Filmski maraton: Matthew McConaughey

Filmski maraton: Matthew McConaughey

'Kako se riješiti frajera u 10 dana'

‘Kako se riješiti frajera u 10 dana’

Matthew McConaughey američki je glumac koji je tijekom 2000-ih bio najpoznatiji po svojim ulogama u romantičnim komedijama od kojih su najuspješnije bile ‘The Wedding Planner’ i ‘How to Lose a Guy in 10 Days’ da bi se početkom 2010.-ih prometnuo u dramskog karakternog glumca koji svoje obožavatelje i filmsku publiku oduševljava iz uloge u ulogu, a za ulogu kauboja s dijagnosticiranim AIDS-om  u filmu ‘Dallas Buyers Clu osvojio je najprestižnije filmske nagrade za glavnog glumca – Oscara, Zlatni globus i Screen Actors Guild Award, dok je sljedeće, 2014. godine za ulogu detektiva Rusta Cohlea i TV seriji osvojio nagradu Critics’ Choice Award i bio je nominiran za Emmyja i Zlatni globus.

No, krenimo redom – Matthew McConaughey glumac je čije ćemo filmove gledati u današnjem filmskom maratonu i odlučili smo donijeti pomalo od svake faze njegove karijere. Iako je glumio u laganijim žanrovima kao što su romantične komedije i horor komedije, Matthew je svakoj svojoj ulozi pristupio s jednakom požrtvovnošću i strašću kako bi što bolje utjelovio lik – bilo da se radi o Woodersonu u filmu ‘Dazed and Confused’, Steveu Edisonu u filmu ‘The Wedding PLanner’ ili Marku Hanna u filmu ‘The Wolf of Wall Street’. Njegov početak možda nije bio lagan, no svakako je postao jedan od upečatljivijih u filmskoj industriji. Izreka ‘Alright, alright, alright…’ koju izgovara Wooderson postala je ne samo antologijska, već se na nju i referirao prilikom zahvalnog govora kada je osvojio Oscara.

Režiju i scenarij filma ‘Dazed and Confused’ tj. ‘Munjeni i zbunjeni’ potpisuje nagrađivani Richard Linklater, a odlične uloge u ovoj urnebesnoj komediji čija je radnja smještena u posljednji dan škole 1976. ostvarili su redom Jason London, Milla Jovovich, Adam Goldberg, Ben Affleck i Matthew McConaughey. Ovaj film je na neki način i obilježio karijeru Matthewa McConaugheyja, posebno scena gdje izgovara sada već kultnu rečenicu – ‘Alright, Alright, Alright…’.

Dazed and Confused

‘Dazed and Confused’

Iako se radi o filmu koji ne donosi radnju smještenu u devedesete, kada je pušten u kina obraćao se zapravo tada suvremenoj grunge publici devedesetih jer film donosi priču isto o ‘izgubljenoj’ generaciji s mnogo, mnogo odlične rock glazbene pozadine.

‘The Wedding Planner’ tj. ‘Vjenčanje iz vedra neba’ romantična je komedija koja donosi priču o Mary Fiore, planerici vjenčanja iz San Francisca koja se zaljubi u klijenta, budućeg mladoženju… Koliko stvari mogu poći po krivu, a na kraju završiti ‘happy endom’ možete pogledati u ovoj laganom, no zabavnom filmu.

‘How to Lose a Guy in 10 Days’ tj. ‘Kako se riješiti frajera u 10 dana’ komedija je iz 2003. godine s Kate Hudson i Matthewom McConaugheyjem u glavnim ulogama gdje Matthew glumi lik Benjamina Barryja, marketinškog stručnjaka i muškarca koji prilično često ‘mijenja’ žene. Kako bi on dobio veliku kampanju kladi se da može natjerati bilo koju ženu da se zaljubi u njega unutar 10 dana, dok istovremeno lik Andie Anderson, koju glumi Kate Hudson mora napisati članak kako se riješiti frajera u 10 dana… Ne moramo niti spomenuti koliko nesporazuma, krivih poteza i krivih pretpostavki se tijekom filma desi dok na kraju, naravno, ovaj par ne završi zajedno.

original

‘Magic Mike’ tj. ‘Čarobni Mike’ film je iz 2012. godine u kojemu Matthew McConaughey glumi stripera Dallasa. Ne moramo niti isticati koliko puta su Channing Tatum, Joe Manganiello i Matthew McConaughey nakon filma bili izabrani najsexy muškarcima te godine po raznim časopisima. No, šalu na stranu, iako se na prvi pogled radi o laganom filmu, Matthew je odlično odglumio svoj lik.

Film ‘Mud’ snimljen je 2012. godine i odmah po izlasku u kina 2013. godine ostavio je prilično veliki utisak na publiku i kritičare. Osvojio je 11 međunarodnih nagrada i još 34 nominacije. Ovo je prva ‘prava’ drama gdje je Matthew prepoznat kao dramski, ozbiljni glumac.

Sljedeći filmovi su odmah po izlasku na velika platna osvojili publiku, kritičare, a Matthewa vinuli u glumačka nebesa ozbiljnih, velikih glumaca koji jednostavno briljiraju u svakoj novoj ulozi. Za ulogu u filmu ‘Dallas Buyers Club’ osvojio je Oscara za najbolju mušku ulogu, dok je u filmu ‘The Wolf of Wall Street’ imao jednu od kultnih filmskih scena s Leonardom DiCaprijem gdje zajedno pjevuše mantru i lupaju se o prsa. Film ‘Interstellar’ je možda njegova najupečatljivija uloga do sada, a radi se o dramskom filmu SF tematike. Ovaj neobičan, upečatljiv film režirao je majstor nelinearnog pripovijedanja u filmu, režiser Christopher Nolan.

'Dallas Buyers Club'

‘Dallas Buyers Club’

aTojbNQ

‘Interstellar’

ff37c6f1073673d30f8b0f64e7d4f84a

‘Interstellar’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori