Izložba fotografija u Kuli Lotrščak

Izložba fotografija u Kuli Lotrščak

Mario Topić mladi je hrvatski fotograf, koji serijom od devet crno-bijelih digitalnih fotografija ‘bez naziva’ otvara novu sezonu ciklusa Brzo okidanje (‘Snapshots’) u organizaciji Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu. Fotografija ga je počela zanimati već u djetinjstvu, a nakon višegodišnjeg bavljenja ovim medijem, pronašao se u dokumentarnoj fotografiji, posebno bilježeći ‘male’ ljude i njihove živote.

mario topić post 2

Ovaj put, na poziv Europske komisije, otputovao je na dva tjedna u Palestinu, u područje Zapadne obale. Za razliku od nekih drugih predjela koje je do tada imao priliku posjetiti i snimati, koji su bilo geografski vrlo zabačeni bilo društveno marginalizirani i time vrlo rijetko fotografirani, Palestina se već desetljećima nalazi na naslovnicama svjetskih medija. Brojni su fotoreporteri prošli isti put koji je i Mario Topić proputovao, snimajući tek neznatno drugačije scene i čineći vrlo zahtjevnim zadatkom pokušaj bilježenja nečega što dosad još nitko nije zabilježio.

mario topić post 3

Mario Topić je do sada u fotografiji toliko postigao da nam je teško povjerovati da se nalazi tek u svojim ranim tridesetima. Studirao je na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je završio Dodiplomski studij snimanja, a zatim pri Akademiji likovnih umjetnosti, na Odsjeku za animirani film i nove medije upisuje Diplomski studij novih medija.

mario topić post1

Snima za brojne ugledne novine i televizije kao što su Denver Post, Forbes, Focus, Meridijani, HRT… te radi kao direktor fotografije i kao snimatelj na mnogim komercijalnim projektima. Iza sebe ima i brojne skupne izložbe te tri godine za redom osvojenu glavnu nagradu u kategoriji dokumentarne fotografije na Rovinj Photodaysu – za izloženu seriju fotografija 2014. godine je osvoji prvu nagradu. Uz zavidan opus i sve ranije navedeno, krajnje je vrijeme da u životopis doda i prvu samostalnu izložbu. Izložba se otvara 8. travnja u 19 sati te se može pogledati do 19. travnja u Kuli Lotrščak.

mario topić post 4

Više o njegovih radova možete vidjeti na mariotopic.com.

Zatvori