Gdje smo ovog ljeta: Istra

Gdje smo ovog ljeta: Istra

Neizvjesnost je nešto po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu koja nas je preko noći odvela u nepoznato. Neizvjesna su bila i brojna događanja planirana za dosad najneobičnije ljeto. I dok su neki festivali i manifestacije otkazane, druge će se održati na drugačiji način.

Ljeto u Istri svakako je upravo iz tog razloga uzbudljivo – brojne predstave, koncerti, izložbe i festivali izvrstan su razlog zašto biste narednih tjedana mogli svratiti u neki od idiličnih istarskih gradova. Probrali smo neke od najzanimljivijih događanja u Istri ovoga ljeta!

Filmske večeri na otvorenom najveća su senzacija

Naše omiljene filmske naslove gledat ćemo i na ljetnoj terasi Zajednice Talijana na Festivalu talijanskog filma u Rovinju od 8. kolovoza do 10. kolovoza. Osim interesantnih radionica, prikazivat će se i filmovi Luce Guadagnina – ‘Ja sam ljubav’, ‘Rasprskavanje’ i ‘Skrivena ljubav.’

Isplati se svratiti i do Umaga na još jedno ‘Umagično ljeto’ koje nudi čak tri programa – ‘Umago summer’, ‘Umago classica’ te ‘Ljetno kino.’ Cijelo ljeto, od srpnja do rujna, publika će imati priliku gledati filmove na otvorenom uz bogatu gastronomsku ponudu.

Omiljene predstave stižu na divne lokacije u Istru

S kazališnih dasaka predstave se sele na mjesta diljem Istre, a jedno od najvažnijih događanja je 20. rođendan kazališta Ulysses. Od 24. srpnja do 18. kolovoza na Malom i Velikom Brijunu publika će uživati u kazališnim predstavama, koncertima i raznom popratnom programu.

Ovogodišnji kazališni program obuhvaća izvedbe prošlogodišnje uspješnice „Tko se boji Virginije Woolf ?“, premijernu izvedbu predstave „Moj obračun s njima“ Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije te gostovanje glumca Zijaha A. Sokolovića s autorskim projektom „Lijevo desno glumac“.  Ovogodišnja dramska premijera bit će obnovljena monodrama “Moj obračun s njima”, nastala prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije. Prvi puta je postavljena 1974. u režiji Dine Radojevića, a do 1991. godine Šerbedžija ju je odigrao više od 2 tisuće puta.

Nakon višegodišnje stanke obnovljenu i nadopunjenu verziju Šerbedžija će premijerno izvesti 15. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Posebnost obljetničke sezone je i projekt „Brijunska soba Jamesa Joycea“, audio-vizualni doživljaj smješten u nezavisnu izložbenu prostoriju u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu. Riječ je o posebno uređenoj Joyceovoj sobi po čijem je kapitalnom djelu „Uliks“ kazalište dobilo ime. U njoj će posjetitelji moći u individualnim obilascima vidjeti slike, fotografije, mape, video snimke, audio zapise itd… Moći će i čuti Joyceu posvećenu glazbu, ili vidjeti ulomke iz izvedbi.

Destinacija na koju ćemo svakako svratiti je pulski Kaštel na kojem se već održava još jedan festival ‘Istrom smijeh.’ Izvedbom predstave ‘Tajkuni’ glumačke družine Histrioni, 6. srpnja otvoreno je drugo izdanje kazališnog festivala kojem je u cilju nasmijati publiku izvrsnim glumačkim izvedbama. Na repertoaru su popularne duhovite predstave poput cabareta ‘Preko veze’ i predstava ‘Brodolomke’, ‘Ringišpil’, ‘Pokopaj me nježno’ te ‘Savršeni partner.’

Glazbom ispunjene ulice diljem regije

Glazbena događanja različitih žanrova preplavit će Istru. Osim manjih jazz koncerata diljem regije, tu su i organizirane glazbene manifestacije koje će transformirati ulice Istre. U Rovinju 15. srpnja počinje Rovinj Art&More koji donosi raznoliku ponudu koncerata klasične glazbe, ali i književne večeri i kazališne predstave.

Otkačeni izvođači rasplesat će one koji dođu na pulski Kaštel odnosno u Povijesni i pomorski muzej Istre gdje je 3. srpnja počelo ‘Ljeto na Kaštelu.’ Trajat će do 11. rujna, a među izvođačima su Goran Bare i Majke, Tedi Spalato, tribute bendovi za kultni Queen i Red Hot Chilli Peppers te domaći bend Vatra i slavno Zabranjeno pušenje.

Izvrsne vijesti za ljubitelje umjetnosti

Umjetnost nije zaobišla Istru. Krajem mjeseca, odnosno od 25. i 26. srpnja, na gradsku rivu u Rovinju stiže festival Artistico. Okupit će se razna imena domaće i strane umjetnike scene i prezentirati na desetke umjetničkih djela brojnih autora. Primijenjena i vizualna umjetnost oživjet će na rivi, a publika će imati priliku upoznati i razgovarati s umjetnicima te kupiti neke od dekorativnih dizajnerskih predmeta.

Do kraja će ovog mjeseca mnogi koji se zapute u Istru usput posjetiti i motovunsku Galeriju Pet kula. Nikola Plečko, eminentni hrvatski karikaturist poznat kao Nik Titanik, obilježava 25 godina svog djelovanja. Retrospektivna izložba dostupna je do 31. srpnja pod nazivom ‘Kronika hrvatske gluposti.’

Foto: PR, Instagram

Učitati još
Zatvori