Journal Book Club: Koje knjige ćemo čitati u studenom?

Journal Book Club: Koje knjige
ćemo čitati u studenom?

Napokon je došlo ono idealno doba za knjigu. Jesen, šalica kave ili čaja (navečer možda čaša vina) i omiljeno štivo… Što ćemo čitati u studenom, saznajte u nastavku…

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi.

Bridget Collins: Uvez

Radnjom podijeljenom u tri dijela, Uvez nas uvodi u svijet Emmetta Farmera, mladića iz ruralnog dijela Engleske, koji nakon duge i teške bolesti počinje raditi kao šegrt kod Knjigoveže – majstorice zanata uvezivanja misli i sjećanja u knjige. Naučit će ručno izrađivati prekrasne sveske, a u svaki će uvezati nešto posebno i izvanredno: uspomenu. Postoji li nešto što želite zaboraviti, pomoći će vam. Vaša prošlost bit će sigurno pohranjena u knjizi i nikada se nećete morati prisjetiti svoje tajne, ma koliko stravična bila.
Knjigoveštvo je izniman zanat, ali i zanat koji podliježe predrasudama i strahovima, jer jednom kada uvežete svoje sjećanje, ono više nije vaše, otvoren vam je put bez boli i patnje. Ipak, svatko tko dođe do knjige s vašim imenom može doznati vaše najmračnije tajne, pa ne čudi što su se u svijetu Uveza knjige smatrale opasnima i zlima. To je svijet u kojem se ne čitaju romani i pripovijetke, nego tuđa sjećanja, kontroverzni događaji, opisi ratova ili pak ljubavne priče osoba koje su ih proživjele i uvezivanjem zauvijek izgubile.

Emmett zaranja u novi život, uči tajne zanata, ali i nailazi na nešto što nikada nije očekivao – knjigu koja nosi njegovo ime. Tajna pohranjena u toj knjizi promijenit će njegov pogled na svijet, otkriti bolne uspomene i natjerati ga da se svom snagom bori za ono što je u toj knjizi izgubio.
Iznimno primamljiv i raskošan, Uvez je roman koji će svojom dosjetljivošću, intrigama i ljubavnom pričom izvan okvira zaokupiti vašu pozornost i natjerati vas da se zaljubite u njega.

Samanta Schweblin: Sezona kentukija

Počelo je neprimjetno, ali već sada su posvuda, u domovima Vancouvera i Zagreba, Hong Konga i Tel Aviva, Barcelone i Oaxace – ispod bezazlene krinke plišanaca, sa sićušnim kamerama umjesto očiju, naši novi high-tech ljubimci pružaju nam pristup u privatnost tuđih života. Jer, bilo na minutu ili za cijeli život, svaki kentuki spojit će dvije osobe od krvi i mesa – a tko god da smo na suprotnom kraju kamere i svijeta – vlasnik ili biće – uskoro ćemo naučiti da vjera u dobrotu neznanaca može odvesti do nezaboravne pustolovine, neočekivane ljubavi, ali i užasa iz najgore noćne more.

U Sezoni kentukija briljantna argentinska autorica Samanta Schweblin podarila nam je još jedan nadasve originalan roman: napet i jezovit triler koji razotkriva uznemirujuću stranu novih tehnologija, ali i prodire duboko u prirodu ljudskog bića. Njezini junaci vode nas do ruba naših predrasuda i propituju granice voajerizma, intimnosti, žudnje i (ne)povjerenja prema drugima, utjelovljujući istovremeno složene odnose čovjeka i onoga što je stvorio.

Samanti Schweblin treba vjerovati: sezona kentukija traje, pitanje je samo kada ćemo to shvatiti.

Wolfram Eilenberger: Doba čarobnjaka

Doba čarobnjaka Wolframa Eilenbergera izvanredni je prikaz velikog desetljeća filozofije (1919.–1929.), na razmeđi uživanja u životu i gospodarske krize, poraća i nadolazećeg nacionalsocijalizma. Uspona Martina Heideggera nalik na komet i njegove ljubavi prema studentici Hannah Arendt. Posrnuća i zanosa Waltera Benjamina, koji je zbog lude ljubavi prema latvijskoj anarhistici na Capriju i sam postao revolucionar. Genija i sina milijardera Ludwiga Wittgensteina, koji, nakon što je potpuno osiromašio, radi kao učitelj u pučkoj školi u donjoaustrijskoj provinciji dok ga u Cambridgeu slave kao “boga filozofije”. I naposljetku Ernsta Cassirera, koji je još u godinama prije nego što je emigrirao iz Njemačke u građanskim četvrtima Hamburga osjetio nadolazeći antisemitizam na vlastitoj koži. U životnome putu i revolucionarnome mišljenju ove četvorice iznimnih filozofa, smatra Wolfram Eilenberger, nalazimo i temelje iskona našeg današnjeg svijeta. Zahvaljujući autorovu velikom pripovijedalačkom umijeću, Doba čarobnjaka, ta retrospektiva dvadesetih godina, podjednako inspirira kao što i opominje, ali prije svega pravi je užitak za čitatelje koje povlači u taj svijet.

