Donosimo najbolje knjige koje možete uhvatiti na Interliberu

Donosimo najbolje knjige koje možete
uhvatiti na Interliberu

Prošle smo godine propustili pravi Interliber koji je mnogima važna mala tradicija tijekom studenog, a za izdavače prilika da predstave ono najbolje iz svoje naklade. Radi se o onim danima u godini kad knjige ulaze u mainstream, mnogi pokušavaju uhvatiti bestselling naslove po boljoj cijeni i jednostavno je poseban gušt razgledavati naslove uživo. Paralelno se na Interliberu nerijetko odvijaju i zanimljivi književni razgovori i popratni sadržaju stoga u nekoliko dana Zagrebački Velesajam postaje pravi hub ljubitelja knjiga i najvećih aktera iz književne branše.

I ove ćemo se godine rado pridružiti toj pomami i obavještavati vas o popustima pojedinih izdavača i zanimljivostima sa sajma, a sve kako bi zajedno pronašli najbolje naslove za svoju policu. Ususret Interliberu koji službeno počinje 9. studenog, donosimo vam prijedloge izvrsnih knjiga koje vrijedi pokušati uhvatiti na sajmu…

Mračna kći, Elena Ferrante

Elena Ferrante drži specifično mjesto u svjetskoj književnosti. Jedna je od najvažnijih aktualnih književnica koja nas je prošle godine oduševila knjigom Lažljivi život odraslih. Ovih je dana izašao prvi trailer za film s Olivijom Colman i Dakotom Johnson snimljen upravo po ovoj knjizi koju je Profil pripremio u novom izdanju u hrvatskom prijevodu!

Prisjetimo se, roman koji je objavljen originalno 2006. godine prati Ledu, rastavljenu profesoricu u svojim srednjim godinama koja ostaje sama nakon što su njezine kćeri preselile k ocu. Ususret ljetu odlučuje otići na ljetovanje u malo mjesto na Jonskom moru. Na putovanje odlazi s ravnodušnim očekivanjima, spremna na to da će ju obuzeti uspomene i nostalgija zbog obitelji, ali ono što se događa je upravo suprotno – Leda uživa u slobodi i svoje dane provodi na plaži. Vrijeme tako teče, dok na odmoru ne upozna Ninu, mladu majku koja pokušava balansirati život i roditeljstvo u pratnji velike obitelji. Gledajući Ninu, Leda se počinje vraćati u prošlost, preispitujući svoje majčinske i druge odluke koje su zavijek definirale njezin i život cijele njezine obitelji.

Hamnet, Maggie O’Farrell

Knjiga Maggie O’Farrell odjeknula je u međunarodnim književnim krugovima i ovjenčala se nagradama poput British Book Award i Women’s Prize. Raskošna priča oslanja se na život Williama Shakespeara, krasi je vizualno impresivna naslovnica, a čitatelji iz cijelog svijeta izrazili su oduševljenje stilom pisanja i dirljivom obiteljskom pričom.

U pitanju je fikcija o Shakespeareovom sinu Hamnetu, dječaku koji je preminuo s 11 godine 1596. godine. Radnja započinje ljetnog dana u Stratfordu kad djevojčicu Judith iznenada uhvati groznica. Njezin brat blizanac, mladi Hamnet, panično odlazi u potragu za pomoći, no, nikoga nema kod kuće. Majka Agnes radi na polju, otac William u Londonu. I nitko ne sluti da se sprema smrt djeteta koja će mnogo toga promijeniti.

Zagoreni šećer, Avni Doshi

Avni Doshi zaintrigirala je javnost romanom koji se brzo svrstao u vrhunske novitete 2020. godine. Prvotno je knjigu Zagoreni šećer objavila u Indiji, a odmah po objavi u Ujedinjenom Kraljevstvu Doshi je ušla u izbor za popularnu nagradu Booker.

