Journal Book Club: Izdvojili smo najpopularnije knjige koje čitamo u ožujku

Journal Book Club: Izdvojili smo
najpopularnije knjige koje čitamo u ožujku

Ožujak je po mnogočemu poseban: bliži se proljeće, tu je i Međunarodni dan žena, a izlaze i brojni novi naslovi. U naše su knjižare stigli dugoočekivani književni bestselleri, a njima smo pridodali i najbolje književne novitete općenito. Ispunite si ožujak genijalnim štivom koje nećete tako brzo zaboraviti.

Molim te, pazi na mamu, Kyung-sook Shin

Južnokorejska kultura napokon dobiva zasluženu pažnju nastavno na uspjeh filma Parasite. Tako je izdavačka kuća Hena predstavila knjigu Molim te, pazi na mamu južnokorejske autorice Kyung-sook Shin koja je ujedno prva ženska autorica koja je osvojila nagradu Man Asian Literary Prize 2012. godine i to upravo za ovaj roman.

“Kada se 69-ogodišnja So-you, majka iz naslova romana, odvoji od svog supruga u gužvi podzemne željeznice u Seoulu i nestane, njezina se obitelj nađe pred zidom ispunjena i tugom i krivnjom. Jedan od pokušaja potrage su i leci o nestalima koje žele polijepiti po cijelom gradu, ali ih upravo taj postupak suoči s bolnom spoznajom o nepoznavanju vlastite majke. Među članovima izbija svađa oko naoko beznačajnih stvari: formulacije teksta na letku te veličini nagrade koju bi ponudili za pomoć oko pronalaska majke (Koliko, zapravo, vrijedi mama!?) Frustracija je tim veća jer shvate da nitko od njih nema noviju maminu fotografiju pa je pitanje koliko stvarno poznaju ženu koju traže ono što zaglušujuće zvoni u njihovoj svijesti, ali i savjesti. Ova dirljiva, rašomonska priča nudi problem sagledan iz različitih perspektiva: kćeri, sina i supruga a svi se oni dramatično slijevaju u dirljiv finale majčine perspektive kroz koju se otkrivaju sve tajne njezinog neobičnog života, a koji su njezini najmiliji tako olako podvlačili pod nazivnik običnosti.”

Nevidljivi život Eurídice Gusmão, Martha Batalha

Prvijenac Marthe Batalhe bio je pun pogodak. Priča o dvije buntovne sestre čiji bi život izgledao sasvim drugačije da ne žive 1940-ih u Rio de Janeirou oduševila je svijet, a prošle je godine snimljen i dugometražni film. Batalha se u romanu poigrava životom u društvu pritisnutom partijarhatom, a istovremeno ozbiljnu društvenu problematiku pakira u neodoljivo štivo. Kako je i sama autorica rekla, likovi su temeljni “na životu mojih i vaših baka.”

“Uzbudljiva priča o Eurídice i Guidi, dvjema odvažnim i upornim ženama koje će, u pokušaju da se izbore za emancipaciju u patrijarhalnom brazilskom društvu 1940-ih godina, vrlo brzo shvatiti da su sreća i ispunjenje za kojima žude skriveni na mjestima o kojima dotad nisu ni sanjale. U romanu se pripovijeda o životu sestara Euridice i Guide u Rio de Janeiru u vrijeme kad su se žene u Brazilu tek trebale izboriti za svoja prava. Potisnute u oblast doma i kućanskih poslova, žene su bile „nevidljive“ kako u brazilskoj književnosti tako i u društvu.”

Sve što je Alice zaboravila, Liane Moriarty

Ime Liane Moriarty zasigurno vam već odzvanja negdje. Upravo je to autorica po čijoj je knjizi snimljena serija Big Little Lies s Nicole Kidman i Reese Witherspoon u glavnim ulogama. Jednaki je uspjeh polučio i ovaj roman Sve što je Alice zaboravila koji prati ženu koja se zaboravi cijelo jedno desetljeće svog života, a svaki je put iznova stajao na listama bestsellera. Moriartyjina djela nastavljaju osvajati male ekrane pa se tako već planira ekranizacija još jednog njezinog romana Devet potpunih neznanaca.

