Hrvatske book influencerice preporučile su nam najbolje knjige koje ćemo čitati uz more

Hrvatske book influencerice preporučile su nam najbolje knjige koje ćemo čitati uz more

Samim koncem lipnja priredili smo vam Journal Book Club u kojem smo u divnom društvu komentirali ljetna štiva, što tražimo od istih i koje ćemo knjige bez sumnje ove godine ponijeti na plažu. Uvjerili smo se da su top tri knjige u book clubu bile odličan izbor, ali i da je torba s knjigama onih pravih knjigoljubaca uvijek natrpanija i naslova nikad dosta za dugo ljeto pred nama.

Ceker za plažu napunit ćemo s još nekoliko romana, a preporuke smo potražili kod hrvatskih book influencerica ili book blogerica. Kako god ih zovete, neupitno je da ove žene stvaraju jedan sasvim specifičan prostor na društvenim mrežama. Onaj književni kutak sa silnim preporukama, vijestima o novim naslovima u našim knjižarama i osobnim mišljenjem o pojedinim knjigama. Njihovi su blogovi i Instagram stranice svakodnevna svojevrsna doza eskapizma kad nam se ne gleda modni ili beauty sadržaj na društvenim mrežama. Istovremeno su za mnoge postale prozor u svijet knjiga i, ne sumnjamo, potaknule i one koji su u užurbanoj svakodnevici počeli zazirati od čitanja, da mu (ponovno) daju šansu.

Danas bez sumnje zato igraju ulogu važniju nego što se možda čini na prvu, barem kad se govori o kulturi čitanja.

Ivu Rajić (Bibliovca), Anu Čaić Blažević (Bibliomanija), Katarinu Radetić (knjigajse) i ove smo godine ponovno zatražili super književne preporuke, a pridružile su im se i druge book blogerice kao što su Tamara Štiglić Vodopić (Čitam, gledam, slušam), Tea Špoljar (Delighted Bookworm) i Lucija Vujnović (Pages of Lucy).

Lucija Vujnović (Pages of Lucy) preporučuje…

  •  Život na našem planetu, David Attenborough

David Attenborough, britanski prirodoslovac, život je posvetio istraživanju prirode i educiranju šire populacije životu na Zemlji, a svoja saznanja objedinio je u knjizi Život na našem planetu. U knjizi dijeli svoje znanje koje je stekao tijekom posljednje 93 godine života. Istražuje razne ekološke probleme koje su nastali zbog ljudske pohlepe i nemara.

Glavno je pitanje: Koliko planet Zemlja još može podnijeti?

Attenborough piše jednostavno i altruistično – izrazito mu je stalo do našeg planeta. Vidi se da knjigu nije napisao da zaradi gomilu novaca, već zato što mu je ova tema važna i želi pomoći našoj planeti, ali i ljudima da žive sretnije, kvalitetnije i povezanije s prirodom. Preporuka: čitati negdje u prirodi uz zvukove i mirise mora! 

  • Ovo vrijeme sada, Semezdin Mehmedinović

Ovo vrijeme sada zbirka je sjećanja bosanskoga autora Semezdina Mehmedinovića. On kao da rekonstruira svoja sjećanja, prisjeća se nekih starih prijatelja i događaja. Piše o raznim događajima iz svog života, o raznim slučajnim i namjernim susretima. Iznosi svoje doživljaje Sarajeva, Amerike, raznih pisaca, pjesnika i slikara…

No, nije toliko ni važno o čemu piše, već osjećaj kojeg njegovo pisanje izaziva. Život gledan Mehmedinovićevim očima niz je malih čudesa. Njegova sposobnost da obrati pažnju na male, svakodnevne trenutke i to pretvori u riječi potaknut će vas da i sami počnete pronalaziti ljepotu u malim stvarima. Ova knjiga je svojevrsna meditacija idealna za ljeto.