Zagoreni šećer vodi nas u Indiji gdje upoznajemo umjetnicu Antaru, čiji se život krene razmotavati u neželjenom smjeru kad joj majka oboli i počinje gubiti pamćenje. Majčina bolest Antari stvara pritisak koji je neminovno vodi u prošlost i djetinjstvo, prisiljava je na duboku introspekciju te izaziva cijelu paletu oprečnih osjećaja. Ona se lomi između ljubavi i mržnje, između prihvaćanja i odbijanja, za što ima mnoštvo razloga. Odrastala je zapostavljena i odbačena jer joj je majka u mladosti bila divlja djevojka, nesklona prihvatiti majčinstvo, kao i norme indijskog društva. U tom kompliciranom odnosu Antara ne bježi ni od pomisli o osveti, ali hoće li to i učiniti, ostaje neizvjesno do samoga kraja.

Nerazdvojne, Simone de Beauvoir

Ove smo godine dobili priliku čitati roman feminističke ikone Simone de Beauvoir. Iako je u pitanju knjiga s nešto manjim brojem stranica, radi se o vrlo osobnom, dirljivom i upečatljivom osvrtu na jedan period povijesti i razdoblje života kultne autorice i filozofkinje.

Obeshrabrena Sartreovom kritikom da je rukopis nezanimljiv, gurnula e Beauvoir ga je u stranu gdje je ostao sve do danas. Zahvaljujući marnosti njezine posvojene kćeri Sylvie Le Bon de Beauvoir rukopis je izvučen iz ostavštine i objavljen 2020. godine po prvi put u Francuskoj. Radi se o dragocjenom svjedočanstvu o autoričinim formativnim godinama i prijateljstvu sa neprežaljenom, prerano preminulom Zazom.

Pčelar iz Alepa, Christy Lefteri

Nuri je pčelar, a njegova supruga Afra slikarica. Žive životom običnih ljudi, okruženi obitelji i prijateljima, u prelijepom sirijskom gradu Alepu – dok se ne dogodi ono najgore.

Kada ratni vihor pohara njihovu zemlju i do temelja uništi njihov grad, odnijevši sa sobom sve ono što su nekoć voljeli i do čega im je bilo najviše stalo, ne preostaje im ništa doli pobjeći. Pčelar iz Alepa svjetski je bestseler, dosad prodan u više od milijun primjeraka i preveden na 25 jezika. Dobitnik je i prestižne književne nagrade The Aspen Word. Christy Lefteri odrasla je u Londonu i dijete je izbjeglica s Cipra. Predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Brunel u Londonu. Ideju za Pčelara iz Alepa dobila je dok je radila kao volonterka Unicefa u Prihvatnom centru za izbjeglice u Ateni.

Ne laži mi, Willow Rose

Dvanaestogodišnja Sophie Williams, mlada uspješna sportašica, nije se vratila iz ljetnoga izviđačkog kampa.

Tri mjeseca poslije, njezino tijelo pronađeno je u vreći za spavanje u najposjećenijem dijelu plaže Cocoa Beacha, a mještani su ogorčeni. Kad nestane sin poznatog senatora, a roditelji prime uznemirujući videozapis, bivša FBI-eva agentica Eva Rae Thomas, koja se upravo vratila u rodni grad, razvedena i bez posla, upušta se u istragu, prekidajući svoje obećanje dano djeci da se više neće baviti policijskim istragama. Ali što dublje kopaju, to se otkrivaju sve zamršenije tajne. Uskoro se svi kojima je draga nađu u smrtonosnoj opasnosti… Ne laži mi jest hit-krimić bestseler autorice Willow Rose.

Oni 2, Tisja Kljaković

Tisja Kljakovic_naslovna

Tisja Kljaković Braić jedna je od najpopularnijih ilustratorica trenutno u Hrvatskoj. U njezine šarmantne i svakodnevne karikature bračnog para zaljubili su se poznavatelji umjetnosti, ali i laici koji su se u ilustracijama vrlo lako pronašli. Nedavno je u izdanju Fraktura izašla druga, nadopunjena zbirka ilustracija Oni 2 koja donosi nove prizore iz života bračnog para koje će vas garantiramo razveseliti.

2020

Još jedna knjiga domaćih odnosno regionalnih autora koja je nedavno izašla, a jedva čekamo da nam dođe na red za čitanje. Okuplja neka od najinteresantnijih imena regionalne književne scene pa se tako radi o zbirci tekstova Lane Bastašić, Luize Bouharaoue, Dijane Matković, Rumene Bužarovske, Danila Lučića i Nikole Nikolića.

