Najstarija hrvatska tramvajska stanica dobila je novo ruho zahvaljujući umjetnici Tei Jurišić

U sklopu Međunarodnog dana mira, 21. rujna ove godine, u Osijeku je postavljena nova umjetnička ilustracija koju potpisuje akademska umjetnica Tea Jurišić. Ilustracija je postavljena u galeriji na otvorenom (tramvajska stanica) u sklopu projekta Urbane intervencije.

“Pozdrav s Marsa” Tee Jurišić

Vizualni i urbani identitet grada oživljen je novim umjetničkim djelom „Pozdrav s Marsa“ akademske umjetnice Tee Jurišić. Dio je to projekta udruge PLANTaža koja od 2014. sudjeluje u stvaranju i održavanju kreativne i kulturne scene na lokalnoj razini, ali i šire. Ovim projektom naziva “Urbane intervencije” žele zaboravljenim lokacijama u gradu udahnuti novo ruho. Kao i s većinom lokacija u hrvatskim gradovima, one s povijesnim bogatstvom često ostaju zaboravljene i napuštene, a upravo je umjetnost ta koja im daje novu dimenziju. Prvim se radom predstavila akademska umjetnica Slađana Zubić čije su prepoznatljive babuške na stanicu postavljene 2019. godine. Najstarija hrvatska tramvajska stanica, izgrađena 1926. sada je dobila novi izgled na oduševljene svih Osječana, ali i njihovih gostiju.

O umjetnici

Tea Jurišić hrvatska je vizualna umjetnica čije radove možemo vidjeti diljem zemlje, ali i šire. Svojom umjetnošću redovito radi osvrt na aktualne situacije, a posebnu pažnju pridaje radovima nastalim u ovoj korona krizi koja je uvelike bacila na koljena upravo umjetnost i kulturu.

Foto: Tomislav Šilovinac

3