  • Sluškinje, Kathryn Stockett

Ovo je priča o sluškinjama iz Mississippija smještena u 1962. godinu. Tada je u Americi još uvijek postojala podjela na bijele ljude i one obojene. Priča prati živote triju karakterno različitih žena koje spaja zajednička želja: pružiti ljudima perspektivu kako je to biti crna sluškinja i raditi za bijelu obitelj. U knjizi se u ulozi pripovjedača izmjenjuju tri potpuno različite žene – Aibileen, Minny, Skeeter. 

Ovo je divna i topla knjiga koja se ne ispušta iz ruku, u čiji svijet potpuno uplovite i zaboravite na sve oko sebe. Idealna za odmor i bijeg od svakodnevnih briga.

Tamara Štiglić Vodopić (Čitam, gledam, slušam) preporučuje…

  • Čista divljina, K.A. Tucker

Iznenadilo me koliko mi se svidio ovaj roman s obzirom na to da inače ne posežem često za tim žanrom. Mene je ova topla obiteljska priča o ljubavi osvojila svojim šarmom i simpatičnošću, nisu mi smetali ni poneki klišeji ni ta neka predvidljivost jer sam ga pročitala u jednome dahu, s osmijehom na licu koji ne skidam ni dok razgovaram o njemu. Iako smješten u hladnu i daleku Aljasku, mislim da je odličan odabir i za ljetne mjesece.

  • Zli jezici, Rosa Ventrella

Nezaobilazna Italija, a posebice njen jug mjesto je kojemu se ljeti vrlo često vraćam u knjigama. Vrelina talijanskog tla, temperamentni likovi i ozračje toliko slično našem zarobili su me u drugome romanu Rose Ventrelle prevedenome na hrvatski jezik. Ovo je potresna priča o obitelji u kojoj prevladavaju žene, većinom one od koje zastaje dah, a to je često povod za ogovaranja i mnoge druge nedaće koje ih pogode. Iako tematski težak, stilski je nevjerojatno raskošan i užitak je čitati ga, posebno uz more uz koje nam je tada još lakše otputovati u tu prkosnu i strastvenu zemlju.

  • Ostajem ovdje, Marco Balzano

Još jednom Italija, ali ovaj put njen sjever, u romanu koji me nepovratno osvojio ove godine i koji ću svima preporučati. Nevjerojatna priča o ljudskoj snazi, o obitelji koja je propatila mnogo, ali njeni se članovi bore i ne odustaju od svojih snova i ljubavi prema onome čime se bave. Ova bi vam knjiga mogla slomiti srce, ali mislim da joj to morate dopustiti ovog ljeta.

Iva Rajić (Bibliovca) preporučuje…

  • Nevidljivi život Addie LaRue, V.E. Schwab 

Ako vam treba nadahnuće za stav “hoću ono što hoću, makar s crnim vragom morala ukrstiti rogove zbog toga”, a nije vam mrska ni prekrasna, nimalo patetična ljubavna priča koja probija granice vremena, prostora, ali i prokletstva – nemojte propustiti Nevidljivi život Addie LaRue autorice V.E. Schwab (naklada Sonatina).

  • Mladenka Kostonoga, Želimir Periš

Za snažan koktel snalažljivosti, prkosa i hrabrosti (garniran humorom, ingenioznim stilom pisanja i stvaralačkom zaigranošću), uzmite Mladenku kostonogu Želimira Periša (naklada Oceanmore). Knjiga je nedavno nagrađena t-portalovom nagradom za najbolji domaći roman; potpuno zasluženo – ovakva književna majstorija se na ovim prostorima već dugo nije dogodila.

  • January i deset tisuća vrata, Alex E. Harrow

A za raspirivanje avanturističkog duha te nježnu, dirljivu meditaciju o snažnim ljubavima koje ne sputavaju, pozivaju na bijeg od banalnog, ali i nalaze načina da zaštite ono najdragocjenije, uzmite January i deset tisuća vrata autorice Alix E. Harrow (naklada Mitopeja). Ova će vas, sigurna sam, dobro pripremiti za razdoblje ponovnog otvaranja (deset tisuća najmanje) vrata…

