Vodimo vas na ultimativan ljetni događaj – koncert Morcheebe

Vodimo vas na ultimativan ljetni događaj
– koncert Morcheebe

Bristol sound

Trip hop , također poznat kao Bristol sound ili Bristol acid rap, je termin koji je skovao britanski časopis Mixmag kojim se je pokušao opisati stil hip hop instrumentala koje je radio DJ Shadow. Riječ trip u terminu se odnosi na psihodelično iskustvo. Kasnije se termin trip hop koristi kao naziv za glazbeni žanr nastao sredinom 1990-ih. Trip hop je downbeat elektronička glazba koja se razvila iz britanske hip hop i house scene.

U izdanju britanskog časopisa Mixmag za lipanj 1994., glazbeni novinar Andy Pemberton koristio je termin trip hop kako bi opisao instrumentalni hip hop instrumental In / Flux, singl DJ Shadowa iz 1993. godine i druge slične pjesme objavljene na Mo ‘Wax etiketi i koje su se tada puštale u londonskim klubovima. In / Flux je s miješanim bpms-om, uzorcima izgovorenih riječi, gudačima, melodijama, bizarnim zvukovima, izrazitim basom i sporim ritmovima puštao slušatelja dojam da su na glazbenom putovanju, prema Pembertonu. Ubrzo, međutim, dubby, jazzy, psihodelična, elektronska tekstura Massive Attacka, ukorijenjena u tehnici uzorkovanja hip-hopa, ali u mnogim stilovima, novinari su opisali kao predložak istoimenog žanra.

U Bristolu je hip hop počeo prodirati u svijest subkulture koja je već dobro educirana i bazirana na jamajkanskim oblicima glazbe. DJ-i, MC-i, b-boyevi i graffiti umjetnici gravitirali su jedni drugima i formirali neformalne sastave. Kao i pioniri Bronx ekipe DJ-a Kool Herc, Afrika Bambataa i Grandmaster Flash, tzv. soundsystems pružali su odličnu glazbenu zabavu u javnim prostorima, često u ekonomski depriviranim vijećničkim imanjima iz kojih potječu neki njihovi članovi. Bristolski DJ-evi sa zvučnim sustavom koji su uveliko bili pod utjecajem jamajčanke dub glazbe obično su koristili ležeran, spor i jak drum ritam („down tempo“).

Uobičajena glazbena estetika trip hopa uključuje bas-heavy drumbeat, često pružajući usporene break break uzorke slične standardnim ritmovima hip hopa iz 1990-ih, što daje žanru više psihodelije i mainstream osjećaj. Vokali u trip hopu često su ženski i imaju karakteristike raznih stilova pjevanja, uključujući R&B, jazz i rock. Ženske vokale trip hopa mogu se djelomično pripisati utjecaju žanrova poput jazza i ranog R&B-a, u kojima su češće prisutne ženske vokalistice. No, postoje iznimne – Massive Attack i Groove Armada surađuju s muškim i ženskim vokalima, Tricky često u svojim produkcijama sudjeluje zajedno s Martinom Topley-Bird, a Chris Corner je dao vokale za kasnije albume Sneaker Pimps. Trip hop je također poznat po svom melankoličnom zvuku. To dijelom može biti posljedica činjenice da je nekoliko djela inspirirano post-punk bendovima; Tricky i Massive Attack pokrivali su i uzorke pjesama Siouxsie and the Banshees i The Cure.

Tricky je otvorio svoj drugi album Nearly God verzijom “Tattoo”, proto-trip hop pjesmom Siouxsie and the Banshees , prvobitno snimljenom 1983. Pjesme trip hopa često uključuju rodosanske klavire, saksofone, trube i flaute i mogu koristiti nekonvencionalne instrumente kao što su onimin i mellotron. Trip hop razlikuje se od hip hopa temom i ukupnim tonom. Umjesto gangsta rapa s tvrdokornim tekstovima, trip hop nudi zvučniju atmosferu s instrumentalnim hip hopom, grebanjem gramofona i breakbeat ritmovima. Gledano na neki način kao ažurirana fuzija 1990-ih, može se reći da trip hop “nadilazi” hardcore rap stilove i stihove s atmosferskim pretjeranošću kako bi stvorio blaži tempo.