Mani Gotovac: Rastanci

Sve počinje prekidom. Zapisao je Paul Valéry. Vani sipi hladna kiša. Cmizdri, malo pada, malo ne. Otvaram kišobran, zatvaram ga. Vlažno je, nelagodno. Kao da je ta kiša više u tijelu nego u oblacima. Moja prijateljica na putu od Marulićeva spomenika pa do Mihanovićeve još desetak minuta melje najnovije tračeve. Kažem joj da žurim. Ne čuje me, ne čujem je. Melje. Pozdravljam, ponavljam – žurim. Hodam sporo. Iznenadio me jutros mobitel. Negdje oko 11 sati. Zapravo SMS.„Čekam te u Esplanadi na večeri. Budi točna.“ – odlomak iz romana

Martina Mlinarević: Bukača

Spisateljica Martina Mlinarević donosi novu knjigu! Naziva Bukača, moći ćete ju u izdanju Buybooka od 15. studenog naći u svim boljim knjižarama, dok će ju autorica 15. studenog 2019. predstaviti na zagrebačkom Interliberu! Iako još nije u knjižarama, vjerujemo da će svaki obožavatelj njezinog djela do kraja mjeseca progutati knjigu!

Nova knjiga Martine Mlinarević potresno je i iskreno djelo koje donosi priču posljednje godine njezinog života; od izlaska romana Huzur pa do danas, sve ono o čemu je hrabro šutjela. Bukača donosi priču propasti jednog društva, obitelji, rušenje iluzija, licemjerje te stigmatizacije.

Čini nam se da je ova knjiga još važnija od Huzura, a Huzur je imao sedam izdanja – ovo je još jedan iskreni bestseller Martine Mlinarević.

Zadie Smith: Vrijeme swinga

Zadie Smith, koja se proslavila Bijelim zubima, napisala je ponovno briljantan roman, čije su protagonistice dvije tamnopute prijateljice koje odrastaju u miješanim obiteljima u siromašnom predgrađu Londona. Obje žele biti plesačice, ali samo je Tracey talentirana za ples. Njezina prijateljica, neimenovana pripovjedačica romana u 1. licu, u svemu slijedi Tracey kao uzor, ali u biti ima jasno definirane stavove. To blisko i zamršeno prijateljstvo naglo se prekida u njihovim dvadesetima, ali oblikuje ih za cijeli život. Tracey uspijeva doći do pozornice, no završava ondje gdje je i počela, dok njezina prijateljica postaje osobna pomoćnica pop-zvijezde i iz prve ruke saznaje kako živi onaj mali postotak privilegiranih. Kad pjevačicu obuzmu filantropske ambicije, priča se iz Londona i New Yorka premješta u zapadnu Afriku gdje ona gradi školu za djevojčice. Tamo turisti dolaze razgledavati nekadašnja skupljališta robova, a tamošnji stanovnici riskiraju život kako bi odande pobjegli u „bolji“ život.

U romanu autorica progovara o rasi, klasi i identitetu, pitanjima tko je uspio u životu, a ko ne i koliko je to uopće važno, ali i o prirodi prijateljstva i odnosu majka/kći (izvrstan portret majke pripovjedačice koja od doseljenice s Jamajke postaje zastupnica u britanskom parlamentu).

Znalački napisan, ovo je tekst o životu, na trenutke bolan – o bijelima i crnima, bogatima i siromašnima, o našim korijenima i porijeklu te načinima kako nas oni oblikuju i kako s time živjeti, o životnom uspjehu i padu i, na kraju krajeva, o relativnosti svega toga kad napravimo rezime svoga života.