Ana Čaić Blažević (Bibliomanija) preporučuje…

  • Ptice umiru pjevajući, Colleen McCullough

Ova prekrasna ljubavno – obiteljska saga nedavno je dobila svoje novo ruho i bila bi prava šteta da ga ne spomenem u svojim ljetnim preporukama! Radnja romana proteže se kroz pola stoljeća a protkana je prekrasnom i romantičnom pričom o Maggie i Ralphu de Bricassartu čija je ljubav nezamisliva, nedopustiva i tragična baš poput svih velikih ljubavi.

najbolje-nove-knjige-Sestrinska-zvona
  • Sestrinska zvona, Lars Mytting

Za mene, nema ljetne liste bez knjiga koje u sebi sadrže mitologiju i ljubavnu priču! No, ne one preklišejizirane ljubavne priče koje smo navikli čitati u ovim dugim ljetnim danima jer Sestrinska su zvona idealan roman za sve one koji se zadovoljavaju pričom koja u sebi donosi dovoljno emocija i strasti da nas opusti ali i mnogo mitova, tradicija i praznovjerja da nam potakne znatiželju i zadrži do zadnje stranice.

  • Nevidljivi život Addie LaRue, V.E. Schwab

Addie LaRue potpuno me oduševila! V.E. Schwab dala je novi sjaj već dobro poznatoj nam temi (pogodbu s vragom) stvarajući Addie, djevojku koja je imala potencijala, talenata, nagona i strasti ali koju je kočio mentalitet stoljeća u kojem je rođena. Želeći postati krojač vlastite sudbine, Addie pristaje na pogodbu s vragom no time postaje udaljenija od želje da postane slobodna a preblizu prokletstvu usamljenosti, preživljavajući tako 300 godina, nevidljiva i neprimjetna ljudima. Barem do trenutka kada joj jedan mladić ne kaže “Sjećam te se”. Ako ste mislili da je ovo još jedan ljubavni roman, prevarili ste se. Nevidljivi život Addie LaRue ultimativno je roman o snazi osobe koja je slomljena na mnogo načina a opet hrabro odlučuje ne odustati i iskoristiti sve aspekte života, koliko god on trajao, u potpunosti.

Tea Špoljar (Delighted Bookworm) preporučuje…

  • Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću, Jana Krišković Baždarić

Znala sam da će mi ovaj naslov izazvati oduševljenje još prije nego što mi je službeno stigao u ruke. Bela Lang je tridesetpetogodišnja žena iz Asfelda koja sanja velike snove. Kolumnistica Viste zapravo nije bila zadovoljna svojim životom koji ju je odlučio iznenaditi kad je najmanje očekivala – Bela je dobila poslovni poziv da otputuje u New York kako bi pisala za Weekly Break in the City. Naravno da zvuči predobro da bi bila istina, ali što ako je? Gola istina? Sve što Beli ostaje je prihvatiti rizike koji dolaze uz tu istinu. No, što napraviti kad se izgubimo u svijetu i kad želimo ostvariti svoje snove pod svaku cijenu, ali ne pronalazimo dovoljno hrabrosti jer su ulozi preveliki? Kako naučiti riskirati? Kako se nositi s dobrim i lošim posljedicama? Na sva ova pitanja Jana Krišković Baždarić odgovara kroz lik Bele Lang u knjizi Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću. Stil pisanja je lagan, zavodljiv, uvlači vas u radnju i dođete do trenutka kad brzo listate stranice jer morate znati je li Bela uspjela. Zasigurno ćete uživati u tom ljetnom štivu.

  • Krivi broj, Inna Moore

Jade O’Neal, glavna protagonistica, studentica je ekonomije, vodi svoj posao i drži svoj život pod kontrolom sve dok se u pitanje ne dovedi dečki s kojima je hodala. Nije baš imala pretjerane sreće. Jadnica, pomislit ćete, ali sudbina je imala druge planove za njen život. Nakon što u baru pokuša svog, bivšeg-sadašnjeg, dečka učiniti ljubomornim, upozna predivnog muškarca imena Silas Costa s kojim započinje nešto poput veze na daljinu. Krivi broj, nakladnika Fokusa,  je seksi knjiga, likovi su seksi, nije preduga i baš ono nešto što tražite za plažu, a da se brzo čita. Jednostavno je toliko hot da ju morate pročitati. Preporučujem na ljeto, ali može i na zimu. Inna Moore je odlična domaća autorica erotskih ljubića koju ću svakako uvijek predložiti ako trebate ideje za romane za plažu.