“Što biste napravili da vas posjeti mlađa verzija vas samih i ponudi vam priliku za popravak svih pogrešaka? Alice Love ima dvadeset devet godina, ludo je zaljubljena u supruga i čekaju prvo dijete. Zamislite samo kako li se iznenadi kad padne u teretani i sazna da ima trideset devet godina i troje djece koje se ni ne sjeća. Obožavani suprug Nick je mrzi i usred razvoda su, a od sestre Elizabeth se, iz nekog razloga, neobjašnjivo udaljila. Sada mora shvatiti zašto sestra jedva razgovara s njom i kako je ona sama postala jedna od onih premršavih mama u preskupoj odjeći. Kako je u samo deset godina toliko toga pošlo po zlu? Zašto ne prepoznaje samu sebe i zašto joj se nova Alice ni najmanje ne sviđa? Alice se mora prisjetiti svega što je zaboravila, ponovno izgraditi sliku cijelog desetljeća i saznati može li baš sve biti kao prije.”

Umijeće jednostavnog življenja, Shunmyo Masuno

Na našoj se listi pronašao i jedan japanski bestseler i to self-help prirode. Poznati redovnik Shunmyo Masuno odlučio je svoje znanje i način življenja pretočiti u kratke i jasne smjernice i metode za bolju svakodnevicu. Masuno se istaknuo upravo tako – nudeći akciju korak po korak, a ne samo filozofiju po kojoj živi. Kao što je i sam izjavio za The Japan Times: “Teško je otkriti ključ ‘zena’ kad samo čitamo filozofske knjige, kao što je to popularno raditi na Zapadu. Zen je beznačajan ako ljude zaista ne žive njegove osnove principe u svakodnevici.”

Feministička čitanja – Feminizam je za sve

Povodom festivala Feminizam je za sve koji se održava od 8. do 11. ožujka u Uraniji – prostoru kreacije, Fraktura je izdala nekoliko naslova feminističke perspektive. Posebno su zanimljiva djela šest autorica i osnivačica feminističkog portala MUF koji je ugašen 2018. godine.

Jasna Jasna Žmak, Lana Pukanić, Barbara Pleić Tomić, Lea Horvat, Maša Grdešić i Asja Bakić u predstavile su svaka svoju zbirku eseja. Svaka se od autorica veže feminizam za jedno od specifičnih tema npr. popularna kultura, majčinstvo, seksualnost. Feminizam iz njihovih rečenica dobiva novu dimenziju i približava se svakome na puno osobnijoj i razumljivijoj razini.

Aliceina mreža, Kate Quinn

Na popisu se pronašao i jedan povijesni roman autorice Kate Quinn. U fokus stavlja dvije žene – jedna koja je bila špijunka iz francuske mreže Alice u Prvom svjetskom ratu, i druga Amerikanka i pripadnica visokog društva koja traži nestalu rođakinju 1947. godine. Životi im se spajaju u vrtlogu kaotičnog poraća.

“Godine 1947. U kaosu poraća, američka studentica Charlie St. Clair trudna je i neudana, a njezina ugledna obitelj samo što je se nije odrekla. Također gaji očajničku nadu da bi njezina voljena rođakinja, koja je nestala u okupiranoj Francuskoj za vrijeme rata, mogla biti živa. Zato, kad je roditelji otjeraju u Europu kako bi se riješila svog „problemčića“, Charlie bježi u London, odlučna da otkrije što se dogodilo s rođakinjom koju je voljela kao sestru. 1915. Godinu dana nakon početka Velikog rata, Eve Gardiner izgara od želje da se pridruži borbi protiv Nijemaca, a prilika joj se pruža kad je neočekivano unovače kao špijunku. Šalju je u okupiranu Francusku i ondje je obučava neodoljiva Lili, „Kraljica špijuna“, koja je na čelu velike mreže tajnih agenata. Trideset godina kasnije, progonjena izdajom zbog koje se raspala Aliceina mreža, Eve dane provodi ogrezla u alkohol, osamljena u svojoj trošnoj kući u Londonu. Sve dok joj na prag ne bane mlada Amerikanka, izgovorivši ime koje Eve nije čula desetljećima. Zajedno kreću u potragu za istinom… bez obzira na to kamo bi ih mogla odvesti.”

