle’

Michelle Williams i Julianne Moore zvijezde su u filmu ‘Wonderstruck’. Film donosi priču o mladom dječaku Srednjeg zapada i priču o djevojčici iz New Yorka, a koji su na neobičan i misteriozan način povezani. Režiser koji potpisuje film je Todd Hayes, višestruko nagrađivani i cijenjeni režiser, iza kojeg stoje ostvarenja kao što su ‘Carol’, ‘I am not there’ i ‘Far from Heaven’. Film dolazi u kina tijekom lipnja, a do tada pričekajmo trailer za više detalja.

Još jedan film donosi zvučna hollywoodska imena – trenutnog radnog naslova ‘Mary Magdalene’. Uz Rooney Maru, u filmu glume Chiwetel Ejiofor, Joaquin Phoenix i Ariane Labed. Naziv filma nam očito sugerira radnju, no obzirom da se njegov dolazak u kina planira tek krajem godine, ostaje nam da i za ovaj pričekamo prvi trailer.

Prvi trailer za film ‘Logan’, treći i posljednji film o Wolverinu, uzrokovao je mnoge iznenađujuće reakcije na Internetu. Iako smo navikli da Marvelov junak nosi blockbuster filmove, ovaj film je sve samo ne, barem ne na prvu – Marvelov blockbuster.

U ovom posljednjem, oproštajnom filmu, Hugh Jackman glumi poznatog nam junaka, u filmu koji na prvu djeluje čak i kao dramska nezavisna produkcija. Trailer donosi mnogo dramske napetosti, a dojam odmaka od klasičnih Marvelovih blockbustera pojačava i pozadinska pjesma Johnnyja Casha, ‘Hurt’. Naravno, tu je i neponovljivi Sir Patrick Stewart.

Foto: Screenshot

0