  • Slučajni cimeri, Beth O’Leary

Ovu knjigu pročitala sam prošle godine i neopisivo mi se svidjela. Vrlo je simpatična, likovi lako prirastaju srcu. Knjiga Slučajni cimeri (izdavač Znanje) govori o Tiffy Moore koja radi kao pomoćna urednica u izdavačkoj kući, zarađuje minimalac, prekinula je dugogodišnju vezu i hitno treba stan. Naiđe na odličnu priliku kod Leona Twomeya – doktora kojemu je potreban cimer jer radi puno noćnih smjena pa se vodio idejom kako bi cimer koristio stan tijekom noći dok njega nema, a on bi koristio stan preko dana dok cimer radi. Da, Tiffy mu postane cimerica. I da, Tiffy i Leon dijele isti krevet jer je to malen jednosoban stan. Knjiga nije naporna, autorica je napravila preslatku priču u kojoj ćete uživati na odmoru.

Katarina Radetić (Knjigajse) preporučuje…

  • Kupina i divlja ruža, Sonia Velton

U ovom romanu povijesne fikcije godina je 1768. Upoznajemo dvije žene koje nam pokazuju koliko se percepcije mogu razlikovati – koliko se ista situacija sagledana iz dva ugla može doimati drugačijom. Esther, supruga imućnog tkalca svile spasi mladu Saru od rada u javnoj kući te smatra kako čini dobro djelo i kako joj Sara mora biti zahvalna, ali Sara ne vjeruje da je biti sluškinja bolje nego biti bludnica. Iako je Esther bogata i time zaštićena od mnogih nedaća stvarnog svijeta ipak živi pod krovom svojega supruga koji joj ne dozvoljava da krene u ostvarivanje svojih snova. No, njezin korak u smjeru samoostvarenja pokreće lavinu koju nitko neće moći zaustaviti.

preporuke knjiga za ljeto - Lavičina ispovijed
  • Lavičina ispovijed, Mia Couto

Mozambički nas pisac vodi u selo Kulumani koje je žrtva lavljih napada. Kada zvijeri odnesu još jedan život, selo počinje tražiti lovca koji će ih spasiti – i nađu ga u Arcanju Baleirou, muškarcu kojemu je lov u krvi. Mariamar, sestra posljednje djevojke koju je ubio lav, čekala je tog lovca godinama. Čekala ga je da je odvede sa sobom, da je oslobodi života kojim živi, ali Arcanjo je čovjek koji je dobar u lovu i malo čemu drugomu. Kroz dvije narativne linije pratimo dva života zasićena mrakom i obiteljskim tajnama dok se u pozadini odvija nevidljivi život žena stopljen s mitovima.

  • Mlada nevjesta, Alessandro Baricco

U knjigu nas uvodi Modesto, batler, i jedan od rijetkih likova koji nosi ime u ovom predivno napisanom romanu. Mlada nevjesta useljava se u kuću svoga zaručnika koji nosi jednostavno ime: Sin. Međutim, bogata talijanska obitelj koja vrijeme, kao i sve osim straha od noći doživljava samo kao slučajnu pojavu – zaboravila je da Sina nema kod kuće i nitko ne zna kada će se vratiti. Mlada nevjesta tada biva uvučena u mistične događaje koji obilježavaju ovu obitelj. Njihovi se životi čine kao da izviruju iz sna dok oni žive po pravilima koja postoje sama zbog sebe i zato se čitanje ove knjige doima kao traganje u magli.  

Foto: Tamara Štiglić Vodopić, Iva Rajić, Katarina Radetić, Lucija Vujnović, Ana Čaić Blažević, Tea Špoljar, Pexels

Učitati još
Zatvori