Most Likely, Sarah Watson

Upravo je danas izašao roman Sarah Watson, ali o njemu se priča već dugo. Watson nas upoznaje s četiri djevojke koje su prijateljice od vrtića, a sada su nadomak fakulteta. Međutim, odlazak na fakultet sitničavost je naspram činjenice da će jedna od njih postati predsjednica SAD-a, a pitanje je naravno – koja ?

“Je li to Ava, savršena umjetnica koja se u tajnosti muči s pitanjem gdje pripada? Možda je CJ, ona koja uvijek ima plan za sve…osim za to kako popraviti grozne ocjene? Može to biti i Jordan, novinarka koja zna da je spremna za više nego što predgrađe Ohioja nudi. Nemojmo zaboraviti Marthu koja će morati prebroditi sve prepreke koje joj stoje na putu ostvarenja sna. Priča je to o četiri najbolje prijateljice koje si čuvaju leđa kroz nove ljubavi, prekide, prepreke i uspjehe i dokazuju da jako prijateljstvo može pomoći mladim ženama da postignu baš sve – pa čak i mjesto u Ovalnom uredu.”

In Five Years, Rebecca Serle

Gdje se vi vidite za pet godina? Upravo je to, naizgled trivijalno pitanje, pokrenulo lavinu događaja u priči Rebecce Serle. Priča je relativno slična onoj Liane Moriarty koju smo naveli, ali djeluje puno realnije i u nama budi pitanje ‘a što sa mnom za pet godina?’

“Kad prvoklasnu odvjetnicu s Manhattana Dannie Cohan pitaju to pitanje na najvažnijem intervjuu u karijeri, ona im spreman i izglancan odgovor. Kasnije, nakon što je razvalila intervju i zaručila se s dečkom, Dannie odlazi spavati mirno znajući da je na dobrom putu da ispuni petogodišnji plan. Ali kad se probudi odjednom je u drugom stanu, s drugim prstenom na ruci i pored drugačijeg muškarca. U pozadini idu vijesti – to je ista noć, 15. prosinca, ali 2025. Pet godina u budućnsti. Nakon šoka, Dannie se probudi ponovno u 2020. godini. Ne može se oduprijeti dojmu onoga što se dogodilo, ali odluči ignorirati neobično iskustvo. Tako i biva do trenutka kad, četiri i pol godine kasnije, slučajno upoznaje upravo muškarca kojeg je vidjela u snu prije toliko godina.”

My Dark Vanessa, Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell nova je autorica kojoj je oslikavanje itekako riskantne ljubavne veze pošlo za rukom. U romanu My Dark Vanessa Russell propituje dinamiku odnosa između naivne 15-godišnje tinejdžerke i njezinog manipulativnog profesora i kako isti ostavlja trag i puno godina kasnije.

” 2000. – mlada i ambiciozna Vanessa željna odraslog života uplete se u aferu s Jacobom Straneu, njezinim karizmatičnim 42-godišnjim profesorom engleskog jezika. 2017. – uslijed čitavog vala optužbi protiv snažnih muškaraca dolazi do pomutnje. Nekadašnja Straneova učenica tužila ga je za seksualno zlostavljanje, a traži i Vanessu da je podrži. Sada Vanessa nailazi na duboki razdor unutar sebe: ostati tiho i vjerovati u to da je kao tinejdžerka svojom voljom ušla u aferu sa Straneom ili redefinirati sebe i događaje iz prošlosti.”

Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u čitanju.

Foto: Press

Učitati još
Zatvori