Tri obožavane self-help knjige uz koje ćete ove godine lakše ostvariti svoje ciljeve

Tri obožavane self-help knjige uz koje ćete ove godine lakše ostvariti svoje ciljeve

I službeno smo zakoračili u 2022. godinu! Iako zvuči kao klišej, svaka nova godina i početak siječnja doista su nova prilika za postaviti svoje ciljeve i želje i krenuti s konkretnim planovima kako bismo ih što prije realizirali. Znamo da sve počinje od nas, ali doza motivacije uvijek je poželjna, a self-help knjige u tom su smislu vrlo čest saveznik i izvor inspiracije. Žanr self-helpa generalno je tijekom posljednjih godina doživio transformaciju i dok je početkom 2000-ih izazivao gotovo podrugljive osvrte, danas se knjige ovog žanra nalaze na brojnim bestseller listama.

Najbolje od najboljeg u svijetu self-help žanra

Postoje, očekivano, kvalitetnije napisane self-help knjige i one lošije, a kako bismo si olakšali 2022. godinu i brže ostvarili ciljeve te uvijek imali sa sobom dozu motivacije, prekopali smo koje je to najbolje self-help štivo. U nastavku vam donosimo tri preporuke koje, po reakcijama publike, neće razočarati.

Atomic Habits, James Clear

Knjiga novijeg datuma u nekoliko se godina nametnula kao apsolutni favorit čitateljske publike koja voli self-help. James Clear zacementirao je svoj položaj jednog od najutjecajnijih autora u ovom području i nakon objave knjige postao je čest gost lista najutjecajnijih ljudi. Knjiga Atomic Habits daje drugačiji pogled na stvaranje navika i prekidanje onih loših, a paralelno daje svježi osvrt na mijenjaju mindseta. Bez obzira radi li se o manjem cilju kao što je smanjiti stres, krenuti sa zdravijim načinom života ili pak o onim većim kao što su financijski ili drugi osobni ciljevi, ova knjiga otkriva sve alate koje trebate na vrlo jednostavan i pitak način. Strategije o kojima Clear piše trebale bi vam pomoći osloboditi dovoljno vremena za sebe i svoje navike, premostiti manjak motivacije i pomoći vam da ostvarite ono što želite ove godine.

Rich Dad, Poor Dad, Robert Kiyosaki i Sharon Lechter

U pravom smislu klasik self-helpa, Rich Dad, Poor Dad dobar je odabir i za one koji na prvu zaziru od čitanja ovakvih knjiga. Izuzetno zabavno napisana i uz zaista interesantnu priču, knjiga Roberta Kiyosakija i Sharon Lechter od 1997. godine profilira se kao najutjecajnija self-help publicistika. Zapravo se sve radi o Robertovom djetinjstvu u kojem je odrastao s dva oca – jedan je bio njegov pravi otac odnosno ‘siromašan tata’, a drugi je bio otac njegovog najboljeg prijatelja odnosno ‘bogati tata.’ Kroz lekcije koje je slušao od oba oca, Kiyosaki se osvrće na mitove koje kao društvo vežemo uz zaradu i uspjeh te razliku između mindseta ove dvije figure u njegovom životu, a sve kako bi odgovorio na ultimativno pitanje – zašto neki uspijevaju, a drugi jednostavno ne?

Thinking Fast and Slow, Daniel Kahneman

Daniel Kahneman izraelsko-američki je psiholog i dobitnik Nobelove nagrade iz područja znanosti o ekonomiji. Proslavio se brojnim radovima o povezanosti psihologije i ekonomije, a knjiga Thinking, Fast and Slow njegovo je daleko najpopularnije djelo u koje su se zaljubili svi pobornici self-helpa koji je potkrijepljen znanošću. Ova jedinstvena knjiga oduševila je čitatelja iz cijelog svijeta, a predstavlja nam dva glavna načina na koja razmišljamo – jedan je sistem brzi, drugi spori. Kahneman kroz pregršt primjera objašnjava kako ova dva sustava funkcioniraju te kakve odluke donosimo zbog njih, kao i na koji ih način možemo kontrolirati. Fantastičan prikaz ljudske psihologije u donošenju odluka otkriva nam kad zaista ne smijemo vjerovati intuiciji i kako iskoristiti benefite sporog ili brzog razmišljanja. Uz pregršt tehnika i savjeta, Kahneman donosi jedinstveni vodič koji će olakšati postizanje ciljeva, ali i cijeli wellbeing.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori