Journal Book Club: Cvijeće

Journal Book Club: Cvijeće

Nova knjiga Journal Book Cluba je roman Cvijeće pisca Alfonsa Cruza. Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle!

ALFONSO CRUZ: CVIJEĆE

Sutra je idealna prilika da svoje sudjelovanje u Journal Book Clubu zaokružite i s druženjem s piscem – a svakako nemojte zaboraviti ponijeti svoj primjerak knjige na posvetu i potpisivanje. Naime, sutra, u subotu, 13. listopada, u 19 sati u zagrebačkoj Booksi, u sklopu Europeje, gostuje Alfonso Cruz, dobitnik EU nagrade za književnost!

Afonso Cruz, autor nagrađivanog remek-djela Kokoschkina lutka (Naklada Ljevak, 2015.), u romanu Cvijeće nastavlja u sličnom stilu: radnja se odvija kroz nekoliko isprepletenih priča koje se na kraju spajaju u složenu cjelinu.

Tema romana Cvijeće je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni lik je gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca. Zna sve o glazbi, ali ne sjeća se da je ikada vodio ljubav. Pripovjedač knjige, cinični novinar nezadovoljan životnom rutinom, pokušava Ulmeu pomoći vratiti izgubljeno emocionalno pamćenje. Ali ta zadaća nije nimalo laka jer odgovor na pitanje tko smo ovisi o osobi koju pitamo: netko kome se ne sviđamo, za nas će reći da smo grozni, dok će onaj tko nas obožava tvrditi da smo sveci. Osim dirljive priče o ljubavi i svojevrsne “psihologije pamćenja”, roman Cvijeće Afonsa Cruza je i snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima – malih stvari koje ostaju u našem sjećanju. Riječ je o izvrsnom romanu jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

Ovu odličnu knjigu možete kupiti u svakoj boljoj knjižari ili putem web shopa u izdanju Ljevak, a jedan sretnica ili sretnik sada ima priliku i osvojiti svoj primjerak!

Pošaljite svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Cvijeće, do 19. listopada, kada ćemo objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezano za ovaj novi klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Čestitamo Andrei Stanić!

Foto: Tom

Učitati još
Zatvori