Završio je najbolji do sada, 12. Ferragosto JAM

Završio je najbolji do sada,
12. Ferragosto JAM

12. Ferragosto JAM

Napucanim nastupom euforijom ponesenih Brkova završen je 12. Ferragosto JAM na Orahovačkom jezeru. Više od 50 izvođača na čak šest pozornica povijesni je rekord festivala – Josipa Lisac, Goran Bare i Majke, Urban&4, Vojko V, Edo Maajka, Partibrejkers, Krankšvester i mnogi drugi očarali su publiku koja je od 1. do 5. kolovoza, u četiri dana i noći živjela u nesvakidašenjem zajedništvu.

Festivalsko tematsko otvorenje u četvrtak proteklo je u znaku glazbe 90ih uz dance kraljice I Bee, Mineu i Ellu te party mahera Knežu. Već idućeg dana program se proširio na dodatne sadržaje poput glazbenog kviza, a pojava Ferragosto orkestra razveselila je sve koji su dan provodili u kupanju, roštiljanju i druženju uz jezero. Glavnu Addiko Piknik pozornicu u petak su upogonili mladi bendovi Helem nejse i Rezerve te fantastični i drugačiji Porto Morto koji svojom ekscentričnošću strelovitom brzinom korača prema samom vrhu domaće scene. U večernjim satima svoju etno magiju publici su prenijeli Kries nakon čega je uslijedio uvijek poseban nastup žilavog Gorana Bareta s Majkama, sinjska rock tempirana bomba M.O.R.T. te veliko finale dana uz perfektnog i preciznog Edu Maajku s bendom. Zabava se paralelno odvijala i na Balkan Rock pozornici uz Knežu, a pozitivna atmosfera nije jenjavala unatoč kišnoj večeri pred tisućama neopterećenih posjetitelja pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, pa i šire.

Za vikend je podno Papuka izniknula dnevna Izštekana pozornica okružena šumom. Ispod festivalskih zastavica u debelom hladu svoje intimne svirke pružili su mladi kantautori MAR, Aklea Neon, Mi Vida, Domagoj Šimek i Ognjen Čudnoređe. Glazbeni par Mrle i Ivanka nastupili su kao alternativni pop duo Mr.Lee & IvaneSky, sanjivim popom publiku je osvježio Ischariotzcky, dok su JeboTon Ansambl potakli na kolektivno urlanje i ples na travi. Popodne je bilo rezervirano za turnir u odbojci na pijesku, borbe kečera te beer pong i stolni nogomet u chill zoni što je dosad najviše sportskih i zabavnih dodatnih aktivnosti na festivalu. Nikad jača ponuda elektronike na festivalu u okviru #DobroJutro pozornice ispunila je sva očekivanja. Do ranih jutarnjih sati publiku su na nogama držali regionalni DJ-i i producenti kao što su Mladen Tomic, Teo Harouda, MILEA, Oliver, VRH i mnogi drugi. Na Tihoj pozornici tražile su se slušalice više za sve koji su sami htjeli kreirati svoju glazbenu pozadinu za plesanje unutar zidina povrh jezera. Najizdržljiviji su prve zrake sunca dočekali ispred tajne pozornice Buka Striborova uz Rofellosa iz kolektiva Dregermajster.

Udarni dani na glavnoj pozornici započeli su uz Sfumato, Detmeć, One Step Away, Them Moose Rush Ogenj i Čovek Bez Sluha pruživši kolaž žanrova od rocka, punka, schizo funka pa sve do energičnog etno folka. Legendarni Partibrejkers priredili su vrhunsku lektiru rocka, Letu štuke servirali romantične evergreene, a Nipplepeople i Vojko V raspametili krcatu „rupu“ ispred pozornice koja nije prestajala skakati zajedno s njima sve do posljednjeg takta. Svoju iskrenu euforiju pred publikom nisu sakrivale neke od najvećih zvijezda – nasmiješena diva Josipa Lisac pohvalila je festival zbog čije se energije i pristala vratiti nakon nedovršenog nastupa prije tri godine. Urban i Šemso iz Brkova na licima nisu mogli sakriti zadovoljstvo te su se tijekom nastupa u najvećem zanosu spuštali do publike, prelazili ogradu i prepuštali se rukama fanova prvih redova. Opetovano oduševljenje i uživanje u trenutku stalno su naglašavali dobro raspoloženi Nered i Stoka te dvojac Krankšvester, a u više navrata ispaljeni baloni i konfeti držali su sretnu publiku u ekstazi. Glavna pozornica postala je tako poprište otpuštanja kočnica s obje strane ograde te vraćanja na ono djetinje i iskreno u nama, a zajedništvo i konekcija koju su osjetili publika i izvođači doveli su Ferragosto do svog najraskošnijeg izdanja gdje se uspjeh mjeri u osjećaju, a ne u brojkama.

Učitati još
Zatvori