Blue Lines,Massive Attack

Prvi album Massive Attack “Blue Lines” objavljen je 1991. godine i ostvario je instantan ogroman uspjeh u Velikoj Britaniji. Blue Lines široko je shvaćen kao prva velika manifestacija jedinstveno britanskog hip hop pokreta, hit singla albuma “Unfinished Sympathy” i nekoliko drugih pjesama, dok su njihovi ritmovi uglavnom bili temeljeni na uzorku, nisu bili vidljivi kao hip hop pjesme ni u jednom konvencionalnom smislu. Massive Attack izdao je svoj drugi album pod nazivom “Protection” 1994. Iako je Tricky ostao u manjoj ulozi, a Hooper ponovno producirao, plesna scena ranih 1990-ih odmah je prihvatila ploču, a to je shvaćeno kao još značajniji pomak (pogotovo od ere Wild Buncha).

Godine 1993. islandska glazbenica Björk objavio je “Debut”, u produkciji člana Wild Buncha Nellee Hooper. Album je, iako ukorijenjen u house-glazbi, sadržavao elemente trip hopa i zaslužan je kao jedan od prvih albuma koji su u mainstream pop uveli elektronsku plesnu glazbu. Bila je u kontaktu s londonskom underground glazbenom scenom elektronske glazbe i romantično je bila povezana s trip hop glazbenicima, posebno s Trickyjem. Björk je još više prigrlila trip hop svojim albumom “Post” iz 1995. godine, suradnjom s Trickyjem i Howiejem B. te s albumom “Homogenic” iz 1997. godine, koji je opisan kao vrhunac trip hop glazbe.

1994. & 1995.

1994. i 1995. god. trip hop je dostigao vrhunac svoje popularnosti, a umjetnici poput Howie B i Earthling dali su značajan doprinos. Ninja Tune, nezavisna diskografska kuća koju je osnovao dvojac Coldcut, značajno je utjecala na trip hop zvuk u Londonu i šire se s probojnim umjetnicima DJ Food, 9 Lazy 9, Up, Bustle & Out, Funki Porcini i The Herbaliser, da nabrojimo samo neke. Razdoblje su također obilježili novi umjetnici koji će zajedno s Massive Attackom definirati Bristol scenu u godinama koje tek dolaze.

Morcheeba

Morcheeba je engleski elektronički sastav osnovan sredinom 1990-ih s vokalom Skye Edwards i braćom Paulom i Rossom Godfreyjem. Oni miješaju utjecaje iz trip hopa, rocka, folk rocka i downtempa, a od 1995. proizveli su devet studijskih albuma, od kojih su dva ušla u britansku listu top deset. Edwards je napustila sastav 2003. godine, nakon čega su braća koristila brojne pjevače prije nego što su se ponovno pridružili 2009. godine. Regrutiraju dodatne članove za svoje nastupe uživo i nastupaju na međunarodnim gostovanjima. Godine 2014. Paul Godfrey je odstupio s benda. Edwards i Ross Godfrey kasnije su formirali Skye | Ross i izdao je istoimeni album u rujnu 2016. Njihov posljednji studijski album kao Morcheeba, “Blaze Away”, objavljen je u lipnju 2018. godine.

No, kako je nastao sastav Morcheeba?

Porijeklom iz gradića Saltwood, sjeverno od Hythe, Kent, braća Godfrey – DJ / producent Paul Godfrey i multiinstrumentalist Ross Godfrey – preselili su se u London kad su bili u kasnim tinejdžerskim godinama. Negdje sredinom 1990-ih, na zabavi u Greenwichu, braća su upoznala Skye Edwards, koja je pjevala backup u funk bendu, a svirala je i gitaru; prije toga su trojica započela snimanje pjesama zajedno, te su formirali trio Morcheeba. Isprva su producirali pjesme u svom kućnom studiju, zajedno s inženjerom Peteom Norrisom.

Konačno su potpisali ugovor s diskografskom kućom China Records i bend je objavio svoj debi Trigger Hippie EP u listopadu 1995. U isto vrijeme, Paul Ablett pridružio se grupi kao menadžer. Debitantski album benda, “Who Can You Trust?” objavljen je u travnju 1996. godine i uklopljen je u trip hop žanr kombinacijom hip hop korijena Paul Godfrey, psihodeličnog rocka Rossa Godfreya i Edwardsinih vokala. Drugi singl, “Tape Loop”, pojavio se u srpnju 1996. Bend je počeo svirati uživo diljem Europe i Sjeverne Amerike, sa živim bendom koji je uključivao pet dodatnih članova. U ovom trenutku, bend je narastao do te mjere da su braća kupila vlastiti studio.

S profesionalnijim razvojem karijere, braća su počela razvijati svoje ideje za drugi album. Veći dio materijala već je bio napisan, a kada se Norris ponovno uključio, bend je krenuo ka uobičajenom zvuku. U isto vrijeme, Edwards se pojavila na BBC-jevu dobrotvornom singlu “Perfect Day”.

