BRIT Awards 2020: Trijumf rap glazbe i mladog umjetnika kojeg uspoređuju s Edom Sheeranom

BRIT Awards 2020: Trijumf rap glazbe i mladog umjetnika kojeg uspoređuju s Edom Sheeranom

Londonska O2 Arena sinoć je ugostila trenutno najpopularnije glazbenike povodom dodjele BRIT Awards nagrada, a noć je prošla u znaku Lewisa Capaldija i rap glazbe. Mladi pjevač iz Škotske, kojeg uspoređuju s Edom Sheeranom, pokupio je nagradu za najboljeg novog izvođača i za najbolju pjesmu Someone You Loved koja mu je prethodno zaradila i nominaciju za Grammy.

Zakašnjela priznanja rap glazbi

Njegov album Divinely Uninspired to a Hellish Extent bio je jedan od najprodavanijih u Ujedinjenom Kraljevstvu 2019. godine. Međutim, nagradu za najbolji album ipak mu je oduzeo sve popularniji mladi reper iz Londona, Dave sa svojim emotivno nabijenim albumom Psychodrama.

Upravo je Dave bio zaslužan za politički najizravniji nastup večeri u kojem je nazvao trenutnog premijera Borisa Johnsona rasistom, a upozorio je i na teror koji mediji vrše nad Meghan Markle. U pobjedničkom je govoru također pozvao publiku da obrate pažnju na Britance iza rešetaka među kojima je i njegov brat Christopher.

Capaldi i Dave bili su apsolutni pobjednici ovogodišnje dodjele nagrada. Važna je to večer bila i za glazbenika Stormzyja koji je u konkurenciji s trenutno najjačim britanskim glazbenicima, Harryjem Stylesom i Michaelom Kiwanukom, odnio nagradu za najboljeg muškog britanskog izvođača. Tyler the Creator, reper koji je potpuno ‘pomeo’ dosadašnje glazbene nagrade osvojio je i titulu za najboljeg internacionalnog izvođača.

Iako je konkurencija u svim kategorijama bila jaka, najveći je trijumf ostvarila upravo rap glazba. Žanr koji desetljećima čeka svoju afirmaciju ove je godine nizom pobjeda dobio priznanje za društvenu promjenu koju može potaknuti i širinu odnosno dubinu tema kojima se bavi. Dodjela Brit Awards nagrada također je napravila pomak uzevši u obzir da se Akademiji godinama predbacivalo zanemarivanje crnih izvođača, ali i dominantno bijelo glasačko tijelo.

Na pozornici su tijekom večeri zasjali Capaldi i Dave, ali i Billie Eilish koja je osvojila nagradu za najbolju internacionalnu glazbenicu, a oduševila je premijernom izvedbom nove pjesme za Bondov film.

Nastupali su i Stormzy i Celeste te Mabel, a kao i obično su svojom pojavom oduševili Harry Styles, koji se posljednjih godina istaknuo u jednog od najvažnijih britanskih pop izvođača, i američka pjevačica Lizzo.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori