Izložba jednog od najvećih imena kiparstva

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, jednom od najljepših izložbenih prostora u Republici Hrvatskoj, u kojemu se kontinuirano 115 godina održavaju izložbe, od 6. svibnja do 20. rujna 2015. bit će otvorena izložba jednog od najvećih imena kiparstva – Augustea Rodina (1840.-1917.).

Auguste Rodin u svojem muzeju u Meudonu

Auguste Rodin u svojem muzeju u Meudonu

Izložba nazvana ‘Rodin u Meštrovićevu Zagrebu’ predstavit će slavnog kipara sa 57 skulptura (bronca, gips, mramor), 20 crteža i 20 fotografija (izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegovoga rada u Parizu).

Auguste Rodin, Vrata pakla, timpan, 1887. - 1889., sadra, Pariz, Musee Rodin

Auguste Rodin, Vrata pakla, timpan, 1887. – 1889., sadra, Pariz, Musee Rodin

Među izloženim djelima bit će i ona po kojima je Rodin globalno poznat – poput remek-djela ‘Mislilac’, ‘Poljubac’, ‘Vrata pakla’, ‘Brončano doba’, ‘Građani Calaisa’, ‘Adam’, ‘Eva’… Rodinova izložba koncipirana je posebno za Umjetnički paviljon u Zagrebu, svojom retrospektivnom koncepcijom obuhvatit će sva najvažnija kiparova djela i naglasiti plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje.

Auguste Rodin u vrtu svoje vile u Meudonu

Auguste Rodin u vrtu svoje vile u Meudonu

Izložba Augustea Rodina je jedan od kulturnih događaja u okviru Festivala francuske kulture u Hrvatskoj, u 2015. godini, nazvanog ‘Rendez-vous’. Tijekom Festivala, koji će trajati od svibnja do kraja rujna 2015. ukupno će se održati 150 događanja iz područja kulture, umjetnosti, sporta, gastronomije i sl.

Adolphe Braun, Meditacija, sadra, Karbonska fotografija, Pariz, Musee Rodin

Adolphe Braun, Meditacija, sadra, Karbonska fotografija, Pariz, Musee Rodin

Ovim predstavljanjem Francuska uzvraća posjet, nakon uspješnog prvobitnog predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti u Republici Francuskoj 2012./2013. godine, održanog pod nazivom ‘Croatie, la voici’. Tijekom Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u pariškom Muzeju Rodin bila je postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića, a sada se Francuska, u uzvratnom posjetu, predstavlja u Hrvatskoj s izložbom Rodina.

Auguste Rodin,  Pierre Puvis ede Chavannes  (1824. - 1898.), 1891. - 1913. mramor, Pariz, Musee Rodin

Auguste Rodin, Pierre Puvis ede Chavannes (1824. – 1898.), 1891. – 1913. mramor, Pariz, Musee Rodin

Osim u Zagrebu, Rodinova djela bit će izložena i u Splitu, gdje će se 8. svibnja 2015., u Galeriji Meštrović, otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba ‘Rodinova Meditacija u Splitu’, na kojoj će se predstaviti kiparova skulptura ‘Meditacija – Unutarnji glas’.

Auguste Rodin, poljubac, veliki model, 1888. - 1898., sadra, Pariz, Musee Rodin

Auguste Rodin, Poljubac, veliki model, 1888. – 1898., sadra, Pariz, Musee Rodin

Autori izložbenog projekta u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin iz Pariza i Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti. Kustosice su Veronique Mattiussi (Muzej Rodin) i Barbara Vujanović (Atelijer Meštrović). Postav izložbe potpisuju Andro Krstulović Opara i ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Auguste Rodin

Auguste Rodin

Foto: Umjetnički paviljon, Getty Images

0