S Ninom Romić i Billie Joan ususret zagrebačkom koncertu

S Ninom Romić i Billie Joan ususret
zagrebačkom koncertu

NIna Romić

NIna Romić

Za Dan zaljubljenih, u srijedu 14. veljače Vintage Industrial Bar sprema drugo izdanje Living Room Sessionsa, a ovog puta dovode dvije vrhunske kantautorice, iz Zagreba Nina Romić i iz Splita Billie Joan. Nina Romić, renomirana zagrebačka kantautorica, objavila je ovih single “Svjetla” i njime najavila svoj povratak na glazbenu scenu, a nedavno je uslijedio novi singl “Sad kad je gotovo”. Singlom “Svjetla” Nina ujedno najavljuje skori izlazak svojeg četvrtog albuma čije se snimanje odvija pod budnim producentskim okom i uhom Marijana Jelenića. Ivana Pezo dolazi iz Splita i kantautorica je koja je osnovala vlastiti bend još u ranim dvadesetima, nakon čijeg raspada, okušava sreću kao frontmenica u još nekoliko bendova te naposljetku krajem 2013. godine postaje solo umjetnica pod nazivom Billie Joan. U njenim pjesmama, otpjevanim na savršenom engleskom jeziku, jasno se osjeća prizvuk protesta negdje u pozadini, što i ne čudi jer Billie navodi Dylana kao najveći glazbeni utjecaj. Album “Barren Land” izašao je 21. travnja prošle godine i pokupio je sve vrhunske kritike. Razgovarali smo s njima ususret koncertu, a što možemo u srijedu, a i kasnije od njih očekivati, pročitajte u nastavku…

1. Living Room Sessions: Nina Romić vs. Billie Joan donosi svirku na najromantičniji dan u godini, barem tako kažu da se radi o takvome danu – što nas očekuje, kakvu ste nam atmosferu spremile?

Billie Joan: Intimnu atmosferu, kakva i priliči Valentinovu. Pozivamo sve sretno i nesretno zaljubljene, isto im se piše.

Nina Romić: Pripremile smo buket romantičnih, veselih, tužnih, ljubavnih i neljubavnih pjesama, tako da će svatko tko dođe naći bar jednu za sebe.

2. Nina, objavila si singl ‘Svjetla’ i njime najavila svoj povratak na glazbenu scenu, a nedavno je uslijedio još jedan novi singl ‘Sad kad je gotovo’ – kako je ‘vratiti se’? Moramo priznati da si nedostajala posljednje dvije godine… Osjetiš li neku razliku, jesu li se stvari promijenile na glazbenoj sceni, ili si jednostavno nastavila tamo gdje si stala?

Nina Romić: Uzela sam jednu kratku pauzu da se posvetim svom sinu i glazbeno mirovala nekoliko mjeseci za vrijeme kojih su se neke stvari “izbistrile”. Ne osjećam da su se stvari previše promijenile, ja nastavljam tamo gdje sam stala. Nemam neki zacrtan put, sve se zbiva u koraku, tako je bilo i ovaj put. Veseli me izlazak novog albuma i sviranje istog pred publikom, to mi je nedostajalo.

3. Šesta sezona Začarane Močvare otvorena je s gostovanjem Billie Joan – a sada zajedno nastupate i u Vintage Industrial Baru. Kako izgleda vaša suradnja na sceni, a i ona takorekuć uz scenu?

Billie Joan: Nina i ja se dugo znamo, još otkad sam u bivšoj splitskoj O’hari bila predizvođač na njenom koncertu, od tog dana pa nadalje ostale smo u kontaktu, dijelimo iskustva, savjete (više Nina meni nego ja njoj) i jedna drugoj smo potpora. Nismo nikada nastupale rame uz rame, ovo je prvi put i baš se veselim…

Nina Romić: Uvijek se trudim na Začaranu Močvaru dovesti nova, perspektivna imena, a Billie Joan je svakako jedna od njih. Iza sebe ima vrhunski album, a na sceni je neponovljiva. Ovo ljeto smo skupa svirale na Šakan Festivalu, i nadam se da će nam ovaj koncert biti samo jedan u nizu suradnji.

Nina Romić

Nina Romić

4. Iza imena Billie Joan stoji Ivana Pezo. Ivana, pjevaš na engleskom jeziku… Osjećate li jezičnu barijeru, tj. nastaje li ona kada zajedno nastupate na pozornici?

Billie Joan: Ne osjećam nikakvu barijeru jer mi to dolazi prirodno, otkad sam počela pisati, pišem na engleskom. Lakše mi je izraziti se i reći neke stvari koje ne bih rekla inače.

Nina Romić: Ne osjećam, Ivanine poruke su jako jasne i do mene su uspjele doprijeti.

5. Koji su vaši glazbeni uzori? Kada ste shvatile da je glazba ono s čime se želite baviti? Koliko je teško biti glazbenica na našoj sceni (posebno i u situaciji kada imate i druge ‘uloge’, majke, npr…)

Billie Joan: Uvijek prepravim ovo „uzori“ u „utjecaji“ . Najveći utjecaj na moju glazbu ima Bob Dylan. No prvi ozbiljniji dodir s glazbom bio je Springsteenov album „Born in the USA“, tada je „posađeno sjeme“… No velik utjecaj imao je i album „For Emma“ Bon Ivera, zbog njega sam odlučila samostalno svirati i snimiti minimalistički album. PJ Harvey je „kriva“ za način sviranja gitare. Nije teško biti glazbenica ako si iskren prema sebi i drugima i radiš ono što stvarno želiš, koliko god žrtve zahtijeva. Bez isprike za vlastitu ambicioznost.

Nina Romić: Glazbenika koje volim slušati ima mnogo, i preferencije mi se mijenjaju vremenom. Sad me iznimno opušta i inspirira jazz. Glazba je oduvijek bila tu u nekom obliku, tako da se nije dogodio neki prijelomni trenutak kad sam odlučila da je to to, nego se sve odigralo tako spontano i prirodno; jedna stvar je vodila drugoj i eto me tu u 2018., spremam 4.album. Biti glazbenica, uz ostale uloge koje život nosi, je lijepo, ispunjujuće i definitivno poziv koji stvari dovodi u balans.

6. Tzv. hrvatska ženska glazbena kantautorska scena nikada nije bila bogatija – primjećujete li neka nova lica, na koga biste publici skrenuli pozornost?

Billie Joan: Rekla bih da kantautorstvo cvjeta u cijeloj regiji, ne samo kod nas a skrenula bih pozornost na iznimno talentiranu mladu damu imena Olivera Popović, koja je sa mnom nastupala na „Sound of Streets“ festivalu u Mariboru.

Nina Romić: Ima nas puno, scena je i dalje u procvatu. Spomenula bih dvije dame koje su ovogodišnje gošće Začarane Močvare; mladu MAR koja je nastupila u siječnju, i Mirjam koja nastupa 15.3. u Močvari!

7. Za kraj – što biste nam preporučile za slušanje… i zašto?

Billie Joan: Preporučam Kristine Flaherty, umjetničkog imena K Flay, na nju me navukao prijatelj a njen album „Every Where Is Some Where“, stalno iznova svira na slušalicama.

Nina Romić: Zadnji na listi mi je bio Miles Davis – Kind od blue. Zašto? Jednostavno je prekrasno.

Billie Joan

Billie Joan

Učitati još
Zatvori