Journal Book Club: Ako bingeate ove serije, obožavat ćete sljedeće knjige

Journal Book Club: Ako bingeate ove serije,
obožavat ćete sljedeće knjige

U proteklih ste nekoliko tjedana zasigurno čitali više nego inače pa je moguće da više ni sami ne znate za kojim naslovom posegnuti. Nedavno smo izdvojili najbolje knjige koje možete posuditi u knjižnicama, ali i knjigu mjeseca koju svakako vrijedi uvrstiti na reading repertoar.

Ako niste sigurni za kakvo se štivo raspoloženi, izdvojili smo malo drugačije preporuke. Sigurno obožavate bingeati najnovije serije na Netflixu, HBO-u, drugim streaming servisima i televiziji. Izdvojili smo najbolje knjige za vas ovisno o tome u kojim ste serijama uživali!

Ako obožavate ‘La Casa de Papel’…

  • Six of Crows, Leigh Bardugo

Španjolska serija oborila je sve rekorde i postala najgledanija strana serija na Netflixu. Priča o grupi kriminalaca na čelu s ekscentričnim Profesorom došla je do četvrte sezone koju smo izbingeali u svega nekoliko dana. Ako ste raspoloženi za štivo zbog kojeg neće moći prestati okretati stranice, a govori o velikim pljačkama onda je za vas dobar izbor knjiga ‘Six of Crows’ autora Leigh Bardugo. U fokusu je radnje Kaz Brekker koji dobiva priliku sudjelovati u rigoroznoj pljački zbog koje se može suludo obogatiti. Međutim, kao i u ‘La Casa de Papel’, to ne može sam; okuplja grupu nekonvencionalnih kriminalaca, a jedini razlog zašto pljačka ne bi uspjela je ako se prije međusobno poubijaju.

Ako obožavate ‘Stranger Things’…

  • My Best Friend’s Exorcism, Grady Hendrix

‘Stranger Things’ drži titulu najuspješnijeg Netflixovog projekta do danas. Zaljubili smo se u estetiku 80-ih, djetinjstvo toga doba i savršenu dozu znanstvene fantastike. Dok čekamo četvrtu sezonu serije (nakon što nas je treća apsolutno oduševila), žeđ možemo ugasiti knjigom ‘My Best Friend’s Exorcism.’ Priča Grady Hendrix prati Abby i Gretchen, najbolje prijateljice koje dijele ljubav prema E.T.-ju i ostalim ‘nerd’ stvarima u 80-im godinama. Sve se mijenja kad odu u srednju školu jer Gretchen više nije ista. Abby za to ima samo jedno objašnjenje; Gretchen je obuzeo demon.

Ako obožavate ‘Sex Education’…

  • The Perks of Being a Wallflower , Stephen Chbosky  

‘Sex Education’ također je jedan od najboljih originalnih Netflixovih djela. Urnebesna serija o tinejdžerima ispunjena svim neugodnim teen situacijama bila nam je najvažniji binge-watching materijal početkom ove godine. Teško je pronaći knjigu s jednako simpatičnim likovima i neopterećujućom radnjom. Ipak, ako želite ‘uroniti’ u teen svijet kroz oči introverta onda je odličan odabir klasik ‘The Perks of Being a Wallflower.’ Knjiga je također 2012. adaptirana u film s Emmom Watson, Ezrom Millerom i Loganom Lermanom u glavnim ulogama. Coming-of-age priča poigrava se temama odrastanja, seksualnosti, mentalnog zdravlja i seksualnog zlostavljanja kroz život 15-godišnjeg introverta Charlieja.

Ako obožavate ‘You’…

  • ‘I Can Be a Better You’, Tarryn Fisher

Serija ‘You’ ponovno nam je vratila Penna Badgleyja kojeg pamtimo još iz dana ‘Gossip Girl.’ Iako po mnogima ima brojne manjkavosti, ‘You’ je zbog napetosti i jezivog glavnog lika osvojila horde obožavatelja. Serija je zapravo nastala po knjizi ‘You’ Caroline Kepnes koja je zapravo puno drugačija od priče prikazane u seriji. No, ako tražite još neko štivo slične teme s jezivim likovima onda svakako provjerite knjigu ‘I Can Be a Better You’ Tarryn Fisher. Knjiga govori o Fig Coxbury, ženi koja se preseli u novu kuću u novo naselje. No, ključ je u tome što se njoj zapravo ne sviđa naselje i potpuno je indiferentna na kuću. Priželjkuje život koji se nalazi tik pored nje; supruga, dijete i život koji pripadaju nekom drugom.

Ako obožavate ‘Big Little Lies’ …

  • Where the Crawdads Sing, Delia Owens

‘Big Little Lies’ jedna je od najpopularnijih HBO-jevih serija i snimljena je po istoimenom romau Liane Moriarty. Ako ste već pročitali roman i pogledali seriju onda je odlična zamjena roman ‘Where The Crawdads Sing’ autorice Delije Owens. Roman koji se prodao u milijunima primjeraka govori o Kyaji Clark, misterioznoj ženi na koju lokalni stanovnici posumnjaju nakon što je muškarac Chase Andrews pronađen mrtav.

Ako obožavate ‘Modern Love’…

  • The Bride Test, Helen Hoang

Izvrsna antologijska serija ‘Modern Love’ nastala je prema osam kolumni objavljenih u slavnim novinama ‘New York Times.’ Mnogi su se od nas zaljubili u te divne priče o ljubavi i prijateljstvu s neočekivanim twistovima. Ako ste raspoloženi za štivo sa sličnim temama i stilom – roman Helen Hoan mogao biti biti dobar izbor. ‘The Bride Test’ govori o dvoje likova; Khaiju Diepu, muškarcu koji ne osjeća tugu i ljubav te sve one emocije koje nas čine ljudima i Esme Tran – djevojci koja odlazi u Ameriku upoznati potencijalnog supruga – Khaija.

Ako obožavate ‘Mad Men’…

  • The Man in the Gray Flannel Suit, Sloan Wilson

Knjiga Sloana Wilsona često se spominje kao djelo koje je imalo veliki utjecaj na stil i radnju protagonista slavne serije – Dona Drapera. Wilsonova knjiga također je adaptirana u film s legendarnim Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Njegova priča govori o bračnom paru Tomu i Betsy koji na papiru imaju sve za sreću. No, kao i mnogi muškarci toga vremena, Tom je uvučen u korporativni svijet i toksičnu kulturu koja je dio istog.

Ako obožavate ‘Peaky Blinders’…

  • The Alienist, Caleb Carr

Već godinama svi luduju za birminghamškom bandom s karzimatičnim Tomom Shelbyjem na čelu. Ljubitelji serije ‘Peaky Blinders’ neće ostati ravnodušni na knjigu ‘The Alienist’ Caleba Carra. Knjiga je objavljena 1994. godine i odmah po objavi je postala best-seller, a danas se smatra modernim klasikom. Radnjom je smještena u New York 1896. godine kad novinar John Schuyler Moore i dr. Laszlo Kreizler započnu revoluciju u kriminologiji i počnu stvarati psihološki profil ubojice odgovorne za ubojstvo jednog mladića. U sve je upletena korumpirana policija, bande, gangsteri i druge elemente karakteristične za to doba New Yorka.

Ako, ipak, niste zainteresirani za kupovanje knjiga onda smo za vas izdvojili i najbolje aplikacije i stranice za besplatno čitanje knjiga.

Foto: IMDb, Unsplash

Učitati još
Zatvori