Ganz novi festival dovodi čak 40 umjetnika

Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum, Ganz poslije Ganza, slijedi 26. rujna. Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz 8 zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

ganz post

Njegovih početaka prisjeća se umjetnička voditeljica festivala, Silvija Stipanov – ‘Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva. Ovogodišnji Ganzovi projekti nude drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste, a to je ono što nama danas, čini se, najviše treba.’

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon 7 godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave – ‘We Are Still Watching’ te ‘Positions’.

jan vormann post

Jan Vormann, Dispatchwork

U subotu, 26. rujna, u sklopu manifestacije Bijela noć, predstavit će se njemačko-francuski umjetnik Jan Vormann koji će plastičnim kockicama popunjavati narušene i oštećene zidove te pukotine u Zagrebu. S radom Dispatchwork, Jan je uljepšao 36 gradova diljem svijeta. Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika i producenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u zagrebačkom Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru. Performans je također dio manifestacije Rendez-vousa , festivala Francuske u Hrvatskoj.

Za svoj 5. rođendan, Ganz svojoj publici daruje tri zanimljiva edukativna programa, radionicu razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković, radionicu luminoakustike umjetničkog dvojca Gagić/ Gladović te radionicu produkcije umjetničkih projekata gdje će u dvodnevnom susretu svoja iskustva s vama podijeliti koautor projekta Muzeja prekinutih veza Dražen Grubišić, producent BADco. Kolektiva Lovro Rumiha te kulturni menadžer Gerco de Vroeg. Za glazbeni dio programa zadužen je The Projection Band, koji će improvizirati uz video projekciju, inače rad Hidden Landscapes umjetnika Ivana Mršića.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe, koji se održava uz potporu Europske komisije – Kultura 2007-2013. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba te u suradnji s Rendez-vousom, festivalom Francuske u Hrvatskoj, Francuskim institutom, projektom TransARTE, programom TEATROSKOP, organizacijom Acción Cultural Española, Goethe Institutom u Hrvatskoj, Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Ulaz na sav sadržaj festila ja slobodan, a program možete saznati na ganznovi.sczg.hr.

Foto: Facebook

0