Radi se o svojevrsnom dnevniku koji je pisalo šest autora, ideja je to koje se dosjetila Lana Bastašića krajem 2019. godine, ne sluteći kakva godina slijedi. “I upravo ta početna, nedužna pozicija iz koje sve kreće daje ovom dnevniku poseban šarm, no njegovi autori itekako dobro znaju kako da se nose s nedaćama na koje nailaze, jer ovo u njihovim životima, kao i našima, uostalom, nisu ni najčudnija ni najgora vremena. 2020. iznimna je knjiga u kojoj sekstet beskompromisno izlaže sebe i svoju intimu pred lice publike. Razmišljanja i odluke, ponekad promišljanja, a ponekad ne, strahovi i nade, samoća i rijetki susreti bili su i njihova i naša svakodnevica. Čitati o 2020. godini, u kojoj su se munjevito smjenjivale ushićenost čovječanstvom i razočaranost njime, znači iznova zaroniti u svoju nutrinu, kroz oči drugih. Forma zajedničkog dnevnika neobična je, ali ovaj maleni orkestar svira uigrano, a svaka pojedina solodionica malo je remek-djelo”, glasi Frakturin službeni opis knjige.

Dok nas brak ne rastavi, Taylor Jenkins Reid

Posljednjih je nekoliko godina u znaku Taylor Jenkins Reid. Ako pratite stranu književnost, onda vam je ova autorica zasigurno više puta iskočila na feedu bilo koje društvene mreže. Nakon genijalnih Sedam muževa Evelyn Hugo, Daisy Jones i Šestora te Malibuu Rising, čitamo roman Dok nas brak ne rastavi.

“Poslije jedanaest zajedničkih godina, Lauren i Ryan u ustajalom su braku koji je pred raspadom. Nekoć ludo zaljubljeni, više nisu sretni i jedva se podnose. I zato smišljaju nekonvencionalan plan – razdvojit će se na godinu dana i potražiti način da opet ožive ljubav i strast. Narednih 365 dana vrijedit će samo jedno pravilo: neće se ni čuti ni vidjeti. Sve ostalo im je dopušteno. Nakon prvotnog šoka Lauren se otiskuje na put samospoznaje i ubrzo shvaća da njezina obitelj i prijatelji imaju drugačiju predodžbu o braku i monogamiji. Njihov utjecaj, kao i mnogobrojni izazovi života bez Ryana te vlastita duboka preobrazba promijenit će Laurenina uvjerenja o ljubavi i vjernosti.”

Nestale ljubavi, Dolly Alderton

Dolly Alderton proslavila se svojim britkim stilom pisanja, bez previše ukrašavanja i obradom tema bliskim današnjim milenijalcima. I sama je poznata ličnost zahvaljujući svojim kolumnama u The Sunday Timesu i podcastu, a po njezinom se hit memoaru Sve što znam o ljubavi trenutno snima i serija.

Jednako je uspješan roman Nestale ljubavi u kojoj Alderton ponovno barata milenijalskim poimanjem ljubavi, prijateljstva i života u današnjem svijetu. Nina Dean u svojim je ranim tridesetima i upravo je kupila svoj prvi stan u Londonu. Kad upozna Maxa – šarmantnog muškarca koji joj na prvom spoju kaže da će ju oženiti – čini se da sve ide baš kako treba. Uostalom, savršen je trenutak za novu ljubavnu vezu jer Nina posvuda oko sebe vidi podsjetnike na to kako vrijeme brzo prolazi. Prijateljstva lagano blijede, bivši dečki nastavljaju sa svojim životima i, još strašnije, sele se u predgrađa. Utočište ne može pronaći ni kod roditelja – majka je zaokupljena krizom srednjih godina, a voljeni otac pati od demencije. Max je tu da joj pruži balans i priliku za novu etapu u životu. Ili ipak ne?

Foto: Pexels, PR, Profil knjiga, Vorto Palabra, Fraktura

Učitati još
Zatvori