Tim Roth dolazi na Sarajevo Film Festival

Tim Roth dolazi na Sarajevo Film Festival

Ovogodišnje jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala uveličat će i dolazak renomiranog britanskog glumca Tim Rotha, koji će primiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena večeras na ceremoniji koja će se održati 20. kolovoza u 20:30, a prethodno će održati Masterclass u kinu Meeting Pointu te prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala.Tim Roth je stekao svjetsku slavu ulogama u filmovima Quentina Tarantina Psi iz rezervoara i Pakleni šund, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Zbog njegove uloge u filmu Rob Roy slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u povijesti, a ona mu je donijela i nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar za najboljeg sporednog glumca.

Sinoć je festivalska publika u Narodnom pozorištu imala priliku pogledati svjetsku premijeru filma Otvorena vrata, prvijenca mladog albanskog redatelja Florenca Papasa. Film prati glavnu glumicu Rudinu i njenu neudatu, trudnu sestru Elmu koje kreću na dugo putovanje u rodno selo u Albaniji, u posjetu svom strogom i konzervativnom ocu. Dok se autom probijaju planinskim putevima, Elma smišlja plan kako da bivšeg školskog druga nagovori da se pretvara da joj je suprug.

Također, prikazan je i južnokorejski film Parazit, za koji je redatelj Joon Ho Bong dobio Zlatnu palmu na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Film Parazit prati četiri člana porodice Ki-taek koji su izrazito bliski, ali je pred njima mračna budućnost budući da su svi redom nezaposleni. Nakon što ga za dobro plaćen posao tutora preporuči prijatelj, student na prestižnom univerzitetu, Ki-wooa, sina, obuzima nada da će početi ostvarivati redovne prihode. Svjestan očekivanja vlastite obitelji, Ki-woo odlazi na intervju u obiteljski dom Parkovih. Po dolasku u kuću gospodina Parka, vlasnika međunarodne IT kompanije, Ki-woo upoznaje njegovu lijepu i mladu suprugu Yeon-kyo. Ali nakon prvog susreta ove dvije obitelji, uslijedit će nezaustavljivi niz nesreća.

Sarajevska publika mogla je pogledati i premijeru druge sezone najiščekivanije serije Senke nad Balkanom, redatelja Dragana Bjelogrlića. Senke nad Balkanom jedna je od najboljih i najgledanijih serija na području bivše Jugoslavije. Prva sezona ove serije prikazana je pretpremijerno prije dvije godine na Sarajevo Film Festivalu. Druga epizoda počinje jezivim ubojstvom koje pokreće niz uzbudljivih i misterioznih događaja u kojima će se sukobiti lokalni moćnici, državna elita, tajna udruženja i strane obavještajne službe.

U okviru Natjecateljskog programa – igrani film upriličena je i regionalna premijera filma Take me somewhere nice. Ovaj film bosanskohercegovačko-holandske redateljice Ene Sendijarević svjetsku premijeru imao je ove godine na Filmskom festivalu u Rotterdamu, gdje je osvojio glavnu nagradu. Film prati glavnu glumicu, koja na pragu zrelosti napušta dom svoje majke u Nizozemskoj i putuje u rodnu Bosnu kako bi posjetila oca kojeg nikada nije upoznala. Stvari od početka ne idu po planu. Njen rođak Emir priređuje joj hladan doček i ismijava njen lagodan život na Zapadu. Istovremeno, neporeciva seksualna privlačnost gura Almu u strastvenu vezu s Emirovim najboljim prijateljem, problematičnim Denisom. Iako se prepreke na koje nailazi gomilaju, Alma se neustrašivo drži svoga plana da pronađe oca. Nošeni bezbrižnom mladalačkom energijom i naletom zrele spoznaje, buntovni trojac se upušta u avanturu krenuvši na putovanje kroz uzbudljivu unutrašnjost Bosne, koje iz trenutka u trenutak postaje sve više nepredvidljivo.Tijekom putovanja, Alma će naučiti da prihvati i shvati sebe, te prigrli izazove na koje nailazi.

Također, upriličeno je i predstavljanje zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS), u sklopu kojeg će producirati dva mikro-budžetna igrana filma. Projekt se fokusira na redatelje iz Jugoistočne Europe čiji su filmovi prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, a koji sada imaju fantastične ideje za filmove koji bi tijekom ove godine mogli biti snimljeni u Sarajevu. Prvi će biti produciran film Koncentriši se, baba bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice. Radi se o crnohumornom portretu jedne obitelji smještenom u vrijeme uoči posljednjeg rata u Sarajevu, koji će gledatelje nesumnjivo zabaviti i navesti ih na razmišljanje o zajedničkom, društvenom sjećanju. Snimanje filma planirano je za listopad ove godine, a za sada je potvrđeno da će u njemu igrati Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Nikola Kojo, Gordana Boban, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Branimir Popović i Mira Banjac.

Foto: Sarajevo Film Festival, Reservoir Dogs

Učitati još
Zatvori