“Love will tear us apart”

“Love will tear us apart”

Riječki Impulse festival predstavlja prva gostujuću plesnu predstavu “Love will tear us apart” u dvorani Filodramatica 21. travnja 2015. godine. Predstava je  prvi dio Trilogije Petre Hrašćanec i Saše Božića o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe (Love will tear us apart / Boys don’t cry / the_beatles).

Premijerno izvedena 2011. godine na Tjednu suvremenog plesa, “Love will tear us apart” jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava za koju je izvođačica Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu. Predstava pitanje vlasništva nad izvedbom isprva postavlja u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, a potom i u širi umjetnički i socijalni okvir. Odabrane glazbene točke rezultirale su izvedbenim statementima koji u sebi tretiraju riječ ljubav kao ljubav prema činu izvedbe u svoj njegovoj mnogostrukosti.

post2

Riječka premijera predstave “Boys don’t cry”, kao drugi dio triologije, istražuje naslijeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća (Joan Baez, Marianne Faithfull, Judy Collins) te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka koje takva glazba, i ples na nju, posjeduje. Ženski identitet u predstavi razložen je na glas i na pogled, a vlasništvo nad njim raspravlja se kroz fikcionalnu biografiju plesačice Petre Hrašćanec, koja je na sceni uprizorena u formi dueta s Markom Jastrevskim. Predstava prati plesnu proceduru projekta “Love will tear us apart” plesači izvode plesne točke, odabrane post-punk i new wave ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira sam čin izvedbe.

love will tear...post3

post1

Video snimak detalja predstave možete vidjeti ovdje, dok festival možete pratiti na njihovoj facebook stranici.

Učitati još
Zatvori