Journal Book Club: Pronašli smo super knjige za čitanje na plaži koje možete pronaći u našim knjižarama

Journal Book Club: Pronašli smo super knjige za čitanje na plaži koje možete pronaći u našim knjižarama

Ljeto nije potpuno bez prave knjige za ljenčarenje na plaži. Ovomjesečni Journal Book Club tako je stigao s ljetnom vibrom i popisom knjiga koje možete pronaći u našim knjižarama. Poigrali smo se različitim žanrovima pa je tu fikcija, ali i knjige well-being tipa za kojima će mnogi posegnuti za vrijeme godišnjih odmora.

Pletenica moje bake, Alina Bronsky

Nedavno je naklada Ljevak izbacila interesantno štivo poznate autorice Aline Bronsky. Poznata po portretiranju zanimljivih junakinja, Bronsky nas ovoga puta upoznaje s Margaritom Ivanovnom u tragikomičnoj priči prožetoj crnim humornom. Ova pitka knjiga idealna je za one koji vole čitku, zabavnu i inteligentnu priču.

“Maks živi s bakom Margaritom i djedom Čingizom u domu za izbjeglice u malom njemačkom gradu, kamo su došli iz Rusije u potrazi za boljim životom. No zastrašujuće nametljiva, tvrdoglava, egocentrična i netaktična Maksova baka uopće nije zadovoljna time kako su stvari organizirane u Njemačkoj: ona nalazi da su njemački liječnici i učitelji nesposobni, hrana nezdrava, a Nijemci narod kojem ne treba vjerovati. U očima svoje bake Maks je nesposoban za normalan život i u fizičkom i u mentalnom smislu – baka time opravdava pretjeranu brigu o njemu koja mu više šteti nego koristi, tim prije što je Maks zapravo izrazito bistar i pametan dječak, sposoban nositi se s ludostima odraslih – između ostalog i s posljedicama ljubavnog trokuta, kad Maksov djed izgubi glavu za Ninom, susjedom iz doma za izbjeglice.”

Razgovori s prijateljima, Sally Rooney

Sally Rooney svakako je jedna od najvažnijih suvremenih autorica trenutno. Njezina nas je knjiga ‘Normal People’, o kojoj smo pisali ovdje, odvela u sasvim novi tip ljubavne priče i dijaloga. Tom izvrsnom djelu prethodi knjiga ‘Razgovori s prijateljima’ koja je nedavno izašla u nakladi Frakture i pripada u nezaobilazne knjige za odmor.

“Frances je trezvena, mračno pronicljiva mlada žena koja studira u Dublinu i ima snažnu, maglovitu želju postati spisateljica. Njezina je prijateljica prelijepa Bobbi, beskrajno opsjednuta samom sobom. Jedne večeri, na pjesničkoj večeri u gradu, njih dvije upoznaju slavnu petnaestak godina stariju fotografkinju i dok ih ona postupno uvlači u svoj svijet, Frances nevoljko shvaća da su je se dojmili njezina profinjena kuća i njezin zgodni suprug Nick. No premda se Francesin i Nickov flert isprva doima zabavno, s vremenom počinje ustupati mjesto čudnoj, a potom i bolnoj intimnosti. “

Zvuk sunčanog sata, Hana Andronikova

Knjiga poznate češke autorice Hane Andronikove spaja obiteljsku sagu, ljubavnu priču i ratnu dramu u jedno. Izuzetno bogata, knjiga nas vodi u radnju koja traje samo 24 sata i u tom periodu prokazuje čitavo 20. stoljeće. I sve to kroz perspektivu jedne obitelji čija se priča počinje granati u svim smjerovima.

“Daniel Keppler odlazi s djecom i unucima na skijanje u Colorado, a u neobaveznom razgovoru s vlasnicom pansiona saznaje da je porijeklom iz Češke, baš kao i on. Ono što je trebalo biti tek usputan razgovor pretvara se u cjelonoćnu ispovijed i otvaranje starih, nikad zacijeljenih rana. Sve ono što je Daniela tištalo čitavog života, sva neodgovorena pitanja, najednom isplivava na površinu, a odgovore, čini se, zna samo Anne.”

Lanac, Adrian McKinty

Kad jezivi triler pohvali najvažniji autor tog žanra – Stephen King, onda je jasnon da se knjiga ne propušta. Britanski autor Adrian McKinty napisao je pravu ‘page-turner’ knjigu koja vas neprestano dovodi na vrhove prstiju, a preplavilo ju je i niz dobrih recenzija na popularnom Goodreadsu.

“Rachel Klein upravo je ostavila svoju kćer na stanici gdje obično čeka autobus za školu, nastavivši potom dalje svojim poslom, kao i svaki dan dotad. No jedan poziv s nepoznatog broja promijenit će joj život: ženski glas s druge strane slušalice upravo je obavještava da je njezina kći oteta, a ako je želi ponovno vidjeti živu, mora uplatiti otkupninu i potom oteti nečije tuđe dijete. Rachel je jasno da nije riječ o običnoj otmici.”

