Dubravka Vrgoč, Ecija Ojdanić i Ankica Jurić Tilić o ženama u kulturi

Dubravka Vrgoč, Ecija Ojdanić i Ankica
Jurić Tilić o ženama u kulturi

GW zene u kulturi
Na Girls Weekendu  prošlu subotu održan je panel na temu Žene u kulturi. Panel  je vodila Milana Valović, spisateljica i kolumnistica, a sudionice su bile Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkog HNK, Ecija Ojdanić, kazališna i filmska glumica te vlasnica kazališta Moruzgva, i Ankica Jurić Tilić, filmska producentica i suvlasnica Kinorame.

Povijest umjetnosti slabo bilježi žene-autore pa tako su one uglavnom bile objekti, ali ne i subjekti umjetnosti. Situacija se srećom promijenila, a kako to izgleda u Hrvatskoj, sa snažnim ženama menadžericama u kulturi, saznali smo na panelu. Dubravka se prisjetila dolaska u HNK, kad se u poslu koji je bio shvaćan „muškim“, susrela s neugodnim komentarima tipa „žena mi nije šef ni kod kuće, a kamoli na poslu“. Neki tehničari nisu je ni pozdravljali, a sada HNK pod njenom palicom godišnje ostvaruje 10 milijuna kuna vlastitih prihoda i ona vodi 527 zaposlenika. Slično je doživjela i Ecija, koja navodi da je tek kasnije u karijeri u potpunosti shvatila i prihvatila izreku „Svaki udarac u stražnjicu je vjetar u leđa“.Udarac u stražnjicu bila je situacija kad su je u jednom kazalištu odbili za posao jer su morali zaposliti „nečiju kćer“. Danas Ecija ističe kako je ipak sretna da to dogodilo jer inače danas ne bi vodila svoje vlastito kazalište.

GW Milana Vlaovic

GW Ecija Odjanic

S obzirom na činjenicu da se žene obrazuju zadnjih 200, a muškarci 2 000 godina, naši uspjesi su fascinatni, zaključile su panelistice. Uzmimo za primjer filmsku umjetnost – u Hrvatskoj je prije desetak  godina samo jedna žena, Snježana Tribuson, imala film koji je igrao u kinima. Danas je takvih redateljica kod nas čak osam, istaknula je Ankica. Posjetiteljice se posebno dojmila Ankičina izjava kako voli raditi s mladim autoricama i autorima jer vjeruje da im može pomoći ubrzati njihov put. Kad vidi potencijal u nekome, osjeća se i sama privilegirano što ima priliku surađivati s takvim talentima.

Moderatorica Milana istaknula je (ne)zgodu koja se dogodila na promociji njene knjige. Naime, jedna je novinarka njenom tadašnjem mužu postavila pitanje: „A tko čuva djecu dok mama piše?“ Panelistice su se zapitale je li ovo pitanje ikada postavljeno muškarcu? Srećom, situacija žena u kulturi mijenja se u odnosu na povijest – napredak je brz i strelovit. Talenti i trud snažnih žena u kulturi sve više dolaze do izražaja, a mi smo sigurni da je ovo tek početak!

GW Dubravka Vrgoc

GW Ankica Juric Tilic

Učitati još
Zatvori