Eva Woods: Kako biti sretan

Eva Woods suvremena je britanska autorica ljubića i chick-lita. Podučava kreativno pisanje. Voli vino, pop glazbu i praznike. Živi u Londonu. Annie je već toliko dugo vremena tužna da je zaboravila sve druge osjećaje. Njezin očaj prati je poput sjene iz dana u dan. Sve dok ne sretne Polly. Polly je sušta suprotnost Annie. Neobična je, vesela i sretna. Njezina ju je bolest naučila da je život prekratak da bi se tratio na nevažne stvari. Polly ima 100 dana da pomogne Annie pronaći sreću. Annie je uvjerena kako je to nemoguće, ali ne i Polly. Tako započinje njihovo druženje i Annie pomisli da je možda, ali samo možda, ipak moguće pronaći još nešto lijepo u životu. Uskoro, Pollyna se bolest pogorša i očajnički treba pomoć. Na koncu Annie mora odgovoriti na jedno pitanje, vrijedi li riskirati i dopustiti nekome da nam uđe u život.

Emma Yarlett: Gricko – Čudovište koje gricka knjige

Što bi se dogodilo da u knjizi (ili pak na polici punoj knjiga) živi čudovište koje obožava grickati knjige? Hoće li pregristi važan dio teksta kojeg samo maštom možemo popuniti? Hoće li pomiješati priče? Ajme, tko to može sastaviti? Može li se uopće čitati knjiga kroz koju je čudovište projurilo?

E, pa, naravno da može! I to s velikim veseljem jer taj je Gricko maleno žuto čudovište koje naprosto obožava knjige i svoju strast nevjerojatnom brzinom prenosi. Gricko voli grickati stranice romana, rječnika, atlasa, bajki… Uhvatili smo ga dok juri kroz priču o Zlatokosi, Crvenkapici i Janku. I, da, malčice ih je poremetio, ali, kako da prođe kroz priču neopažen?! Vedar je, brz i jako gladan priča. Kad će stati i kako, hoće li uopće, otkrijte sami.

Ova se slikovnica čita naglas, različitim glasovima, uz nju se glumi. Ona je i za tiha, samotna čitanja i za čitanja u društvu s puno znatiželjne djece. I znate što, u ovoj će knjizi uživati i roditelji.

Bruce Dickinson: What Does This Button Do?

Bruce razmišlja o vrtuljkuživota. Prisjeća se eksplozivnih eksploatacija njegova ekscentričnog britanskog djetinjstva, meteorskog uspona Maidena, prizivanjem moći tame, filozofijom mačevanja i odlučnog odbacivanja raka poput nepozvanog gosta.

Hrabar, iskren, inteligentan i duhovit, ovaj dugoočekivani memoar odiše životom, srcem i umom istinske rock ikone, a zajamčeno je da će nadahnuti i znatiželjne duše i žestoke obožavatelje.

Dana James: Dijeta po arhetipovima

Radeći s tisućama žena koje su željele smršavjeti i promijeniti oblik tijela, svjetski poznata nutricionistica i praktičarka funkcionalne medicine Dana James uočila je neobičan trend: bez obzira na to koliko su se ustrajno držale dijete i plana vježbanja, stari obrasci ponašanja i sumnja u sebe sabotirali su njihov trud. Zašto se to događa? Autorica detaljno objašnjava koji hormoni i koji kemijski procesi uzrokuju skladištenje masnog tkiva na trbuhu, bedrima i bokovima, a oni su itekako ovisni osjećajima.

Upravo kroz razumijevanje modela arhetipova možemo proniknuti u srž našeg ženskog bića i osvijestiti uzroke loših i štetnih prehrambenih navika zbog kojih se vrtimo u začaranom krugu nezadovoljstva, frustracije i razočaranosti sobom. Kada shvatimo koja temeljna sjećanja upravljaju našim ponašanjem i doživljajem sebe, možemo poduzeti korake prema svojem iscjeljenju.

U ovom uzbudljivom priručniku autorica predstavlja model arhetipova koji će mnogim ženama doslovno otvoriti oči, pomoći da promijene prehrambene navike i žive sretan i ispunjen život.

Otkrijte svoj jedinstveni arhetip, pobijedite emocionalno prejedanje
i živite u skladu sa svojim pravim JA.

Dana James američka je nutricionistica, praktičarka funkcionalne medicine i kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja. Njezin je pristup jedinstven i drugačiji povezujući osjetilno i duhovno, znanstveno i spiritualno – hrana i osjećaji neraskidivo su povezani, pri čemu podsvjesne misli i uvjerenja imaju ključnu ulogu u izgradnji samopoštovanja te razvoju određenih prehrambenih navika.

Foto: Promo, Unsplash

Učitati još
Zatvori