Noćni tigar, Yangsze Choo

View this post on Instagram

[Hvala svima na sudjelovanju, knjigu šaljemo @ballerina_with_ass] Uskoro u našem izdanju izlazi roman NOĆNI TIGAR, čudesna i uzbudljiva priča o odrastanju dječaka i djevojke u potrazi za vlastitim mjestom u svijetu koji bi želio da oni ostanu nevidljivi. Bogat i raskošan, ovaj roman u kojem se isprepliću povijest i mitologija, misterij i praznovjerje, stvarnost i mit, savršen je za obožavatelje Isabel Allende. Želite li biti među prvima koji će se zagubiti u njegovim stranicama, u komentaru nam napišite zašto biste ga htjeli pročitati (više o sadržaju saznajte na našem webu, link smo vam ostavili u priči). Vremena imate do četvrtka u ponoć, a kome šaljemo knjigu, objavit ćemo u petak. Slobodno pozovite i prijatelje da nam se pridruže. Paket šaljemo na adrese unutar Hrvatske. #noćnitigar#nighttiger#yangszechoo#darivanje#znanjehr#knjigajenajboljipoklon#knjige#čitanje#volimknjige#citajknjigu#volimčitatiknjige#ilovereadingbooks#readingtime#readinglist#readthisbook#bookoftheday#bookworm#booklove#bookstagram#booksofinstagram#bookaddict#bookphotography#bookishfeatures#goodvibes#enjoylife#readersofinsta#lostinabook Prema pravilima Instagrama moramo spomenuti da ovo nije sponzorirano ili na bilo koji način povezano s Instagramom.

A post shared by Znanje (@znanje.hr) on

U nakladu Znanje nedavno je došla fascinantna i popularna priča autorice Yangsze Choo. Jedna je to od onih knjiga koje nas vode na paralelna putovanja o odrastanju dječaka i djevojke čiji se životi spajaju na potpuno neočekivani način. Choo, koja se svojim prethodnim djelima već našla na listi bestseller autora New York Timesa, donosi priču o praznovjerju i motologiji i na neviđeni način progovarao međuljuskim odnosima.

“Ji Lin u životu želi puno više od toga da se dobro uda. Ona danju radi kao krojačka naučnica, a dodatno zarađuje u plesnoj dvorani kako bi otplatila majčine kockarske dugove. No kada se slučajno dokopa jezive amajlije – mumificiranog prsta – iz džepa tajanstvenog plesnog partnera, Ji Lin kreće u opasnu pustolovinu kroz svijet tajni i praznovjerja. Jedanaestogodišnji sluga Ren također ima svoju tajnu. Mora ispuniti posljednju želju svoga pokojnog gospodara – pronaći njegov davno amputirani prst i položiti ga u njegov grob. Dok sat nemilosrdno otkucava i dani prolaze, niz neobjašnjivih smrti pogađa grad i šire se glasine o ljudima koji se pretvaraju u tigrove, a životni putevi Ji Lin i Rena sve se češće presijecaju, kako na javi tako i u jezovitim snovima.”

Kvar na rubu galaksije, Etgar Keret

Uskoro u prodaju stiže knjiga Etgara Kereta koja nam zvuči kao nešto što će baš svakoga zaintrigirati. Poznati autor u novoj knjizi kombinira nekoliko priča i zavrzlame koje na neki vanrazumni način u konačnici čine savršeno jasnu poruku.

“Minimum riječi i maksimum srca, tako stoji na putokazu za zemlju priča koju sasvim sigurno nećete zaboraviti: za jedinstveni književni svijet Etgara Kereta! Bogataš koji kupuje pravo na tuđe rođendane, ostavljeni suprug koji pristaje biti ispaljen iz topa, par koji će učiniti sve da obuzda alergiju svojega psa, dječak pripadnik specijalnih jedinica u ratu započetom u trećem mandatu Donalda Trumpa, otac, sin i samoubojica… Kvar na rubu galaksije donosi lude, maštovite, tople i urnebesno zabavne priče, koje nas plešući provode kroz minsko polje odnosa, politike i roditeljstva, obitelji i rata.”

Vjeruj životu, Louise Hay

Za Louise Hay znaju baš svi koje je samopomoć ikad zaintrigirala. Upravo je autorica začetnica ideje o pozitivnom stavu i mislima kojima možemmo promijeniti život.

“Život me voli bila je Louiseina tipična afirmacija. Na potpisivanjima svojih knjiga, gdje bi stotine ljudi stajale u redovima, Louise bi svaku knjigu marljivo potpisivala riječima Život te voli. Pisma, poruke, telefonske razgovore i razgovore preko Skypea uvijek je završavala riječima Život te voli. Tu je riječ o filozofiji temeljnog povjerenja koje nas potiče da povjerujemo kako Život, s velikim Ž, za nas želi samo naše najveće dobro i da što više volimo Život, to Život može više voljeti nas. Tako postajemo prisutnost ljubavi u svijetu – netko tko svim srcem tvrdi Ja volim Život i Život voli mene.”

Umijeće stvaranja uspomena, Meik Wiking

Prije nekoliko je godina koncept Hygge oduševio publiku – čak i oni koji nisu ljubitelji knjiga o well-beingu htjeli su znati o čemu je taj danski koncept života. Od istog autora Meika Wikinga sad je ovdje djelo ‘Umijeće stvaranja uspomena.’

“Svake godine na raspolaganju imamo točno određeni broj dana. Neki prođu posve neprimjetno, drugi nam se zauvijek usijeku u pamĆenje… Sjećate li se svojeg prvog poljupca? Ili najboljeg jela koje ste kušali u životu? Ili mirisa svježe pokošene trave za prekrasna ljetnoga dana? Probudimo li svoja osjetila, iskoristimo li moć prvih iskustava i osvijestimo li sve što proživljavamo i osjećamo, vjerojatnije je da ćemo zadržati svoje sretne uspomene. One oblikuju našu osobnost i utječu na naše postupke i raspoloženje. Omogućuju nam da putujemo kroz vrijeme istražujući prošlost i pomažu nam bolje planirati svoje putovanje u budućnost.”

Foto: Unsplash, Mozaik, Fraktura, Ljevak, Hena com

Učitati još
Zatvori