Jedan od najvećih fotografa 21. stoljeća posjećuje Zagreb

Roger Ballen jedan je od najutjecajnijih i najvažnijih fotografa 21. stoljeća koji će u rujnu u sklopu 7. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida posjetiti Zagreb kao jedan od članova međunarodnog žirija festivala.

ballen post 2

Selma Blair and Sphynx, 2005.

S kustosicom zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Leilom Topić održat će razgovor o svojem radu pod nazivom ‘The photography of Roger Ballen by Roger Ballen’ i predstaviti nedavno izdanu proširenu ediciju knjige Outland, svoje najpoznatije knjige fotografija te istoimeni film, koji su izazvali veliku kontroverziju i zanimanje javnosti te postali jedan od najneobičnijih fotografskih projekata 21. stoljeća.

ballen post 2

Middleburg, 1983.

Ovaj rođeni Njujorčanin od kraja 80-ih godina živi u Južnoj Africi, dokumentirajući stanovnike rubnih dijelova društva, mentalno zaostale te one koji su gubitkom privilegija apartheida izgubili uvjete za normalnu egzistenciju.
Roger Ballen u početku se bavio dokumentarnom fotografijom, a 1990-ih godina stvorio je stil utemeljen na fiktivnim zapisima, no u svojim najnovijim radovima Boarding House i Asylum of the Birds suzio je granicu između fikcije i stvarnosti. U navedenim radovima Ballen je ujedinio crtanje, slikanje, kolaž i kiparstvo kako bi stvorio kompleksne setove. Spomenuti nizovi radova velik su doprinos za umjetnost. Ballen je u njima proširio svoj repertoar i vizualni jezik, a spojem crtanja, fotografije i videa nije samo pridonio umjetnosti, već je dao i snažan komentar na ljudsko stanje i njegov kreativni potencijal.

Godine 2012. izazvao je dodatne kontroverzije i zanimanje javnosti nakon što ga je južnoafrička rap-rave grupa Die Antwoord uvjerila da pristane režirati karakteristično uznemirujući video za njihov novi singl ‘I Find U Freeky’. Video je postao internetska senzacija, s preko 30 milijuna pregleda na YouTubeu. Članovi neprivilegiranih južnoafričkih zajednica su u Ballenovim režiranim kadrovima prikazani odmaknuto i iščašeno, a fotografska atmosfera često izaziva jezu i zazor. Njegove fotografije prizivaju i pojam nelagode, Freudov termin ‘unheimlich’. Ipak, očito je da su svi subjekti Ballenova fotoobjektiva dragovoljno pristali na fotografiranje te su na neki neobičan način ponosni što sudjeluju u Ballenovoj kreaciji. Kao što često ističe u intervjuima, Ballen ne smatra da je posrijedi eksploatacija outsidera nego naprotiv, drugačiji pogled na poimanje ljepote, za njega je fotografija ‘način gledanja u ogledalo’.

Razgovor, predstavljanje i potpisivanje knjiga održat će se u subotu, 5. rujna s početkom u 17 sati u atriju Galerije Klovićevi dvori. Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida Ballen nije samo gostujući predavač, već i član međunarodnog žirija koji je za festival odabrao deset finalista čiji će se radovi prikazati na središnjoj izložbi festivala u Galeriji Klovićevi dvori. Cjelokupan izložbeni, diskurzivni i zabavni dio programa festivala možete saznati na organvida.com te prateći društvene mreže festivala.

organ vida klovicevi dvori

 

Foto: Facebook

0