Nastavak, Big Calm iz 1998. godine, odmaknuo se od trip hopa prema zvuku koji se više temelji na pjesmi. Jedan od singlova “The Sea” postao je omiljeni radio hit. Album se pokazao kao veliki komercijalni hit i osigurao je Morcheebin uspjeh.

https://www.youtube.com/watch?v=VnCS25z18pI

Morcheeba je 2000. izdala svoj treći album “Fragments of Freedom”. To je ponovilo prodajni uspjeh Big Calma, ali dobilo je manje pozitivan kritički odgovor. Četvrti album benda, “Charango”, objavljen je 2002. – uslijedili su singlovi “Otherwise” i “Way Beyond”. Tekst za pjesmu “Undress Me Now” napisao je Lambchopov Kurt Wagner, dok su ostali suradnici na albumu bili s raperima Paceom Wonom i Slickom Rickom. U siječnju 2003., bend je započeo svoju prvu značajnu turneju po SAD-u od 1998. godine. No, iste godine su se braća razišli od Sky.

Morcheeba u Dubrovniku na festivalu Ljeto u Valamaru

Trebalo je sedam godina da se opet sastave, no 2010. obilježili su sa sedmim albumom “Blood Like Lemonade”. Uslijedila je osamnaestomjesečna turneja koja je vidjela sviranje oko Amerike i Europe. 2013. izdali su “Head Up High”, dok je najnoviji album “Blaze Away” izašao prošle godine pred ljeto.

Ove nas godine očekuje i koncert koji će zasigurno obilježiti vruće dubrovačko ljeto, prvo strano ime na Ljetu u Valamaru – Morcheeba, koji će svoje najveće hitove izvesti 10. kolovoza, dok će ju publici svojim nastupom najaviti Irena Žilić. Ulaznice za koncert dostupne su u svim Valamarovim hotelima u Dubrovniku i kampu Solitudo te online putem Valamarove stranice Valamar Experience Concierge, a sve novosti možete pratiti putem Facebook stranice i Instagram profila.

Ovim putem možete osvojiti dvije ulaznice za koncert Morcheebe na Ljetu u Valamaru ako pošaljete svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila “MORCHEEBA” do 06. kolovoza u 8 ujutro kada objavljujemo sretne dobitnike.

Čestitamo Elmi Krasny!

Portishead

Portishead, trio koji čine pjevačica Beth Gibbons, Geoff Barrow i Adrian Utley, izdali su svoj debitantski album “Dummy”. Njihova se glazbena prošlost razlikovala od Massive Attacka po mnogočemu: jedan od glavnih utjecaja Portisheada bio je LP filmske glazbe 1960-ih i 1970-ih. Ipak, Portishead je dijelio škrtu estetiku ranog Massive Attacka utemeljenog na jazz uzorku (s kojom je Barrow kratko surađivao tijekom snimanja Blue Linesa), a tanak, krhki vokal Gibbonsice također im je donio priznanje. 1995. “Dummy” je nagrađen Mercury Music Prize kao najboljim britanskim albumom godine, čime je trip hop kao žanr dobio najveću vidljivost do sada. Portishead glazba, viđena kao vrhunska u svom filmsko-noir osjećaju i stilu također je bila široko oponašana, zbog čega se bend povukao od trip hop etikete.

Tricky

Tricky je izdao i svoj debitantski solo album “Maxinquaye” 1995. na veliko oduševljenje publike i struke. Mnoge su solo pjesme na “Maxinquaye” albumu sadržavale mali dio Trickyjevog vlastitog glasa: pjevala ih je njegova tadašnja ljubavnica Martina Topley-Bird, uključujući njezino preispitivanje militantnog rapa Public Enemyja iz 1988. “Black Steel in the Hour of Chaos”, dok su druge pjesme bile muško-ženski dueti koji se bave seksom i ljubavlju na razne načine, preko ponekad disonantnih uzoraka zvukova kreveta. U roku od godinu dana Tricky je objavio još dva albuma koja su se smatrala još izazovnijim, a da nisu dosegli istu popularnost kao njegovi suvremenici iz Bristola Massive Attack i Portishead.

Ovim putem možete osvojiti dvije ulaznice za koncert Morcheebe na Ljetu u Valamaru ako pošaljete svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila “MORCHEEBA” do 06. kolovoza u 8 ujutro kada objavljujemo sretne dobitnike.

Foto: Unsplash, Profimedia


Učitati još
Zatvori