Zašto je Animafest ove godine ‘place to be’?

Zašto je Animafest ove godine
‘place to be’?

Svakog je proljeća Animafest jedno od onih događanja koje ne propuštamo posjetiti. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 7. do 12. lipnja, a genijalne filmove kao i popratni program gledat ćemo na nekoliko lokacija u Zagrebu. Uz KIno SC i Teatar &TD, filmove ćemo gledati i u kinu Tuškanac. Festival će nas provesti i kroz preostale omiljene gradske lokacije poput galerija i Ljetne pozornice na Tuškancu.

Filmske večeri s ekipom na Animafestu

Animafest tako se vraća u svoje popularno izdanje uživo punom parom uz program u kojem je teško izdvojiti ono najatraktivnije. Gledamo gotovo 350 filmova u brojnim natjecateljskim programima. Osim stranih uspješnica, prikazivat će se i hrvatski filmovi koje ove godine obilježava glazba, žensko pismo i osobni razvoj autorica. Hrvatski su se autori uspjeli pronaći u natjecanju za glavnu nagradu za kratkometražni animirani film. Dva se hrvatska filma natječu u globalnoj konkurenciji (Vidiš li ih ti? Brune Razuma i The Raft Marka Meštrovića), a jedinog estonskog rada koautorica je također Hrvatica (Roda Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak).

Ove nam je godine zapeo za oko veliki tematski program posvećen ljubavi i filmovima koji je komentiraju, kao što su Sve moje veze, John i Karen, Nikad kao prvi put.

Performansi, izložbe i radionice…

Ljubitelji animiranih filmova u kategoriji dugometražnog filma gledat će i navijati za Archipelago, Cryptozoo, Elulu Kill it and leave this town, The Nose or the Conspiracy of Mavericks, Wolfwalkers. Filmove možemo gledati u društvu ekipe, ali i mališana zahvaljujući obiteljskom programu koji se također održava.

Među nama

Ono što nam je ipak najviše privuklo pažnju je odličan popratni program – kako za one koji zbilja žele učiti o animiranom filmu, tako i za one koji samo žele uživati. Primjerice, organiziran je skup Animafest Scanner VII te odlični masterclassovi, dok se na programu nalazi i performans Thomasa Johnsona koji će tijekom deset sati animirati lutku stop-tehnikom. Tu su i promocije knjiga te tri izložbe koje planiramo pogledati u Galeriji Ulupuh, Galeriji SC i u predvorju Kina SC.

Od 7. do 12. lipnja planiramo tako obići svakojake lokacije Animafesta i obilježiti povratak odličnog filmskog proljetnog događanja!

Foto: Animafest

Učitati još
Zatvori